kapusty,lub jedna duża 2 cebule 4 kiełbaski(można również użyć boczek surowy wędzony) opakowanie makaronu łazankowego olej, sól,pieprz Przygotowanie: kapustę szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju przez kilka minut,podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości, cebulę obieramy,kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie oleju aż się zarumieni i zmięknie,dodajemy do kapusty kiełbaskę kroimy
Swojskie jedzonkorozgrzewamy do temp. 200 C szpinak płuczemy, podsmażamy na maśle, aż zmięknie i pod koniec smażenia delikatnie solimy łososia solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rozgrzanego piekarnika - czas pieczenia to około 15 minut wszystkie składniki razem mieszamy na dużej patelni - łososia, szpinak i makaron całość zalewamy śmietaną 30% i gotujemy przez chwilę do zgęstnienia, na koniec dodajemy świeżo zmielony
zobacz ich smaksuszonego oregano oliwa z oliwek listki bazylii sól, pieprz 250 gr makaronu PRZYGOTOWANIE Klopsiki Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 10 min. Sos pomidorowy Na rozgrzanym oleju(...)smażymy pokrojoną szalotkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy pomidory, suszone oregano, listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Do ugotowanego sosu wkładamy klopsiki i na małym ogniu podgrzewamy kilka minut. Klopsiki w sosie pomidorowym podajemy
La grande e la piccola cuocasolą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki
My simple kitchendrewnianą łyżką ok 3 min). Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i chilli (ach ten zapach!!!). Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy do sosu pomidory, oliwki, kapary i gotujemy ok 10 min (ja na tym etapie odlewałam już makaron i musiałam mocno redukować sos). Nigella radzi aby zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty
Brzuszki Łakomczuszkinetto 185 g); 1 średnia cebula; 3 średnie pomidory; 1 ząbek czosnku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć (tj. zalać gorącą, przegotowaną wodą(...)pomidory. Wymieszać i chwilę razem podsmażać. Następnie dodać tuńczyka i całość podsmażać jeszcze przez około 5 - 8 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze i oprószać startym parmezanem (u mnie dodatkowo przyozdobiony świeżym oregano). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskaząbki czosnku 2-3 łyżki startego drobniutko sera żółtego 1 większa cebula sól, pieprz świeża bazylia ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano. Podsmażony, ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą
NiePieprz.plpiórka" 5 ogórków konserwowych mała cukinia 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu 1 łyżeczka przyprawy gyros pęczek natki pietruszki Makaron ugotować "al dente". Przecedzić, przelać zimna wodą. Mięso usmażyć na połowie oleju. Posolić do smaku. Przyprawę gyros rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mięsa. Dusić(...)wrzątkiem i odcedzić. Cukinię razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki maszynką do jarzyn lub w szatkownicy. Smażyć na reszcie oleju aż zmięknie (3-4 min). Doprawić solą i pieprzem do smaku .Ostudzić. Majonez wymieszać z jogurtem. Ułożenie: Makaron mięso cebula połowa sosu majonezowo-jogurtowego kilka kleksów ketchupu cukinia reszta sosu majonezowo-jogurtowego starte ogórki posypać posiekaną
Maślane ciasteczkoSkładniki : makaron pół pęczka koperku sól, pieprz masło 3 łyżki jedno żółtko ewentualnie śmietana kilka kropel soku z cytryny marchew Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, dodać kopiastą łyżkę mąki - przesmażyć Wlać około 3/4 szklanki wody z roztrzepanym w nim żółtku, wymieszać energicznie i pogotować chwilę, (ostrożnie by żółtko się nie zważyło ), zdjąć z ognia i wsypać pokrojony drobno koper, wymieszać(...)miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany przepis dla Olimpii W. , może skorzystasz :) ? Polecam do makaronu również sos pieczarkowy
Proste PotrawyDziś zapraszam na makaron barwiony sepią podany z krewetkami, czosnkiem i pomidorkami cherry w sosie maślano-winnym <3 Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu barwionego sepią 6 surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina(...)oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy z sosu i odkładamy na chwilę na bok. Makaron wrzucamy do sosu, dodajemy posiekaną natkę
My Culinary Artmięsa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 puszki pomidorów krojonych sól i pieprz, przyprawa do spaghetti makaron spaghetti z dziurką - ser parmezan - świeża bazylia Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty aż cebula się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać mięso. Na patelni, drewnianą łyżką podzielić(...)mniejsze kawałki. Smażyć przez około 30 minut aż mięso zbrązowieje, a wręcz się delikatnie przypali. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez minimum 0,3 minut, mieszając od czasu do czasu. Można podlać wodą gdyby zaczął się przypalać. Wodą również należy wyregulować gęstość
MarciochaKucharzySkładniki: Bób – opakowanie Szynka łagodnie wędzona – opakowanie ½ słoika suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) Cebula Ząbek czosnku Makaron dla 4 osób ( u nas tagliatelle pełnoziarniste) Na patelni rozgrzewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Cebule kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż cebula się zarumieni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie nastawiamy wodę na bób. Kiedy zacznie
Kolizje SmakówKurczak, marchew, ananas te trzy składniki połączyły się z makaronem kolorowym, pomidorkami i jarmużem serowym. Wszystko pasuje do siebie genialnie i smakuje niebanalnie. Składniki: 3 porcje 150 g makaronu świder Czaniecki z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1 filet z kurczaka, jedna mała marchew, garść jarmużu, w łyżki startego sera żółtego, 6 pomidorków koktajlowych, sól do smaku, pieprz czarny grubo(...)kroimy na bardzo cienkie plastry i doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu dajemy dużo). Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka na złoty kolor. Marchewkę ścieramy na cienkiej tarce bezpośrednio na mięso (tak aby uzyskać najdłuższe paseczki). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente odcedzamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy ananasa, przekrojone na połowę pomidorki
Moniki Smakołykiusmaż odsączonego bakłażana przez około 10 minut, powinien zmięknąć i lekko się przybrązowić. Dodaj truskawki i pomidory, smaż razem prze kolejne 5 minut, przypraw do smaku, dodaj też około 100 ml wody. Po tym czasie wrzuć na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj wszystko dokładnie. Podawaj przybrane świeżą kolendrą. Smacznego
greenscarfpatelnię włożyć masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przysmażyć po czym dodać umyte i pokrojone kurki. Smażyć kilka minut aż zaczną się miejscami przyrumieniać. Dodać śmietanę i przyprawy do smaku , kiedy śmietana pogotuje się ok 1 min, dodać ugotowany makaron i całość dobrze podgrzać. Posypać natką pietruszki i bazylią
Gotowanie jest łatwe