makaron smażony - 5576 przepisów (strona:106/372)

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 356

pokrojonego w kostkę. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w paski. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Zmniejszamy ogień i wrzucamy szpinak. Po chwili dodajemy śmietanę, 2 łyżki wody z makaronu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pieprzu można sporo wrzucić, gdyż śmietana nadaje bardzo delikatnego smaku potrawie. Wszystko mieszamy, starając się nie gotować. Makaron

Kolizje Smaków
Warzywne spaghetti z ryżem i pieczarkami. Lekki obiad. 262

tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek, które pokochają także dzieci. Ja dziś zapraszam

Słodkie okruszki
Muszelki z kurczakiem 184

kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki  Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, smażyć na patelni przez kilka minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.  4. Gdy cebula(...)zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać dwie łyżki śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszać.  6. Doprawić solą i pieprzem.  7. Makaron polać sosem i posypać natką

Pasja Smaku
Słodkie spaghetti z batatem 141

pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa ze skórki. Batata kroimy w kostkę, marchew w plastry, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy.  Makaron zagotowujemy, a batata gotujemy osobno do lekkiej miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ze sobą cebulę, czosnek i marchewkę.  Gdy marchewka będzie już nieco miękka, a cebula się zeszkli, dodajemy posiekane zioła - pietruszkę i bazylią

Bananowe Pole
Farfalle w serowym sosie 185

PRZYGOTOWANIE: Na oliwie szklimy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy śmietanę, pokrojony ser brie i starty parmezan. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż sery się rozpuszczą. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Sos doprawiamy szczyptą oregano, bazylii, solą i białym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i dodajemy do serowego sosu. Wszystko posypujemy

kulinarnyJa
Pikantne spaghetti dla zapracowanych 280

łyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago Allevo Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek smażymy posiekany drobno czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, sos pomidorowy z wędzonym boczkiem oraz pastą z papryczki chili. Doprawiamy solą i jeśli chcemy

Kuchnia w czekoladzie
Ostro-słodko-kwaśno 197

pokojowej.  Następnie usuwamy ogonki i jelita (nacinając wzdłuż i wyciągając czarną żyłkę).  Makaron wrzucamy do wrzątku i zostawiamy na wyłączonym palniku około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i marchewkę kroimy w cieniutkie paseczki. Na rozgrzanej oliwie smażymy starty imbir, czosnek i papryczkę chilli w ilości zależnej od preferencji co do ostrości(...)jest za ostry dodajemy miodu lub soku z limonki. Jeśli jest zbyt delikatny możemy dodać sosu sojowego i ostrej papryki. Smażymy chwile aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przerzucamy wszystko do większego garnka i mieszamy sos z makaronem. Wykładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i ćwiartką limonki do pokropienia przed jedzeniem.  Polecam jeść pałeczkami :) Smacznego! N atka

Gotuj z Natką
Kurczak w sosie marchewkowym 172

Rewelacyjne w smaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być miękkie. Na sicie

O kuchni z uczuciem
Makaron castellane z pesto sycylijskim i krewetkami 166

można przygotować krewetki: na oliwie na wolnym ogniu podgrzać trochę oliwy z posiekanym ząbkiem czosnku i ostrą papryczką. Dodać krewetki i smażyć wszystko razem przez 2 minuty. Więcej nie trzeba, bo krewetki zostały przed zamrożeniem ugotowane. Odcedzony makaron wymieszać dokładnie z pesto, ułożyć porcje na talerzach. Na każdej porcji kładziemy po 3-4 krewetki. Dekorujemy świeżą bazylią i pomidorkami

Kulinarne Inspiracje
JAJECZNICA Z MAKARONEM 149

Proste i szybkie pomysłowe danie na śniadanie czy kolację, moje dzieciaki ją uwielbiają. Składniki:  4 jajka  2 szklanki makaronu np świderki  1 pętko kiełbasy np podwawelskiej  1 cebula  sól, pieprz mielony Kamis olej do smażenia  1/3 szklanki mleka  3 łyżki mąki  Wykonanie  W osolonej wodzie gotujemy makaon, studzimy. Na patelni rozgrzewamy

Z Majeczką w kuchni
Spaghetti alla bolognese 121

mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami. Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać

wyzwania kuchenne
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem 168

przepadam za makaronem typu penne więc ja produkuję tą potrawę z makaronem świderki lub spaghetti. Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem ok 30 minut łatwe dla 2 osób Składniki * makaron spaghetti * puszka całych pomidorów w sosie własnym * puszka tuńczyka w sosie własnym (może być niepełna), najlepiej smakuje w kawałkach ale ja miałam akurat sałatkowy * 1 cebula * 2 ząbki czosnku (można(...)podsypać go cukrem ale trzeba uważać aby nie przesadzić. Pod koniec smażenia dodajemy przypraw liściaste-przypraw liściastych wg mnie nie powinno się już smażyć ani dusić. Dodajemy je, mieszamy na patelni i koniec. Na ugotowany makaron wykładamy sos, na sos tuńczyk odciśnięty z zalewy i gotowe! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Makaron mini rurki 5 warzyw z w sosie z suszonych pomidorów #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 201

krojeniu parówek miałam małego pomocnika ;) Całkiem dobrze mu to szło ;) Podsmażamy na tłuszczu cebulkę oraz parówki, a następnie dodajemy suszone pomidory. Całość smażymy jeszcze chwilkę i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszamy. Dodajemy na koniec makaron i zielony groszek konserwowy. danie gotowe w zaledwie kilka minut. A ile frajdy przy wspólnym gotowaniu ;) #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini

Życie zaczyna się w kuchni
Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 97

czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka startego parmezanu Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę

Mango Papaja
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 162

dość pracochłonne danie, ale opłaca się stać tę chwilkę w kuchni, bo jest przepyszne! Składniki:  -500g szpinaku (u mnie mrożony) -250g sera ricotta  -200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek) -1 jajko  -1 ząbek czosnku  -sól i pieprz  -łyżka oleju  -60g tartego parmezanu  Sos pomidorowy:  -600g pomidorów(...)momencie warto posmakować masę i doprawić solą i pieprzem.  Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.  Nadziewamy makaron *  Beszamel:  Do garnka wrzucamy masło i mąkę. Mieszając robimy zasmażkę na małym ogniu, dopóki masło się rozpuści. Smażymy, wciąż mieszając przez kilka sekund i wlewamy mleko.  Energicznie mieszając łączymy ze sobą składniki.  Doprawiamy odrobina soli, pieprzu i gałki

Smakuj życie!