pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa ze skórki. Batata kroimy w kostkę, marchew w plastry, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy. Makaron zagotowujemy, a batata gotujemy osobno do lekkiej miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ze sobą cebulę, czosnek i marchewkę. Gdy marchewka będzie już nieco miękka, a cebula się zeszkli, dodajemy posiekane zioła - pietruszkę i bazylią
Bananowe PolePRZYGOTOWANIE: Na oliwie szklimy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy śmietanę, pokrojony ser brie i starty parmezan. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż sery się rozpuszczą. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Sos doprawiamy szczyptą oregano, bazylii, solą i białym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i dodajemy do serowego sosu. Wszystko posypujemy
kulinarnyJałyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago Allevo Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek smażymy posiekany drobno czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, sos pomidorowy z wędzonym boczkiem oraz pastą z papryczki chili. Doprawiamy solą i jeśli chcemy
Kuchnia w czekoladziepokojowej. Następnie usuwamy ogonki i jelita (nacinając wzdłuż i wyciągając czarną żyłkę). Makaron wrzucamy do wrzątku i zostawiamy na wyłączonym palniku około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i marchewkę kroimy w cieniutkie paseczki. Na rozgrzanej oliwie smażymy starty imbir, czosnek i papryczkę chilli w ilości zależnej od preferencji co do ostrości(...)jest za ostry dodajemy miodu lub soku z limonki. Jeśli jest zbyt delikatny możemy dodać sosu sojowego i ostrej papryki. Smażymy chwile aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przerzucamy wszystko do większego garnka i mieszamy sos z makaronem. Wykładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i ćwiartką limonki do pokropienia przed jedzeniem. Polecam jeść pałeczkami :) Smacznego! N atka
Gotuj z NatkąRewelacyjne w smaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być miękkie. Na sicie
O kuchni z uczuciemmożna przygotować krewetki: na oliwie na wolnym ogniu podgrzać trochę oliwy z posiekanym ząbkiem czosnku i ostrą papryczką. Dodać krewetki i smażyć wszystko razem przez 2 minuty. Więcej nie trzeba, bo krewetki zostały przed zamrożeniem ugotowane. Odcedzony makaron wymieszać dokładnie z pesto, ułożyć porcje na talerzach. Na każdej porcji kładziemy po 3-4 krewetki. Dekorujemy świeżą bazylią i pomidorkami
Kulinarne InspiracjeProste i szybkie pomysłowe danie na śniadanie czy kolację, moje dzieciaki ją uwielbiają. Składniki: 4 jajka 2 szklanki makaronu np świderki 1 pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 cebula sól, pieprz mielony Kamis olej do smażenia 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki Wykonanie W osolonej wodzie gotujemy makaon, studzimy. Na patelni rozgrzewamy
Z Majeczką w kuchnimielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami. Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać
wyzwania kuchenneprzepadam za makaronem typu penne więc ja produkuję tą potrawę z makaronem świderki lub spaghetti. Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem ok 30 minut łatwe dla 2 osób Składniki * makaron spaghetti * puszka całych pomidorów w sosie własnym * puszka tuńczyka w sosie własnym (może być niepełna), najlepiej smakuje w kawałkach ale ja miałam akurat sałatkowy * 1 cebula * 2 ząbki czosnku (można(...)podsypać go cukrem ale trzeba uważać aby nie przesadzić. Pod koniec smażenia dodajemy przypraw liściaste-przypraw liściastych wg mnie nie powinno się już smażyć ani dusić. Dodajemy je, mieszamy na patelni i koniec. Na ugotowany makaron wykładamy sos, na sos tuńczyk odciśnięty z zalewy i gotowe! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnikrojeniu parówek miałam małego pomocnika ;) Całkiem dobrze mu to szło ;) Podsmażamy na tłuszczu cebulkę oraz parówki, a następnie dodajemy suszone pomidory. Całość smażymy jeszcze chwilkę i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszamy. Dodajemy na koniec makaron i zielony groszek konserwowy. danie gotowe w zaledwie kilka minut. A ile frajdy przy wspólnym gotowaniu ;) #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini
Życie zaczyna się w kuchniczosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka startego parmezanu Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę
Mango Papajadość pracochłonne danie, ale opłaca się stać tę chwilkę w kuchni, bo jest przepyszne! Składniki: -500g szpinaku (u mnie mrożony) -250g sera ricotta -200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek) -1 jajko -1 ząbek czosnku -sól i pieprz -łyżka oleju -60g tartego parmezanu Sos pomidorowy: -600g pomidorów(...)momencie warto posmakować masę i doprawić solą i pieprzem. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Nadziewamy makaron * Beszamel: Do garnka wrzucamy masło i mąkę. Mieszając robimy zasmażkę na małym ogniu, dopóki masło się rozpuści. Smażymy, wciąż mieszając przez kilka sekund i wlewamy mleko. Energicznie mieszając łączymy ze sobą składniki. Doprawiamy odrobina soli, pieprzu i gałki
Smakuj życie!Easy 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 gram sera żółtego Przyprawa do indyka Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawa do indyka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Karelosse
Bajeczna KuchniaSkładniki na 3-4 osoby: 200 g nudli (makaron chiński taki, który gotuje się poniżej 10 minut, ja użyłam 3 minutowego) 2 marchewki 8 pieczarek papryczka chili do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli olej do smażenia 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule(...)czosnkiem. Dodać mięso i chwilę podsmażyć, dodać startą marchewkę, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i sosy: sojowy i rybny. Smażyć przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucić chili i nudle i zalać wodą tak, aby przykrywała makaron. Gotować, aż makaron będzie miękki. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013
Moja Galeria SmakuDoprawiamy solą, pieprzem, szafranem dla koloru i mieszamy z łyżeczką majonezu. Odstawiamy na pewien czas. Podsmażamy lekko na oliwie. Warzywa smażymy do miękkości na oleju ryżowym bądź maśle. Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy
Kuchnia po mojemu