makaron smażony - 5576 przepisów (strona:123/372)

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 305

cebula sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie wg. smaku na wierzch: jajko + serek wiejski + ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Makaron i fasolę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, smażymy, aż mięso nie będzie surowe dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat, dusimy pod przykryciem co jakiś czas

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Uszka pełnoziarniste z warzywami 157

Moim znajomym, i tym nieznajomym, makaroniarzom, makaronoholikom i kluskolubom życzę wszystkiego najsmaczniejszego bo dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu ! Makaron jest uniwersalnym produktem i nadaje się chyba do wszystkiego - można go prostu ugotować i polać czymś, podać na słodko lub wytrawnie, zapiekać, smażyć, wrzucić do zupy. Jest dobrym pomysłem na zwykły dzień, ale także na wykwintną kolację. No i chyba wszyscy

Smaczna Pyza
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym z cukinią 445

Umyj kurczaka i pokrój na małe kawałki. Umyj cukinię i pokrój w plasterki, a później na cztery części. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Kiedy kurczak będzie już lekko podsmażony dodaj cukinię i smaż dalej. Gdy kurczak i cukinia się już zezłocą dodaj passatę pomidorową. Poczekaj, aż sos zacznie się gotować. Do małej

Moja Micha
Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna 202

sól i pieprz do smaku Składniki na resztę lazanii: 100 g makaronu lasagne (w wersji bez gotowania), połamanego na 3 części 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego) posiekana świeża kolendra, do podania Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę(...)smaż prze kolejne kilka minut. Dodaj czosnek, smaż przez 2 minuty, a następnie wmieszaj kmin, cynamon, kolendrę i chilli. Smaż przez minutę i wlej sos sporządzony z saszetki lasagne wymieszanej z wodą, passatę, fasolę i kukurydzę. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Dopraw danie solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne

karmelowy
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim i warzywami 126

podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i nadal smażyć. Pokroić pomidora i dodać na patelnię. Mieszać co jakiś czas i smażyć. Przyprawić pieprzem i kucharkiem. Dodać opakowanie Bukietu warzyw i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać i podsmażyć jeszcze ok. 3 minuty. Po tym czasie wyjąć i podawać ciepłe.  Osobiście użyłam

Gotuję Testuję
Makaron z klopsikami w sosiem pomidorowym 176

nowszej wersji danie:) Zapraszam do odrywania klasyki na nowo ;) Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym   Składniki: 40 dag makaronu spaghetti 30 dag mięska mielonego 1 jajko ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula 1 łyżka oleju tymianek Przygotowanie: Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku(...)mięsa mielonego. Formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pozostawimy je jeszcze pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy rozdrobnione pomidorki z puszki, całość dusimy 7 minut.  Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.  Makaron gotujemy al dente. Pulpety podajemy z makaronem

Lawendowe Niebo
Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym 241

dedykowanej do sosów) sól i pieprz do smaku około 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki płuczemy, większe kroimy na pół (wzdłuż) mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę siekamy i podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy przygotowane wcześniej kurki. Całość smażymy około 6-8 minut mieszając (na średnim ogniu(...)koniec doprawiamy szczyptą granulowanego czosnku, solą (u mnie himalajska) i pieprzem (nie żałujmy go). Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy. Zmniejszamy płomień, dodajemy 3 łyżki śmietany, szybko mieszamy. Dodajemy około łyżki (lub ciut więcej) posiekanego koperku, mieszamy. Następnie dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy aby sos pokrył makaron. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Po wierzchu posypujemy resztą koperku. Podajemy od razu. S macznego

Słodkie okruszki
Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem 73

beszamelowy: łyżka masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni. Dodajemy skórkę z cytryny i chwilę smażymy. Odstawiamy. Groszek mrożony gotujemy do miękkości, a jeśli używamy groszku z puszki odsączamy go. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę(...)chwilę smażymy, wlewamy mleko i dobrze mieszamy do rozpuszczania mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy cały czas, aż sos się zagotuje. Jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go mlekiem. Odcedzony makaron przekładamy do dużego garnka, dodajemy boczek ze skórką cytrynową, groszek,  sos i startą mozzarellę (łyżkę mozzarelli można odłożyć do dekoracji), mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy

