makaron smażony - 5576 przepisów (strona:126/372)

Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem 149

ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy roztarty czosnek oraz oregano i smażymy ok. 1 minuty. Następnie wrzucamy brukselkę i smażymy ok. 5-10 minut żeby brukselka nam zmiękła. Teraz wlewamy śmietankę i sok z cytryny. Na koniec dodajemy ugotowany makaron al dente. Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch kładziemy kawałki boczku i posypujemy parmezanem jeżeli oczywiście mamy

Kuchenne Wariacje
Szybki obiad na wieczorny głód. 332

mascarpone. Całość dokładnie mieszam. W woku rozgrzewam oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej przygotowany sos. Mieszam, aż będzie gorący. Odcedzam niedokładnie makaron i dodaję do sosu. Chwilkę podgrzewam. Zdejmuję z ognia dodaję masło pokrojone w małe kawałki. Mieszam aż masło się rozpuści

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti 135

przyprawy, pomieszać żeby się wszystko ładnie połączyło ( ja lubię dodać więcej papryki słodkiej, wtedy nie czuć tak kwasku pomidorów ) smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory w puszce razem z sosem, redukować ( nie za dużo ). Dodać pokrojone suszone pomidory lub całe. Makaron wrzucić do wrzątku na 10 min, odcedzić przełożyć na talerze polać sosem, posypać drobno startym parmezanem i ......... Smacznego

Gaździnka warzy
Pasta alla norma (siciliana) 94

ząbki czosnku oliwa 50g twardej słonej ricotty albo sera capri sól pieprz bazylia garść oliwek 200g makaronu (np. penne, rigatoni, fusilli) Bakłażan pokroić w 1cm kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, z cebulą zeszklić na oliwie. Dodać bakłażan, smażyć często mieszając. Wlać pomidory, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 7 minut. Sos doprawić do smaku solą

Obiad gotowy
SPAGHETTI CARBONARA 140

Cebulkę i chudy wędzony boczek pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Pod koniec smażenia dodałam dwa starte ząbki czosnku. W miseczce rozmieszałam pół opakowania śmietany 18%, dwa żółtka i starty parmezan. Sos posoliłam,dodałam pieprz i przyprawę do spaghetti carbonara firmy KAMIS. Makaron do spaghetti ugotowałam al dente. Do podsmażonego boczku i cebuli dodałam sos  i wymieszałam

potrawyregionalne
Makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym 176

oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 minut, następnie zblenduj

Moja pasja smaku
Ravioli z trzema rodzajami sera 186

łyżeczki majeranku - 2 łyżki oliwy z oliwek - starta skórka z 1 cytryny - sól, pieprz - oliwa z oliwek do smażenia - kilka listków świeżej szałwi Zaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj )  Źródło: internet W czasie gdy makaron "odpoczywa" w lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli. W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę(...)kwadraciki (w miejscach łączenia się placków). Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami makaronowymi. Pierożki gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy listki szałwi. Gdy staną się one chrupiące, przekładamy na papier kuchenny. Na patelnię wrzucamy ugotowane pierożki, podlewamy 3 łyżkami wody i posypujemy łyżeczką startego sera pecorino. Ravioli smażymy kilka minut

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron alla bolognese 102

500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy szklankę wody, przykrywamy patelnię i dusimy

Gotowanie moimi oczami
Weekend u Mamy: Makaron z cukinią i pomidorami 203

włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy(...)odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyciągamy ząbek czosnku. Podajemy z makaronem, najlepiej szpinakowym lub spaghetti. Smacznego! :) Jeśli spodobał Ci się

My Culinary Art
Spaghetti carbonara 184

Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem. W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku. Delikatnie oprószony potartym, twardym serem. Aksamitny i wyrazisty w smaku. Zapraszam do stołu! Składniki: 250g makaronu spaghetti; 1 duża cebula; 100g wędzonego boczku; 2 ząbki czosnku; oliwa; 200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 1 jajo; 2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina(...)cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać. Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podsmażoną cebulę, czosnek i boczek zdjąć z ognia i dodać do nich sos. Dokładnie wymieszać. Makaron odcedzić

Gospodyni Miejska
Makaron z sosem cztery sery 235

gouda 100g sera z niebieską pleśnią 100g sera parmezan Twarde sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, miękkie kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w solonej wodzie. Boczek i szalotkę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy boczek i smażymy, aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy. Dolewamy białe wino i dosypujemy majeranek (u mnie więcej niż łyżka). Chwilę(...)się nie przypaliło. Następnie dodajemy sery twarde i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczeni. Na koniec doprawiamy odrobiną gałki i białym pieprzem. W dużej misce lub dużym garnku łączymy z makaronem i delektujemy się smakiem ;). Do takiego sosu doskonale nadają się i inne makarony np. spaghetti czy też tagliatelle. Czytałam, że również nadaje się do gnocchi. Kategoria: Danie główne , Mięsne Tagged

Mam apetyt na ...
Sałatka makaronowa z papryką 110

Składniki makaron nitki, 100g papryka czerwona, 1 szt filet z kurczaka, 1 połówka kukurydza, 1/2 puszki brokuł, 3-4 różyczki ser żółty, 100g majonez, 4-5 łyżek jogurt naturalny, 3-4 łyżki czosnek, 2-3 ząbki sól, pieprz olej, do smażenia przyprawa Gyros, 1 łyżka Przygotowanie(...)Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Gyros. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Brokuł sparzamy gorącą wodą, dzielimy na mniejsze cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem

Gotowanie moimi oczami
,,Zapiekanka szpinakowa’’ 304

ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni

Podróż w kulinaria
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 379

wina 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml śmietanki 30% garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według przepisu podanego na opakowaniu. W tym czasie na łyżce oleju smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki. 2. Gdy się lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki(...)solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu. 4. Gdy wino się zredukuje dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory. 5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki, a jeśli trzeba to doprawiamy sola i pieprzem. 6. Przekładamy ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy. Podajemy

W kuchni Katie
Rigati z Pancettą i sosem Carbonara 104

lekko się zarumieni dodajemy pokrojony w kostkę włoski boczek. Prażymy ,dodajemy cebulę i szklimy. Następnie pieczarki -boczniaki Smażymy do czasu aż cebula zeszkli się na lekko złoty kolor. Dodajemy szczypiorek ,i zalewamy Carbonarą. Łączymy wszystko, dodajemy bezpośrednio na makaron posypując parmezanem. Smacznego

Viola cooks with passion