oregano, 1 łyżeczka cukru 6-7 małych młodych marchewek 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1-2 małe pietruszki ok 50 g makaronu nitki 6 łyżek soczewicy czerwonej natka pietruszki posiekana do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pomidory umyj dokładnie, ponacinaj lekko i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórek. Wytnij twarde części i pokrój w małą kostkę. Obierz i umyj pozostałe(...)pokrój. Mięso wymieszaj z przyprawami ręcznie i uformuj małe kulki. W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Usmaż na rumiano cebulkę i wrzuć mięso. Często potrząsając całym garnkiem, smaż kilka minut, aż kulki zetną się z brzegu. Wlej połowę wody, może być zimna lub gorąca. Wrzuć pomidory i wlej mleko. Wymieszaj. Zagotuj na dużym ogniu, a potem zmniejsz ogień
Anioszek w kuchnimniejsze różyczki gotujemy i odcedzamy . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i również odcedzamy. Do miski wrzucamy brokuły oraz ugotowany makaron i całość mieszamy. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebule i szynkę , pod koniec smażenia dodajemy serki topione, 2 łyżki śmietany i mieszamy się rozpuszczą i powstanie gęsty sos , całość doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite Daniaoliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody 150 ml. śmietany 12% pestki dyni do posypania Makaron gotujemy. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i chilli. podsmażamy delikatnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3 min. na dużym ogniu...Podlewamy całość winem i smażymy az wino odparuje. Na koniec wrzucamy masło i posiekana natkę...Mieszamy
NaKońcuJęzykafolie aluminiową. Pstrągi układamy na dolne piętro parowaru, na górne układamy różyczki brokułu i wszystko parujemy 25 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przyrządzamy prosty sos. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubicie
Niezły Młynekpieprz do smaku dodatkowo: 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach) 250 - 500 g makaronu lasagne Przygotowanie: farsz: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez chwilę smażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię i smażyć na dużym ogniu (cały czas mieszać), aby się rozdrobniło. Dodać pomidory(...)więcej mleka. Składanie: Dno i boki naczynia posmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć płaty lazanii przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. U mnie była taka, której nie trzeba wcześniej obgotowywać. Makaron posmarować sosem, na to farsz, a na farsz cienka warstwa tartego sera i znów makaron, sos, farsz, ser. W zależności jak duże mamy naczynie, to mięsa powinno wystarczyć
Kuchcik gotujesojowe (1/2 szklanki) olej kokosowy sól woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kroimy pieczarki i pora. Smażymy na oleju kokosowym. solimy. Kiedy będą już nieco rumiane dolewamy mleko. Mieszamy.Odstawiamy po ok. minucie. Do gotującej się wody wsypujemy makaron. Gotujemy 2 min. Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy jeszcze przez minutę. Odcedzamy. Makaron z brokułem odcedzamy. Wsypujemy
Weganka gotujeDlaczego więc je lubimy? Zachwycamy wyjątkowym smakiem i strukturą. W kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin oraz składników odżywczych. Kurki świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, dzięki temu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Jedyny ich minus to stan zabrudzenia. Niestety nie ma lepszej metody(...)pomocy szczoteczki a następnie osuszamy. Smażymy razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym maśle przez około 4 minuty. Pod koniec smażenia solimy. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy tarty ser. Dodajemy listki świeżego tymianku. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Sos podajemy z ugotowanym makaronem oraz z grillowaną porcją mięsa
Bon Appetit Małgorzatyzaczętych już makaronów, bo nie lubię jak mi się takie plątają. Świeża kapusta i przede wszystkim chrupiący boczek dopełniają całości. Składniki: Na dwie porcje: ok 1/2kg dowolnego makaronu 1 mała główka kapusty lub połowa dużej 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 30 dkg boczku wędzonego 2 cebule dymki pieprz, sól Sposób przygotowania: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki(...)dać do rondla, wytopić i przyrumienić, tak by był chrupiący. Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem do miękkości uważając by się nie przypaliło. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieduża cebula kawałek parmezanu do starcia sól pieprz 1 płaska łyżeczka kurkumy świeżo starta gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 2. Grzyby dokładnie czyścimy, można je również umyć gąbką pod bieżącą wodą, bo i tak będą smażone. Wybieramy tylko zdrowe okazy. Czyste grzyby, kapelusze i nóżki kroimy na małe plastry. 3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną(...)cebulę, następnie dodajemy grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, smażymy razem ok. 7-10 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. 4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki
Apetyczna babeczkaszczypta gałki muszkatołowej; 1 łyżeczka curry; sól i biały pieprz; 3 łyżki oleju z pestek winogron; Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dwóch łyżkach oleju. Przełożyć na talerz. Na suchej patelni uprażyć migdały(...)Przełożyć do miseczki. Na jednej łyżce oleju zarumienić szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Wlać śmietankę, dodać przyprawy i migdały. Gotować, aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać kurczaka. Gotować 2 minuty. Na koniec wymieszać dokładnie z makaronem. Przed podaniem można delikatnie posypać prażonymi płatkami migdałów
In my kitchendzięki jej wskazówkom przygotowałam sałatkę dla naszych gości :) SAŁATKA GOSI filet z piersi kurczaka ok. 200 g. makaronu ryżowego 3 marchwie 1 por rukola 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry Kurczaka kroimy na kawałki wielkości "sałatkowej" i smażymy w curry. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Pora kroimy w półplasterki i wraz z marchewką dusimy na patelni
Co w głowie piszczymnie pecorino Wodę na makaron mocno solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy boczek - jeśli jest mało tłusty, można dodać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Gdy boczek się zarumieni - dodajemy cebulkę i smażymy, aż nabierze złotego koloru, po czym na patelnię wrzucamy kurki i całość dokładnie mieszamy, podsmażając(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek (uważając, żeby się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego) 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej DODATKOWO: ok. 1/2 paczki płatów makaronu lasagne ser wędzony w plastrach olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - opcjonalnie Na odrobinę tłuszczu wrzucamy mięso. Kiedy będzie się smażyło, obieramy łodygi selera z łykowatych strun i kroimy(...)się później łatwiej myło. W zależności od wielkości blachy, farsz dzielimy na 3 lub więcej części. Pierwszą z nich układamy bezpośrednio na dno naczynia, a na to plastry makaronu. Mają przylegać do siebie, ale nie zachodzić, wtedy pozostaną twarde i nieupieczone. Możliwe, że konieczne będzie krojenie ich na mniejsze części, aby pokryć całą powierzchnię blaszki. Kiedy ułożymy makaron
Kuchnia od dwojgatylko kalafior i szpinak… Jeszcze obecna jest ciecierzyca, pieczarki, masło orzechowe, mleko kokosowe…. Danie polecam podawać z ryżem basmati, makaronem ryżowym lub tak jak widoczne jest na zdjęciu – z papadamami. Są to cienkie placki, które smaży się na oleju lub podgrzewa się w mikrofalówce do momentu, kiedy napuchną i zmienią swój pierwotny kształt. Można je kupić
Jaglusia