Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 łyżka masła 2 łyżki makaronu nitki 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody sól Przygotowanie Roztopić masło, wsypać makaron i zrumienić go. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Smażyć 2 min., mieszając. Wlać wodę. Dodać sól. Przykryć. Kiedy zagotuje się, zmniejszyć ogień do minimum. Dusić do wchłonięcia wody. W tym czasie nie zdejmować przykrywki
Tureckie Przepisypełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej 1/3 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżeczka świeżej, drobno pokrojonej sól pieprz cukier Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojone cebulki. Gdy będą już szkliste dodajemy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy (nie dłużej niż 60 sekund). Następnie dodajemy(...)odsączonego tuńczyka i smażymy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie i zagotowujemy. Dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (1 płaska łyżeczka), mieszamy. Gotujemy do chwili, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy ugotowany makaron i pyszny obiad gotowy :). Polecam
Rozpustne gotowaniewiększym "obżarstwie" naszła nas ochota na coś lżeszego. Dziś makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię rodzinkę niezdrową pszenicą, bowiem makarony to u nas podstawa, przynajmniej u moich dzieci...) z łososiem smażonym bez tłuszczu, z sosem na bazie mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-) Składniki: - kawałek łososia (u mnie filet
Smaczne Zdroweopakowanie Fix Chili con carne suszone oregano - 1 łyżeczka pieprz lub chilli przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżki 4-5 łyżek oliwy z oliwek Rama "smaż jak szef kuchni" 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (al'dante). Na patelni rozgrzej oliwę - dodaj mięso, oregano, przyprawę do mielonego i delikatnie podsmaż. Gdy mięso
Alutka-GotujeZdjęcia gościnnie by Seraph vel Luby i żeby nie było, że nie doceniam - pokroił też cebulę i ugotował makaron ;) Składniki: - opakowanie dowolnego makaronu - 5 pieczarek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki wody - puszka pomidorów - olej do smażenia - starty żółty ser do posypania - jarzynka albo inna vegeta - sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Na początek gotujemy makaron, u mnie spaghetti
Kulinarne zapędy Kokosaoliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim(...)zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu. Kiedy powstanie gładka zasmażka dolewamy partiami mleko, czekamy aż sos zgęstnieje i dodajemy kolejna porcję. Cały czas mieszamy i kontrolujemy gęstość sosu. Sos ma być gęstości
Mania Gotowaniamałe cebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia 2 szklanki bulionu Duża łyżka maki pszennej 500g razowego makaronu Sposób wykonania: Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1) do miękkości. Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy. Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu
Pyry na Gaznatki pietruszki (drobno posiekany) 100 g suszonych pomidorów (pokrojone w cienkie paseczki) 2-3 ząbki czosnku (utarte) 100 g rukoli sól, pieprz Ugotuj makaron. Na maśle podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj suszone pomidory i smaż przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie wlej śmietanę i dodaj pokruszony ser. Kiedy po 2 minutach sos zacznie gęstnieć, dodaj natkę pietruszki
Cukier&Puderporcje: 2 marchewki cukinia dymka papryka grzyby mung cięte w paseczki namoczone opakowanie szpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku 8 jaj kilka łyżek sosu sojowego makaron ryżowy chiński kiełki pora do dekoracji kilka kropel oleju sezamowego sezam wykałaczki Rozmroź szpinak. Jaja rozkłóć dokładnie widelcem,dodaj(...)mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzuć warzywa, mieszaj, dodaj łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak i bardzo krótko smaż, dodaj kilka krople oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstaw. Teraz komponuj danie. Na środek omletu ułóż ok 2 łyżek
AZgotuj!rozgrzaną patelnię dodaję masło a następnie pieczarki. Solę i pieprzę do smaku, smażę na rumiano na małym ogniu. Dodaję umyty szpinak .Mieszam i smażę razem z pieczarkami jeszcze kilka sekund. Dodaję czosnek. Mieszam całośc. ✔Makaron odcedzam dodaję tarty ser ale zostawiam ok 1 łyżkę oraz przecier pomidorowy.Mieszam. ✔Foremkę ( ja użyłam silikonową) smaruję masłem a następnie przekładam makaron. Całość
Gotowanie Patkiskórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większe kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, sardele i peperoncini. Następnie dodajemy oliwki, kapary i pomidory. Smażymy ok. 10 min do lekkiego zgęstnienia. Do sosu dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G KitchenCebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, Po chwili dorzucamy melona. Podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy octu balsamicznego, redukujemy i wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym serem długo-dojrzewającym (również opcjonalnie). Smaczności
BaRepasugotowanego domowego Purchawki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni przyrumienić cebulę na maśle, dodać grzyby i przyprawy do smaku, mieszać i smażyć aż będą ładnie przyrumienione. Dodać śmietanę, gotować kilka minut po czym dodać makaron i dobrze zagrzać potrawę. Posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatweszklanki kostka rosołowa 1/2 sztuki pieczarki duże 5-6 sztuk cebula 1 sztuka olej rzepakowy do smażenia śmietana 12 % do sosów i zup 2 łyżki kwaśna gęsta śmietana 3 łyżki natka pietruszki mąka 2 łyżki + woda do zagęszczenia ~~METODA~~ Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Filety myjemy i czyścimy. Przyprawiamy solą. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy(...)plasterki. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy pieczarki. Następnie układamy całe filety i smażymy, co jakiś czas mieszając, aby pieczarki nie spaliły się. Dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie. Po tym czasie dodajemy resztę wody oraz kostkę rosołową. Gdy bulion zacznie
Kuchnia Pauletteslubimy ostrych potraw możemy usunąć nasiona, ale ja siekam chilli w całości z nasionami), a czosnek przeciskamy przez praskę. Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy dosłownie kilka sekund, mieszając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki. Do oliwy dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem dokładnie mieszamy, podgrzewając
PatiGotuje