makaron smażony - 5576 przepisów (strona:99/372)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem. 196

masło i usmażyć kurczaka, aż będzie rumiany z każdej strony. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą

O kuchni z uczuciem
ŚWIDERKI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPARAGAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 152

szklanki pokrojonych zielonych oliwek 1 łyżeczka suszonego cząbru 2/3 łyżeczki suszonej kolendry 4 pełne łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju roślinnego do smażenia świeżo mielony czary pieprz  sól do smaku 250g pełnoziarnistego makaronu świderki Makaron gotuję w osolonej wodzie do chwili, aż będzie idealnie elastyczny, czyli około 10-12 minut od chwili zagotowania (pamiętajmy, że pełnoziarniste

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti ze szparagami i szałwią 220

kurkumy Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle około 3 minut, wrzucamy szałwię, dodajemy szparagi pocięte na max 2 cm kawałki, doprawiamy resztą przypraw i smażymy około 5 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Do szparagów dodajemy pesto mieszamy i podlewamy mlekiem,ponownie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy je pod przykryciem aż będą wystarczająco miękkie- max 5 minut. Podajemy

greenscarf
162. Zapiekanka z zupek chińskich 201

boczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać

Jadło i czytadło
Kabaczek duszony z czosnkiem 138

trzeba obierać ze skórki). Wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu do miękkości, następnie odlać płyn, dodać roztarty czosnek, przyprawy i masło. Smażyć jeszcze około 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem

Jadło i czytadło
Orientalne sznycle z indyka 135

indyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy każdego sznycla i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Smażymy na grillu elektrycznym.  Ja podałam to mięso z selerem, makaronem i sałatką (szpinak i pomidor) Smacznego

ClauditteMissCooking
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 160

zdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie

KUCHARNIA
Karkówka 410

Przepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka

Kuchnia Pełna Pasji
Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami 133

parmezan (płatki) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Ten typ makaronu jest idealny po ok 6-7 min. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy

kulinarnyJa
Rurki z kurczakiem i lokowaniem produktu 331

każą nam pokroić cebulę w kostkę i ją podsmażyć, kurczaka zaś pokroić w paski i dodać do cebuli, żeby się radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden sposób przyprawić? Skoro makaron mamy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też powinni wspomnieć... Nie miałam odwagi

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti bolognese 221

się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Penne z wędzoną makrelą 217

penne pełnoziarnisty - pół wędzonej makreli - por (biała część) - pomidorki koktajlowe (6 sztuk) - jogurt naturalny (2 łyżki) - sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Smażyć około 3-4 min, dodać posiekaną makrelę wędzoną oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem. Ugotowany makaron

Zgrabne Gotowanie
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 215

proste, lecz dość czasochłonne, choć może nie tyle samo przygotowanie, co chłodzenie, na które musimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu, najlepiej bucatini, czyli po "naszemu" takiego grubszego spaghetti ;) 250 g gotowanej szynki, może być konserwowa 300-400 g zielonego groszku, najłatwiej sięgnąć po mrożony ok. 300 g sera mozzarella(...)powyższe składniki: 100 g masła ok. 100 g mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą z oliwek. Groszek podsmażamy aż zmięknie, dodajemy

Pichceniomania
chaussee aux moines-zapiekanka 132

międzyczasie podsmażyć boczek na złoty kolor i na papierowych ręcznikach, osuszyć go z nadmiar tłuszczu. Obrana cebulę drobno posiekać i smażyć w tej samej patelni co boczek, do lekkiego zarumienienia. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wymieszać makaron boczek, cebula, śmietana i pieprz do smaku (nie ma potrzeby używać soli, bo boczek i ser maja jej dość),Ser przekroić w plastry

w mojej kuchni