makaron smażony - 5576 przepisów (strona:80/372)

Sajgonki 209

Opis: Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym, rzadziej z kurczakiem. Coraz większą popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie. Sajgonki są smażone na głębokim oleju. Za 3 szt. sajgonek w barze zapłacimy ok 9-10 zł. Dlaczego więc nie przygotowywać sobie tego dania za mniejszy koszt w domu? Wiadomo, że pierwsze zakupy będą trochę(...)starta marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i całość mieszamy ze sobą i smażymy. Po usmażeniu, masę przekładamy do większej miski. Do tego wrzucamy gotowe i posiekane grzyby mun oraz posiekany makaron sojowy. Dodajemy sos sojowy i rybny. Gdy masa wystygnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Papier ryżowy należy zamoczyć

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Potrawka po chińsku 194

Ugotować makaron wg informacji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej kokosowy, usmażyć mięso, pod koniec dodać warzywa pokrojone w słupki (nie smażyć za długo, by zachowały swoją chrupkość) i sezam. Przyprawić do smaku. Dodać makaron, dokładnie wymieszać i zajadać. SMACZNEGO!!! *Można dodać też gotowego sosu teriyaki (ok. 100 g), wtedy można pominąć w przepisie czosnek i miód

Malinowo w kuchni
Makaron z gorgonzolą i szpinakiem. 188

ząbki czosnku 150g. kwaśnej śmietany (jogurt naturalny) łyżeczka drobnych suszonych pomidorów 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta  makaron (u mnie świderki) WYKONANIE: makaron gotujemy aldente z dodatkiem soli, filet kroimy na wąskie paski, smażymy z dodatkiem przypraw i suszonych pomidorów,  dodajemy szpinak, czosnek, smażymy 5-10 min., następnie gorgonzolę kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z kurczakiem i szpinakiem

Kuchnia Beaty
Pappardelle po sycylijsku – z filecikami anchois i czosnkiem 268

makaronu, ozdobnym radełkiem z falbanką albo specjalnym nożem z kilkoma ostrzami. Wstawcie w dużym garnku wodę z solą i zagotujcie. Makaron najlepiej gotuje się zaraz po pokrojeniu. Świeży makaron do stanu „al dente” (jędrny, twardy, lekko stawia opór przy gryzieniu) gotujemy tylko około dwóch-trzech minut i od razu wyławiamy. Nie kropimy oliwą i nie przelewamy go zimną wodą(...)smak surowizny i jednocześnie stracił na ostrości. Dodajemy posiekane drobniutko, na pastę, fileciki anchois, wsypujemy pietruszkę i wlewamy łyżkę oliwy, zmniejszamy płomień i jeszcze minutkę smażymy, mieszając całość. Pieprzymy. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron i 2 łyżki wody z gotowania, wszystko razem dokładnie mieszamy tak, żeby drobinki z sosu obkleiły makaron. Rozkładamy porcje na talerze i posypujemy chrupiącą bułką

Karo in the Kitchen
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 222

oliwy  sól, pieprz szczypior  sposób przygotowania Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente.  Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo). Na rozgrzaną  dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy(...)czosnku. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy . Żaroodporne naczynie smarujemy ostatnią łyżką masła, a następnie wkładamy

Miód i pieprz
Leczo z makaronem penne 214

średnia marchewka  2 średnie pieczarki  1 mała cebula 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek   50g makaronu penne olej Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy(...)trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą 308

pieczarek; 1 duża cebula; 125 g surowego, wędzonego boczku; 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa); 1 łyżka vegety; Olej do smażenia; Szczypta ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą, aby się nie posklejał. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć

Gospodyni Miejska
Cannelloni z mięsem 146

sól pieprz Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Łyżeczką napełniać rurki makaronu. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz z patelni pozostały ze smażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem. Sos 1 puszka pomidorów 200 ml kwaśnej śmietany sól pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia dodatkowo

O kuchni z uczuciem
sałatka z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami 235

patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła. Szynkę delikatnie przesmażamy, a następnie do mięsa dokładamy  pokrojoną w paski paprykę i całość smażymy dalsze dwie, trzy minuty. Do dużej miski wkładamy ugotowany makaron, dodajemy do niego przesmażonego kurczaka i paprykę, oraz pokrojone w cząstki pomidory z zalewy i  pokrojonego w kostkę ogórka (obranego ze skóry). Całość  mieszamy

Miód i pieprz
Danie wegańskie z cukinią na oleju kokosowym 157

rozgrzany olej wrzucić czosnek, podsmażyć, dodać cukinię - wymieszać całość i smażyć do momentu, aż warzywa stracą surowiznę Dodać pokrojone pomidorki i jeszcze chwilę razem smażyć (pod przykryciem), jeśli chcemy mieć więcej sosu do makaronu to dodać można niewielką ilość śmietany (nie używałam prawie do dania soli) Na ugotowany makaron bezglutenowy wyłożyć warzywa

Proste Potrawy
Makaron Fusilli z kurczakiem i majerankiem. 245

makaronu Fusilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprzu Przygotowanie : W rondelku zagotowujemy 500 ml wody, solimy ją 0,5 łyżki soli i dodajemy makaron fusilli gotujemy 11-15 minut i odcedzamy. Kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy

Kuchnia Łukasza
Sajgonki po polsku 363

soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany(...)lodówce.  3. Papier ryżowy namaczamy wedle instrukcji na opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik.  4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy

Kuchnia w czekoladzie
Dla mięsożerców- łazanki style ;) 180

odciśnięciu soku) średnia cebula łyżeczka brązowego cukru lub miodu sól i pieprz garstka świeżego tymianku lub majeranku natka pietruszki (ok pół pęczka) olej do smażenia 200 ml bulionu lub wody 200 g makaronu- na przykład świderki Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki obraną kaszankę i podsmażamy kilka minut. Gdy ta zacznie się rozpadać, dodajemy

Pichceniomania
Kurczak w sosie miodowo musztardowym 45052

śmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy pieprzem, kurkumą i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i smażymy jeszcze przez kilka sekund. Najlepiej podawać z makaronem penne

Delusional Trine

Proponowane wyszukiwania