makaron smażony - 5576 przepisów (strona:92/372)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serami 531

Bardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem i serami. Fajnego posmaku dają zapieczone pomidorki koktajlowe i chrupiąca papryka. 300 g filetu z piersi kurczaka 250 g makaronu świderki pełnoziarnistego Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka 1 czerwona papryka 7 pomidorków koktajlowych Sos: 1 szklanka mleka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku 50 g sera gorgonzola(...)żółtego sera Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ostrą czerwona papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy z oliwek. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kosteczkę, pomidorki na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną oraz

VioletoweKucharzenie
Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms 181

plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki startego sera żółtego np. goudy posiekana natka pietruszki, do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę i włóż mięso. Rozdrobnij je drewnianą łyżką i smaż, często mieszając, przez około 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek(...)wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż makaron stanie się al dente i wchłonie większość sosu. W międzyczasie w średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż przez 1-2 minuty, aż mąka lekko się zarumieni. Wlej mleko i gotuj mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje, przez

karmelowy
Polędwiczki wołowe w sosie pomidorowym 144

Składniki : około 30-40 dag polędwicy wołowej masło klarowane do smażenia puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 2-3 ząbki czosnku oregano, pieprz czarny mielony, sól Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w plastry, zbić je  b.lekko tłuczkiem zwilżonym wodą lub dobrze docisnąć je dłonią by się rozpłaszczyły :) Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, czosnek obrać(...)około 2-3 min. Mięso można podawać nie do końca tradycyjnie. tzn. tak jak u mnie. Z przesmażoną na patelni cukinią i wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym. Obraną cukinię kroimy w cienkie plastry, a potem smażymy na maśle klarowanym. Cukinia dodana do polędwiczek sprawi, że danie zyska nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie

Proste Potrawy
Tagliatelle w sosie czosnkowo-kalafiorowym 232

same thing about life? Waking Life Składniki: 1 kalafior 1-2 ząbki czosnku 1.5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Makaron tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty) Oliwa z oliwek lub olej do smażenia przyprawy: pietruszka czosnek pieprz sól opcjonalnie: pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie:      Główki kalafiora gotujemy do względnej miękkości. Po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)zmięknie. Do blendera wrzucamy kalafior, wlewamy mleko, wsypujemy przyprawy: czosnek, pieprz i sól oraz dodajemy mniej więcej połowę podsmażonego czosnku. Całość miksujemy, aż uzyskamy gęsty, płynny sos. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do garnka wlewamy pożądaną przez nas ilość przyrządzonego sosu, delikatnie go podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy do niego odcedzony makaron oraz pozostały czosnek

Weganizm infantylny
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 222

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Składniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny  4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych  2 ząbki czosnku  oliwa z oliwek  1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru  2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach  2 łyżki sosu(...)oliwek obsmażamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy mięso mielone i brokuły, suszoną bazylię, cząber i płatki suszonej ostrej papryczki oraz sos Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną.  W tym czasie gotujemy makaron.  Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 2 minutach makaron przekładamy na talerze do podania

Moja smaczna kuchnia
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 314

Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje, myślę jednak, że w tworzeniu nowych potraw ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia

Ale Proste
Spaghetti z chorizo 167

makaron, solimy i gotujemy do miękkości. 2. W tym czasie obieramy cebulkę, szklimy na patelni . Dodajemy plasterki chorizo i zmniejszamy ogień. Smażymy chwilkę razem . 3. Pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, rzucamy na patelnię, chwilę całość dusimy, dorzucamy odcedzony makaron, chwi lę razem grzejemy i rozkładamy na talerze. Danie posypujemy tartym żółtym serem. *Niczym nie doprawia łam spaghetti ponieważ chorizo jest

Kuchnia domowa Ani
Smażony kurczak z pak choi 156

Smażony kurczak z pak choi i sezamem to propozycja na szybki obiad lub lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu.  Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut(...)zdejmujemy go z patelni, przekładamy do  miski i przykrywamy, żeby nie wystygł. Na patelni smażymy cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty, dodajemy fasolkę szparagową, mięso, kapustę, sezam i pieprz. Wszystko chwilę przesmażamy. Skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy  z makaronem ryżowym lub sojowym

Kulinarne przygody Gatity
Smażony kurczak z pak choi 170

Smażony kurczak z pak choi i sezamem to propozycja na szybki obiad lub lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu.  Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut(...)zdejmujemy go z patelni, przekładamy do  miski i przykrywamy, żeby nie wystygł. Na patelni smażymy cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty, dodajemy fasolkę szparagową, mięso, kapustę, sezam i pieprz. Wszystko chwilę przesmażamy. Skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy  z makaronem ryżowym lub sojowym

Kulinarne przygody Gatity
Chow mein ze smażonym dorszem 149

większą kostkę, marynujemy w sosie sojowym ( 4 łyżki ) wymieszanym w cukrze palmowym, około 20 min. Następnie oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym. W tym samym czasie warzywa podsmażamy na oleju, na dość wysokiej temperaturze. Do warzyw dodajemy makaron, grzyby , posiekany czosnek oraz imbir, sos ostrygowy ( 2 łyżki ) i sojowy, szybko podsmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
Kotlety makaronowe z porem 220

dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni! Tym razem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują rewelacyjnie! Świetny pomysł na szybki obiad! SKŁADNIKI: - makaron wstążki – 200 g – por – 2 szt – sól – do smaku – pieprz – do smaku – tymianek(...)bardzo drobniutko kroimy. Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, m ieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się nie przypaliły! Zajadamy np. z sosem czosnkowym

Ostra na Słodko
Makaron penne z boczkiem, brukselką i cukinią 300

instrukcją na opakowaniu. Rozgrzać patelnię i wrzucić boczek. Podsmażać go, aż wytopi się tłuszcz następnie dodać wszystkie warzywa oprócz brukselki. Smażyć przez około 6 minut. Dodać śmietankę, natkę i przyprawy. Wymieszać, a następnie dodać brukselkę, ugotowany makaron i parmezan. Wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem. Smacznego

Jaglusia
Tagliatelle z owocami morza 166

wędzonego boczku - oliwa z oliwek - natka pietruszki - sól - płatki chilli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażymy chwilkę i dodajemy mieszankę owoców morza bez rozmrażania, smażymy około(...)dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. Drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 2 łyżek) mieszamy ze wszystkim i smażymy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, płatkami chilli i sokiem z cytryny. Do przygotowanej mieszanki dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami i brokułami 532

pieczarek 1 duża cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 brokuł sól, pieprz, słodka lub ostra papryka przyprawa do mielonego olej do smażenia 3 jajka 150 g startego żółtego sera 150 ml śmietanki 12% gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron ugotuj al`dente zgodnie z przepisem na opakowaniu - odcedź i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone doprawiając

Alutka-Gotuje
Sos pomidorowy 156

zagotować. Następnie przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Gotowe! A teraz wróćmy do przepisu na sos: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy przecier chwilę smażymy.  W tym czasie w rondelku szklimy cebule, dodajemy do sosu, przyprawiamy. Makaron oblać sosem i gotowe! Smacznego! Kasia

Cukier&Puder