łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki przyprawy curry sól, brązowy cukier i pieprz cayenne, do smaku 200 g cienkiego makaronu jajecznego, ugotowanego i odcedzonego posiekane orzeszki ziemne do podania Przygotowanie: W celu przygotowania sosu, wymieszaj w małym rondelku mleko kokosowe, masło orzechowe i bulion, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj(...)sezamowy po czym włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dopraw sokiem z cytryny i dodaj połowę dymki, marchewkę i smaż aż warzywa zmiękną a kurczak przestanie być różowy w środku. Na koniec wmieszaj makaron i sos i podgrzej całość. Podawaj danie posypane resztą dymki i posiekanymi orzeszkami. Smacznego! English version Thai peanut butter pasta with chicken
karmelowypieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek - makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella) dodatki: - woda do podlania - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Lekko zarumienionego kurczaka(...)razem na oleju także z suszonymi ziołami. Dodaję kurczaka, wodę, sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można
Kuchnia co dniaświeży majeranek świeży rozmaryn zioła prowansalskie sól pieprz olej masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju wraz z posiekanymi świeżymi ziołami: oregano, majerankiem i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Naczynie żaroodpornej wysmarowujemy masłem. Na jego dnie układamy makaron. Następnie układamy kolejne warstwy: usmażoną szynkę
Taste Therapydrobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z pomidorów ze słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i orzeszki, całość dusimy aż cukinia będzie miękka. Na koniec dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło, całość oprószamy startym na tartce parmezanem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipapryczkę w małe paseczki. Posolić i popieprzyć. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć. Następnie podlać winem. Gdy się zredukuje dodać krewetki. Smażyć je ok. 2 minut. Na koniec dodać śmietanę. Dusić ok 1 minut. Dodać posiekaną pietruszkę i odcedzony makaron. Całość wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwody, solimy i dusimy do miękkości. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy, aż odparuje z nich woda. Kiełbasę z pieczarkami dodajemy do garnka z gotującą się kapustą. Dodajemy również makaron, posiekany koperek i przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę
e-PrzepisyKulinarnecebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – 150 m * oliwa z oliwek – 4 łyżki * makaron * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone, lekko ubite i osolone z dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy. Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną(...)plastry marchew i smażymy razem jeszcze kilka minut. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory. Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20 minut. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem. Smacznego
Ostra na Słodkosezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Ulubione zioła – u mnie prowansalskie (ilość wg uznania) Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mięso wraz solą i pieprzem. Czosnek obrać z łupinki i posiekać. Cukinie pokroić(...)duże liście szpinaku to również pokrójcie je na mniejsze części. Na patelnię (do mięsa) wrzucić czosnek wraz z pozostałymi warzywami i smażyć kilka minut do miękkości warzyw. Całość doprawić ulubionymi ziołami, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówKurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy cykorię pokrojoną w paski i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do miękkości cykorii, następnie wlewamy śmietankę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość dusimy kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje, następnie dodajemy makaron i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy
e-PrzepisyKulinarneprzelewamy wodą ). Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrane szparagi i smażyć ok 5-7 min. Po chwili dodać posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć, dodając wodę ( 1-2 łyżki ). Do szparagów dodać brokuły i makaron. Część brokuła i szparagów można rozgnieść dla zagęszczenia sosu. Całość podgrzać. Ewent. polać oliwa z oliwek. Doprawić solą
Atlas Smakówboczku 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 150 g serka Almette z ziołami 3 łyżki mleka masło do smażenia 40 g startego twardego sera podpuszczkowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czarny pieprz świeżo mielony W trakcie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Boczek pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, obrać, pokroić
Pełny talerzczasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć aż stanie się wiotki. Dodać suszone pomidory. Wszystko podsmażać aż większość wody nam odparuje. Przyprawić papryką, gałką i solą. Zgasić ogień. Makaron odcedzić i wymieszać ze szpinakiem i pomidorami. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypać oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać
Food Squaresmaku Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente zostawiając przy tym pół szklanki wody z makaronu. Umyty i pokrojony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnie, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż szpinak zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce dokładnie łączymy oba sery ze szpinakiem i przyprawiamy do smaku solą
ale Pyszniegram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże oregano 130 gram ulubionego makaronu tagliatelle, użyłam szpinakowego Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente w dużej ilości osolonej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną drobno szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu(...)smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkładniki: opakowanie makaronu lasagne 500 gram mięsa mielonego 500 ml sosu słodko - kwaśnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia 400 gram sera żółtego sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać(...)pieprzem i gałką muszkatołową. nadzienie: Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mięso mielone , smażyć je aż straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Ser żółty potarkować na dużych oczkach. Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty i sos beszamelowy, czynność powtórzyć. Wierzch przykryć makaronem posmarować pozostałym
Darcia w kuchni