rozgrzany olej wrzucić czosnek, podsmażyć, dodać cukinię - wymieszać całość i smażyć do momentu, aż warzywa stracą surowiznę Dodać pokrojone pomidorki i jeszcze chwilę razem smażyć (pod przykryciem), jeśli chcemy mieć więcej sosu do makaronu to dodać można niewielką ilość śmietany (nie używałam prawie do dania soli) Na ugotowany makaron bezglutenowy wyłożyć warzywa
Proste PotrawyDodatkowo wykorzystałam sezonowe warzywa - cukinię i fasolkę szparagową, więc wyszedł taki polsko-azjatycki obiad, a co :) Czego potrzebujemy? - makaron pełnoziarnisty - jedna cukinia - pół papryki - fasolka szparagowa - kostka tofu - kilka łyżek sezamu - sos sojowy - olej/oliwa do smażenia - przyprawy do smaku: sól, pieprz, chilli, imbir Przygotowanie: 1. Tofu odcedzamy i kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości(...)Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na paseczki, a następnie smażymy. 5. Cukinię myjemy i kroimy, a następnie dokładamy do papryki. Smażymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy (ilość według własnych upodobań) 6. W międzyczasie gotujemy makaron. 7. Na talerz nakładamy makaron, fasolkę, cukinię z papryką, tofu, a całość polewamy sosem sojowym i posypujemy sezamem. Danie nie wymaga
two broke sistersmakaronu Fusilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprzu Przygotowanie : W rondelku zagotowujemy 500 ml wody, solimy ją 0,5 łyżki soli i dodajemy makaron fusilli gotujemy 11-15 minut i odcedzamy. Kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy
Kuchnia Łukaszasoli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany(...)lodówce. 3. Papier ryżowy namaczamy wedle instrukcji na opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik. 4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy
Kuchnia w czekoladzieodciśnięciu soku) średnia cebula łyżeczka brązowego cukru lub miodu sól i pieprz garstka świeżego tymianku lub majeranku natka pietruszki (ok pół pęczka) olej do smażenia 200 ml bulionu lub wody 200 g makaronu- na przykład świderki Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki obraną kaszankę i podsmażamy kilka minut. Gdy ta zacznie się rozpadać, dodajemy
Pichceniomaniaśmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy pieprzem, kurkumą i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i smażymy jeszcze przez kilka sekund. Najlepiej podawać z makaronem penne
Delusional Trineprzepisu na opakowaniu (ważne, żeby był al'dente). 3. Czosnek i cebulę siekam, podsmażam na oleju z pomidorów. Dodaję do miski z ugotowanym wcześniej makaronem. 4. Kurczaka kroję w niewielką kostkę solę, smażę na tłuszczu, który został po smażeniu cebuli i czosnku, w razie potrzeby dolewam więcej. Ważne jest aby filet równomiernie rozłożyć na patelni, a mieszanie ograniczyć
Cook&LoveSkładniki: 250 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 cebulka szalotka 100 g makaronu ryżowego imbir rozmaryn ostra papryka olej do smażenia Składniki na sos: sok z dużej, dojrzałej pomarańczy sok z limonki 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania sosu: Sok z pomarańczy i limonki wymieszać dokładnie z cukrem, sosem sojowym
Przepisy kulinarne babci AntoninyWitam Was serdecznie! Jako stały uczestnik ;-) konkursów kulinarnych nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności i nie wystartować w konkursie organizowanym na durszlak.pl z marką Lubella. Temat
SMYKWKUCHNIkuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: -podwójny filet z kurczaka -0,5 kg pieczarek marynowanych -6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy -4-5 jajek -opakowanie makaronu ryżowego lub dowolnego tortellini -majonez -olej/oliwa do smażenia -gyros, sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni do zrumienienia. Następnie posypujemy obficie gyrosem, jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do wystudzenia. Makaron/tortellini gotujemy
KasiekGotujesosu sojowego, pasty krewetkowej i posiekanym imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, groszek cukrowy i makaron ryżowy. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż makaron zmięknie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaPrzygotowanie Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty (osączonej z płynu). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła ,razem z makaronem dodajemy
R'n'G KitchenKrewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miedzyczasie na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, następnie wrzucamy czosnek i papryczki i chwilę smażymy, aby czosnek się przyrumienił(...)spalił. Dodajemy krewetki (zostawiamy na nich ogonki) i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty często mieszajac, do połączenia smaków. Mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy na talerze. Tuż przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny
Zawsze głodna!świderki garść suszonych grzybów parka kiełbasy wędzonej 200 ml. śmietanki słodkiej 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: makaron ugotować, grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną (1/2) w drobną kostkę cebulę i przyprawy - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą, następnie(...)zmiksować, kiełbasę pokroić w dowolne kawałki( ja półksiężyce), smażyć z resztą posiekanej cebuli (około 15 min.) , następnie dodać zmiksowane grzyby, dolać śmietankę gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu, makaron kładziemy na talerzu i polewamy sosem
Kuchnia Beaty