Smak mojej kuchni
Makaron Mie z warzywami 152

małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z limonki, bulionem warzywnym i 1 łyżką oleju sezamowego. Dodaj jeszcze przeciśnięty czosnek, drobno posiekane cebulki i papryczkę chili. Makaron Mie przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przelej go zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Pak choi podziel na liście, marchew obierz i pokrój w szerokie plastry, a paprykę(...)łyżki oleju sezamowego. Wrzuć marchew oraz cebulę i podsmaż 2-3 minuty. Następnie dorzuć, brokuł, paprykę, kapustę pak choi i smaż kolejne 3 minuty. Dolej pikantny sos i całość podduś jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj makaron i podgrzej. Sałatkę podawaj posypaną sezamem. 4 porcje

Roślinna - blog wegański
Klopsiki w sałatce z makaronem 139

klopsikami i makaronem i aromatycznym sosem czosnkowym. 50 g makaronu świderki 1 marchewka 5 pomidorów koktajlowych 2 gałązki selera naciowego 1 opakowanie roszponki ser lazur klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku bazylia świeża bułka tarta do panierowania olej do smażenia sos: 150 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/4 ogórka(...)jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, pokrojoną bazylię. Mieszam i wyrabiam małe kulki z mięsa. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki smażę na wolnym ogniu z każdej strony. Na każdym gorącym klopsie układam kawałek sera lazur. Ser rozpuści się delikatnie. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Na roszponce układam makaron, dodaję klopsiki, cienkie paski marchewki, pomidorki koktajlowe, pokrojony drobno seler naciowy

wesoła kuchnia
Co jeść przed treningiem? 129

jego szybkiego spadku. W praktyce oznacza to, że przed treningiem należy unikać białego ryżu, makaronu z oczyszczonej mąki, kaszy manny, wszelkiego rodzaju płatków kukurydzianych oraz bardzo dojrzałych owoców. Unikajmy również potraw tłustych i smażonych na głębokim oleju, w czasie treningu będziemy czuć się ociężali i senni. Odpuśćmy także warzywa kapustne

Menmagazine
Co jeść przed treningiem? 132

jego szybkiego spadku. W praktyce oznacza to, że przed treningiem należy unikać białego ryżu, makaronu z oczyszczonej mąki, kaszy manny, wszelkiego rodzaju płatków kukurydzianych oraz bardzo dojrzałych owoców. Unikajmy również potraw tłustych i smażonych na głębokim oleju, w czasie treningu będziemy czuć się ociężali i senni. Odpuśćmy także warzywa kapustne

Menmagazine
Makaron w sosie krewetkowym 244

rozmrożonych krewetek koktajlowych/ obranych grenlandzkich Sól Pieprz Przygotowanie: Czosnek i chili posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać pietruszkę i krewetki. Smażyć ok. 1,5 minuty. Dodać śmietanę. Chwilę dusić –ok. 0,5 minuty.  Dodać ugotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron – wymieszać na wolnym ogniu. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Trójkolorowy makaron z klopsikami 238

przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażeni a Do sosu: 1 puszkę krojonych pomidorów z bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego + natka 1 ząbek czosnku 2 garście namoczonych we wrzątku rodzynek 1 szklankę surowego, grubego makaronu (ja użyłam trójkolorowego) przyprawy: sól, pieprz, 3 płaskie łyżeczki cukru(...)Wszystkie składniki oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę i formujemy małe kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Takie na 1, góra 2 kęsy. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Możemy jednego sprawdzić, czy jest dosmażony w środku, bo później, w sosie, tylko je podgrzejemy. Pieczarki

Ratunku obiad
Kolorowe penne i Drogówka 152

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} To danie jest dziełem przypadku – akurat te składniki były w kuchni pod ręką… Składniki: 200 g makaronu penne ½ brokułu 1 kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli olej/masło do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ugotuj makaron al dente. W oddzielnym garnku ugotuj różyczki brokułu. Ser feta pokrój w kostkę. Odcedź fasolkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek.   Wrzuć makaron, fasolkę

Qlinarnie i Qlinarnie