makaron smażony - 5576 przepisów (strona:115/372)

Spaghetti z boczkiem i szpinakiem 208

cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie

kolorowotorcikowo
Meksykańska sałatka makaronowa z kurczakiem 656

śmietany 18% 250 g makaronu (kolanka) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Usmażone kawałeczki kurczaka odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę (czerwona, żółta, zielona) oraz ogórki kroimy

kulinarnyJa
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 224

kilka kostek sera feta cebula 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo łyżka śmietany  łyżka sera żółtego Do dzieła Makaron gotujemy. Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem (czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny w szpinaku). Dodajemy szpinak i smażymy aż woda z niego odparuje. W tym momencie możemy (ale nie musimy) dodać śmietanę i ser. Mieszamy, dodajemy mało soli

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z pieczarkami 311

średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować, aby nie przypalić. Jeśli będzie się rumienić, zmniejszyć ogień). Wrzucić czosnek, wymieszać i smażyć około 1 minuty. Dodać tymianek oraz pieczarki. Wymieszać. Przykryć i dusić około 5 minut. W między czasie wrzucić makaron do gotującej się i osolonej wody, i ugotować al dente, 1 minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu (makaron podczas

Moja Delicja
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 273

oliwy z oliwek sól, pieprz Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę

Bon Appetit Małgorzaty
Lazania chili con carne z indykiem 237

Meksykańsko- włoskie połączenie z dodatkiem indyka to wyśmienita propozycja na sylwestrowe danie. Lazania z chili con carne ma ciekawy i wyrazisty smak. Składniki 10 płatów makaronu do lazanii 1 puszka chili con carne firmy Bonduelle 1 pierś z indyka 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz 1 ząbek czosnku żółty ser olej keczup ( z dyni lub cukinii ) 2 łyżki zielonego groszku(...)rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty czosnek. Po chwili dokładamy mięso, kiedy się odpowiednio zrumieni wlewamy pomidory. 3. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż nadmiar wody odparuje . 4. Dno keksówki smarujemy olejem, kładziemy dwa płaty makaronu. 5. Wykładamy połowę zawartości patelni, przykrywamy makaronem i połową chili con carne, następnie znów makaron, reszta mięsa, makaron i chili con carne. 6. Kładziemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem według przepisu Gordona Ramsaya 1165

pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy na mniej więcej takie same części, brokuł myjemy i rozcinamy różyczki. Czosnek obieramy i tniemy(...)solą i pieprzem. Kiedy kurczak zacznie się smażyć dorzucamy czosnek.  Do zarumienionego kurczaka dorzucamy surowy brokuł. Doprawiamy całość sosem sojowym. Chwile smażymy i przekładamy do miski. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym i odstawiamy ponownie na gaz. Odcedzamy makaron. Na ciepłą patelnie wrzucamy jajka, roztrzepujemy i doprawiamy. Dorzucamy makaron oraz kurczak z brokułem. Całość mieszamy. Jajka powinny połączyć wszystkie elementy dania

Kolizje Smaków
Kurczak w estragonie 197

pierś z kurczaka (podwójna) garść szpinaku 200 -300 ml śmietany do sosów * 3 ząbki czosnku oliwa lub olej do smażenia suszony estragon 1 łyżka szczypta lub dwie kurkumy (opcjonalnie)** sól i pieprz   Do podania makaron (najlepiej sprawdzają się krótkie formy takie jak np casarecce, które dobrze wiążą sos) parmezan (opcjonalnie) * Kilka słów wyjaśnienia odnośnie śmietany. Otóż ilość procentów tłuszczu(...)głównie z tego powodu warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu.   Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i obsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie na dość silnym ogniu . Jeśli smażymy większą ilość to zróbmy to partiami, bo kurczak powinien się ładnie zrumienić , a nie "uparować".  Gdy podczas smażenia kurczak zacznie zmieniać kolor doprawiamy go solą i pieprzem. W momencie

Simple Dish
Makaron ze szpinakowym pesto i łososiem 254

ciepły wymieszać z sosem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z masłem. Ułożyć łososia skórą do dołu i smażyć, aż skórka się zezłoci. Następnie przewrócić i dosmażać chwilę z każdej strony. Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić cytryną. Kawałki łososia ułożyć na makaronie, posypać parmezanem

Magda Kucharzy
Penne pełnoziarniste z pesto szpinakowym 204

rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól do smaku. Smaży aż szpinak będzie wystarczająco miękki. Następnie to masy szpinakowej dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę i przełóż do pesto. Makaron odcedź i nałóż na talerz oraz polej szpinakowym pesto. Całość posyp żółtym serem i odrobiną pierzu

Fit & Healthy Life
Domowy sos a'la boloński - gęsty i aromatyczny 222

łyżeczka cukru ( zależy od kwaśności pomidorów, czasem potrzeba troszkę więcej) sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo 1 opakowanie ulubionego makaronu kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Po chwili wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, doprawiamy ją szczyptą soli i cukru, które wydobędą jej wspaniałą słodycz. Po chwili dodajemy przeciśnięty(...)odparuje, dodajemy posiekane ziołą (lub suszone) i smażmy 2-3 minuty, aż aromat ziół zacznie być mocno wyczuwalny. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy 10-15 minut. Gdy sos ładnie się zagęści, a smaki wzajemnie przenikną doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby odrobiną cukru. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu

DefinicjaSmaku
Makaron z sosem brokułowym 158

Składniki makaron spaghetti, 500g brokuł, 1szt śmietanka 30%, 300ml masło, 1 łyżka czosnek, 2 ząbki gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W między czasie obgotowujemy brokuła w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsączamy(...)dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż śmietanka się zredukuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron zalewamy sosem, delikatnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą. 195

bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić i przelać zimną wodą, żeby pozbyć się lekko rybnego zapachu. ( po przepłukaniu zapach całkowicie znika) 2. Paprykę i bakłażana pokroić w cienkie słupki o jednakowej wielkości. 3. Papryczkę(...)minutach dorzucić bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, jalapeno oraz orzeszki ziemne. Smażyć 2-3 minuty. W przypadku zwykłej patelni smażenie będzie trwało nieco dłużej. Warzywa powinny być lekko chrupkie, ale nie surowe. 5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego, a nie gotowego pulled pork to mięso wrzucamy na początku). Dodać sos rybny i sos sojowy do smaku

DefinicjaSmaku
Makaron w sosie szpinakowym 156

mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy mascarpone, fasolkę

Smak mojej kuchni
Szybki makaron z krewetkami i serem pleśniowym 193

SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu świderki krewetki ser gorgonzola śmietana świeża pietruszka, czosnek białe wino, sól, pieprz, parmezan Makaron gotujemy al dente. Rozmrożone krewetki oczyścić ze skorupek. Wyciśnięty czosnek delikatnie zeszklić na oliwie, dodać krewetki i minute smażyć do uzyskania różowego koloru krewetek.  Dodać białe wino i dusić kolejne 2-3 minut , doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, dodać

MarciochaKucharzy