makaron smażony - 5576 przepisów (strona:117/372)

Tagliatelle z szynką i groszkiem 126

obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości na małym ogniu. Następnie dodajemy groszek. W międzyczasie ścieramy na tarce o małych oczkach parmezan i gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy groszek zmięknie dodajemy śmietanę. Po 5 minutach dodajemy szynkę. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu

Kuchenne Wariacje
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 237

znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym łososiem: ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni) 250 g ricotty 200 g łososia wędzonego na gorąco 100 g świeżego szpinaku baby 4 łyżki startego parmezanu szczypta zmielonej gałki muszkatołowej 1 opakowanie krojonych pomidorów(...)łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki) sól morska, cukier, świeżo mielony pieprz mozzarella do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni) 250 g ricotty 200 g łososia wędzonego na gorąco 100 g świeżego szpinaku baby

Poezja smaku
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 144

rozwałkowane.  Następnie nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy

Moniki Smakołyki
Kurczak z pastą Tom Yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym 118

porcje) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 150g makaronu ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty bazylii azjatyckiej curry sól pieprz  Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny(...)odrobiną wody i dusić (pod przykryciem) - do miękkości. Płyn musi całkowicie odparować. Wtedy należy dodać kurczaka i pastę Tom Yum. Całość smażyć przez 5-7 minut i doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem). W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą - makaron przełożyć do zawartości patelni. Danie wymieszać i podawać bezpośrednio

Di gotuje
Spaghetti z boczkiem i szpinakiem 173

cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie

kolorowotorcikowo
Meksykańska sałatka makaronowa z kurczakiem 622

śmietany 18% 250 g makaronu (kolanka) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Usmażone kawałeczki kurczaka odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę (czerwona, żółta, zielona) oraz ogórki kroimy

kulinarnyJa
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 179

kilka kostek sera feta cebula 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo łyżka śmietany  łyżka sera żółtego Do dzieła Makaron gotujemy. Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem (czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny w szpinaku). Dodajemy szpinak i smażymy aż woda z niego odparuje. W tym momencie możemy (ale nie musimy) dodać śmietanę i ser. Mieszamy, dodajemy mało soli

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z pieczarkami 275

średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować, aby nie przypalić. Jeśli będzie się rumienić, zmniejszyć ogień). Wrzucić czosnek, wymieszać i smażyć około 1 minuty. Dodać tymianek oraz pieczarki. Wymieszać. Przykryć i dusić około 5 minut. W między czasie wrzucić makaron do gotującej się i osolonej wody, i ugotować al dente, 1 minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu (makaron podczas

Moja Delicja
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 242

oliwy z oliwek sól, pieprz Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę

Bon Appetit Małgorzaty
Lazania chili con carne z indykiem 172

Meksykańsko- włoskie połączenie z dodatkiem indyka to wyśmienita propozycja na sylwestrowe danie. Lazania z chili con carne ma ciekawy i wyrazisty smak. Składniki 10 płatów makaronu do lazanii 1 puszka chili con carne firmy Bonduelle 1 pierś z indyka 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz 1 ząbek czosnku żółty ser olej keczup ( z dyni lub cukinii ) 2 łyżki zielonego groszku(...)rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty czosnek. Po chwili dokładamy mięso, kiedy się odpowiednio zrumieni wlewamy pomidory. 3. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż nadmiar wody odparuje . 4. Dno keksówki smarujemy olejem, kładziemy dwa płaty makaronu. 5. Wykładamy połowę zawartości patelni, przykrywamy makaronem i połową chili con carne, następnie znów makaron, reszta mięsa, makaron i chili con carne. 6. Kładziemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem według przepisu Gordona Ramsaya 1126

pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy na mniej więcej takie same części, brokuł myjemy i rozcinamy różyczki. Czosnek obieramy i tniemy(...)solą i pieprzem. Kiedy kurczak zacznie się smażyć dorzucamy czosnek.  Do zarumienionego kurczaka dorzucamy surowy brokuł. Doprawiamy całość sosem sojowym. Chwile smażymy i przekładamy do miski. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym i odstawiamy ponownie na gaz. Odcedzamy makaron. Na ciepłą patelnie wrzucamy jajka, roztrzepujemy i doprawiamy. Dorzucamy makaron oraz kurczak z brokułem. Całość mieszamy. Jajka powinny połączyć wszystkie elementy dania

Kolizje Smaków
Kurczak w estragonie 166

pierś z kurczaka (podwójna) garść szpinaku 200 -300 ml śmietany do sosów * 3 ząbki czosnku oliwa lub olej do smażenia suszony estragon 1 łyżka szczypta lub dwie kurkumy (opcjonalnie)** sól i pieprz   Do podania makaron (najlepiej sprawdzają się krótkie formy takie jak np casarecce, które dobrze wiążą sos) parmezan (opcjonalnie) * Kilka słów wyjaśnienia odnośnie śmietany. Otóż ilość procentów tłuszczu(...)głównie z tego powodu warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu.   Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i obsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie na dość silnym ogniu . Jeśli smażymy większą ilość to zróbmy to partiami, bo kurczak powinien się ładnie zrumienić , a nie "uparować".  Gdy podczas smażenia kurczak zacznie zmieniać kolor doprawiamy go solą i pieprzem. W momencie

Simple Dish
Makaron ze szpinakowym pesto i łososiem 229

ciepły wymieszać z sosem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z masłem. Ułożyć łososia skórą do dołu i smażyć, aż skórka się zezłoci. Następnie przewrócić i dosmażać chwilę z każdej strony. Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić cytryną. Kawałki łososia ułożyć na makaronie, posypać parmezanem

Magda Kucharzy
Penne pełnoziarniste z pesto szpinakowym 175

rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól do smaku. Smaży aż szpinak będzie wystarczająco miękki. Następnie to masy szpinakowej dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę i przełóż do pesto. Makaron odcedź i nałóż na talerz oraz polej szpinakowym pesto. Całość posyp żółtym serem i odrobiną pierzu

Fit & Healthy Life
Domowy sos a'la boloński - gęsty i aromatyczny 186

łyżeczka cukru ( zależy od kwaśności pomidorów, czasem potrzeba troszkę więcej) sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo 1 opakowanie ulubionego makaronu kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Po chwili wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, doprawiamy ją szczyptą soli i cukru, które wydobędą jej wspaniałą słodycz. Po chwili dodajemy przeciśnięty(...)odparuje, dodajemy posiekane ziołą (lub suszone) i smażmy 2-3 minuty, aż aromat ziół zacznie być mocno wyczuwalny. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy 10-15 minut. Gdy sos ładnie się zagęści, a smaki wzajemnie przenikną doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby odrobiną cukru. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania