makaron smażony - 5576 przepisów (strona:116/372)

Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken 159

łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki przyprawy curry sól, brązowy cukier i pieprz cayenne, do smaku 200 g cienkiego makaronu jajecznego, ugotowanego i odcedzonego posiekane orzeszki ziemne do podania Przygotowanie: W celu przygotowania sosu, wymieszaj w małym rondelku mleko kokosowe, masło orzechowe i bulion, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj(...)sezamowy po czym włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dopraw sokiem z cytryny i dodaj połowę dymki, marchewkę i smaż aż warzywa zmiękną a kurczak przestanie być różowy w środku. Na koniec wmieszaj makaron i sos i podgrzej całość. Podawaj danie posypane resztą dymki i posiekanymi orzeszkami. Smacznego! English version Thai peanut butter pasta with chicken

karmelowy
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem 215

pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek - makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella) dodatki: - woda do podlania - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Lekko zarumienionego kurczaka(...)razem na oleju także z suszonymi ziołami. Dodaję kurczaka, wodę, sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można

Kuchnia co dnia
Kolorowa zapiekanka makaronowa pod serową pierzynką 129

świeży majeranek świeży rozmaryn zioła prowansalskie sól pieprz olej masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju wraz z posiekanymi świeżymi ziołami: oregano, majerankiem i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Naczynie żaroodpornej wysmarowujemy masłem. Na jego dnie układamy makaron. Następnie układamy kolejne warstwy: usmażoną szynkę

Taste Therapy
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 113

drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z pomidorów ze słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i orzeszki, całość dusimy aż cukinia będzie miękka.  Na koniec dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło, całość oprószamy startym na tartce parmezanem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Czarny makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-porowym z białym winem 254

papryczkę w małe paseczki. Posolić i popieprzyć. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć. Następnie podlać winem. Gdy się zredukuje dodać krewetki. Smażyć je ok. 2 minut. Na koniec dodać śmietanę. Dusić ok 1 minut. Dodać posiekaną pietruszkę i odcedzony makaron. Całość wymieszać. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Makaron z młodą kapustą a’la łazanki (378 kcal) 190

wody, solimy i dusimy do miękkości. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy, aż odparuje z nich woda. Kiełbasę z pieczarkami dodajemy do garnka z gotującą się kapustą. Dodajemy również makaron, posiekany koperek i przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę

e-PrzepisyKulinarne
KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU 310

cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – 150 m * oliwa z oliwek – 4 łyżki * makaron * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone, lekko ubite i osolone z dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy. Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną(...)plastry marchew i smażymy razem jeszcze kilka minut. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory. Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20 minut. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem. Smacznego

Ostra na Słodko
Makaron z mięsem mielonym i warzywami 149

sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Ulubione zioła – u mnie prowansalskie (ilość wg uznania) Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mięso wraz solą i pieprzem.  Czosnek obrać z łupinki i posiekać. Cukinie pokroić(...)duże liście szpinaku to również pokrójcie je na mniejsze części. Na patelnię (do mięsa) wrzucić czosnek wraz z pozostałymi warzywami i smażyć kilka minut do miękkości warzyw.  Całość doprawić ulubionymi ziołami, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Makaron z cykorią 198

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy cykorię pokrojoną w paski i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do miękkości cykorii, następnie wlewamy śmietankę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość dusimy kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje, następnie dodajemy makaron i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z białymi szparagami i brokułami 139

przelewamy wodą ). Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrane szparagi i smażyć ok 5-7 min. Po chwili dodać posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć, dodając wodę ( 1-2 łyżki ). Do szparagów dodać brokuły i makaron. Część brokuła i szparagów można rozgnieść dla zagęszczenia sosu. Całość podgrzać. Ewent. polać oliwa z oliwek. Doprawić solą

Atlas Smaków
Makaron z pieczarkami i boczkiem w sosie serowo-ziołowym 140

boczku 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 150 g serka Almette z ziołami 3 łyżki mleka masło do smażenia 40 g startego twardego sera podpuszczkowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czarny pieprz świeżo mielony W trakcie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Boczek pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, obrać, pokroić

Pełny talerz
Trottole ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 175

czasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć aż stanie się wiotki. Dodać suszone pomidory. Wszystko podsmażać aż większość wody nam odparuje. Przyprawić papryką, gałką i solą. Zgasić ogień. Makaron odcedzić i wymieszać ze szpinakiem i pomidorami. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypać oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać

Food Square
Makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym 157

smaku Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente zostawiając przy tym pół szklanki wody z makaronu. Umyty i pokrojony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnie, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż szpinak zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce dokładnie łączymy oba sery ze szpinakiem i przyprawiamy do smaku solą

ale Pysznie
Makaron w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami, kurczakiem i szpinakiem 121

gram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże oregano 130 gram ulubionego makaronu tagliatelle, użyłam szpinakowego Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente w dużej ilości osolonej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną drobno szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu(...)smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Lasagne 170

Składniki: opakowanie makaronu lasagne 500 gram mięsa mielonego 500 ml sosu słodko - kwaśnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia 400 gram sera żółtego sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać(...)pieprzem i gałką muszkatołową. nadzienie: Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mięso mielone , smażyć je aż straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Ser żółty potarkować na dużych oczkach. Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty i sos beszamelowy, czynność powtórzyć. Wierzch przykryć makaronem posmarować pozostałym

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania