350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki 2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku 150g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych 1 opakowanie (200g) wędzonego łososia - pokrojonego w paseczki ok. 40g masła + do posmarowania naczynia kilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia(...)kulka mozarelli startej na grubych oczkach Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Po odcedzeniu dodajemy do niego masło i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wykładamy na nią pokrojone w piórka cebule i szklimy. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy wszystko razem tak około 5min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i odstawiamy
Symfonia Smakówpatra - wspaniała rolada z ziemniaków i kokosa (5 osób) Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli woda do ciasta olej ryżowy do smażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków 150 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka kardamonu łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka curry łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka sambal oelek(...)masy ziemniaczanej i dobrze mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i wykładamy na rozwałkowane ciasto. Ciasto rozwałkowujemy trochę grubsze niż na makaron. Całość zwijamy jak klasyczną roladę i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Plastry smażymy z obu stron na oleju (oleju wlewamy na ok. 1 cm do patelni). Odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Generalnie roladki
vegetaniepomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać miętę, oregano i płatki chili, chwilę smażyć aż wydobędą się z nich aromaty. Dodać(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokłądnie wymieszać i smażyć aż mięso zbrązowieje. Wlać krojone pomidory, żurwinę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez około 20 minut. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Makaraon niezbyt dokłądnie odcedzić, przełożyć do rondla z sosem ragu i dokładnie
Codzienne Gotowaniepestek i drobno posiekana 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych 300g wieprzowego mięsa mielonego 300g passaty 250g ulubionego makaronu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj chili, suszone pomidory i mięso i smaż przez kolejne
karmelowyplasterki - cienkie i grube. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy plasterki czosnku i krewetki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut, przewracając krewetki kilka razy. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażanego makaronu. Na talerzach układamy podsmażony makaron z pomidorkami
Gotowanie i blogowanieodcedzamy i obieramy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy bób i smażymy dwie minutki. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę, połowę sera oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Jeśli sos zbyt zgęstniał można dolać trochę wody z makronu
Kolizje Smakówżółtko garść posiekanego koperku sól, pieprz pęczek szparagów makaron razowy (ilość według naszego apetytu;)) Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie kroimy w mniejsze kawałki serek wiejski wrzucamy na teflonową patelnię, dodajemy żółtko smażymy na małym ogniu (dość często mieszając), aż serek(...)się jak zostaną pojedyncze grudki, sos nie będzie miał idealnie jednolitej konsystencji) dodajemy koperek i pokrojone szparagi, smażymy jeszcze kilka minut żeby smak szparagów przeszedł w sos ;) przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku wrzucamy do sosu ugotowany makaron i jeszcze chwilkę podsmażamy mieszając SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę
Mango Papajabalsamiczny parmezan PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek siekamy drobno-podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy mielone. Do podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, smażymy kilkanaście minut, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, octem balsamicznym, bazylią oraz parmezanem. Sos łączymy ze świeżo ugotowanym makaronem. Można dodać kukurydzę-wszak to a'la bolognese
Kopystką po garachkawałki (na 1 kęs). Łososia solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz oregano i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany al dente. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Na oliwie smażymy łososia. Trwa to około 4 minuty. Usmażony łosoś będzie miał barwę lekko jasno pomarańczową. Pod koniec smażenia dodajemy cytrynę. Podsmażoną(...)Dodajemy również pozostałe 5 łyżek oliwy, pokrojone liście bazylii, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość podsmażamy 3 minuty. Ponownie dokładamy rybę, podgrzewamy 1 minutę. Dodajemy makaron, mieszamy, chwilę podgrzewamy, podajemy. Smacznego
Smak mojego domuphiladelphia 150 g mleka lub śmietanki 1 doniczka świeżej bazylii ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 250 g makaronu, waga sucha Pokrój boczek w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Smaż aż cebula zeszkli się. Na drugiej patelni rozgrzej masło i smaż boczniaki porozrywane na kawałki. Smaż małymi porcjami. Wtedy grzyby smażą
codojedzeniasolą, pieprzem i papryką. Smażymy do zarumienienia. 2. Marchew i cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy na patelnię, smażymy do odparowania wody. 3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut. 4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z makaronem, posypujemy startym żółtym serem
Szefowa kuchniniedzielę sos z mięsa wołowego, podawała go z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Pychota. Do dziś go uwielbiam. Następnego dnia, w poniedziałek, kiedy wracałam ze szkoły jadłam go właśnie z makaronem i do tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje(...)papierowy ręcznik. Na patelnie wrzucić boczek i cebulę i smażyć do zarumienienia boczku. Dodać masło i mąkę i podsmażać ją aż uzyska kolor kakao. Dodać wino i bulion, do sosu dodać odłożone wcześniej klopsiki i dusić 15 minut. Po 10 minutach dodać korniszona i kapary. Podawać z ugotowanym makaronem. Można go wstawić, kiedy do sosu dolewamy wina
W kuchni wieczorempomidorów sól, pieprz i cukier do smaku świeża bazylia - 4-5 gałązek 10 pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na dużej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sprawione krewetki i smażymy kilka minut. Zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy posiekane w paski suszone pomidory. Całość dusimy
Moje Kuchenne Rewelacjekroimy w kostkę, oprószamy papryką i pieprzem czosnkowym i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cykorię. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, następnie dodajmy śmietanę i dusimy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy groszek i posiekany koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron i całość mieszamy, aby sos dokładnie oblepił makaron. Makaron z kurczakiem Artykuł Makaron z kurczakiem w sosie
e-PrzepisyKulinarne