powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). U mnie trwało, to około 4 minut, ale czas zależy od użytego jabłka. Makaron lekko studzimy i przekładamy do kieliszków. Na wierzch wykładamy (wraz ze słodkim karmelem) jabłka. Podajemy. Takie
Słodkie okruszkiużyłam tygrysich i koktajlowych) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki płatków chili 2 gałązki rozmarynu sól świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź Z nieobranej cukinii i obranej marchewki zrób "spaghetti" obieraczką do warzyw lub, jeśli taką posiadasz, obieraczką julienne . Środkowa część cukinii z pestkami nie będzie(...)dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, rozmaryn w gałązkach, płatki chili, sól i pierz do smaku. Smaż krewetki najpierw 2 minuty z jednej strony, a następnie kolejne 2 minuty z drugiej strony. Następnie dodaj do nich ugotowany makaron i wstążki z cukinii i marchewki, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Danie przełóż na talerze i podawać. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonydowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni. Składniki na 4 porcje: 6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej 70 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Sól(...)pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz paprykami w proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch
Fabryka pomysłówjednak proponuję wykorzystać różne sery, wtedy sos będzie bardziej wyrazisty i zaskakujący w smaku. * makaron- 250 g * botwinka- cały pęczek * cebula- 1 duża * śmietana 18%- 250 ml * ser- 250 g (feta, mozzarella, gouda i parmezan, czyli to co miałam w lodówce;) ) * oliwa do smażenia * czarny pieprz, odrobina gałki muszkatołowej Zagotować wodę w garnku, włożyć do wrzątku umytą botwinkę
Kraina Miodem Płynącaprzybiera kształt cienkich nitek, upodabniając się do makaronu spaghetti. I tak oto powstała nieplanowana przystawka. Składniki: 50 g serka śmietankowego , 100 g świeżego szpinaku, ½ małej dyni makaronowej, 3 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 100 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, masło sklarowane do smażenia, świeży tymianek. Przygotowanie: Dynię przekrawamy na połowę(...)posiekany w kostkę czosnek , dodajemy szpinak, listki tymianku i całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy kilka min, często mieszając. Szpinak łączymy z serkiem. Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Miąższ upieczonej dyni podważamy widelcem, żeby uzyskać efekt makaronu spaghetti. Na talerzu układamy szpinak z serkiem, dodajemy dynię makaronową i całość posypujemy kiełkami. Smacznego
Moniki Smakołykiświeżo mielony do smaku, ser camembert, świeży koperek. sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, suszmy papierowym ręcznikiem i kroimy po długości na cienkie paski. Posypujemy solą i doprawiamy dwoma rodzajami pieprzu. Podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Oliwki z kaparami miksujemy
Moniki Smakołykiogonków i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej najpierw szpinak i blanszujemy dosłownie przez minutę, poczym wyławiamy łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucamy makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Suszone pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą z cukinii myjemy (nie obieramy ze skórki) i kroimy(...)którym się gotowały wlewamy olej z zalewy z pomidorów. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilkę smażymy, uważając by się nie przypalił. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i szpinak. Mieszamy ze sobą i podsmażamy przez minutę. Dorzucamy ugotowany makaron, a na koniec starty parmezan i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą, a parmezan się roztopił
MyCookBook.plminut, mieszając od czasu do czasu, do miękkości. Następnie dodaj czosnek, tymianek i grzyby i smaż przez około 3 minuty, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień do dużego, wlej wino i gotuj, aż prawie całkiem odparuje. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Do patelni dodaj mąkę, musztardę, parmezan i śmietankę i dokładnie wymieszaj
karmelowyoliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty. Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając, do czasu
SzczyptaSmaQspaghetti Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni delikatnie podprażyć przez chwilę orzeszki, odłożyć na bok. Szalotkę posiekać w cienkie półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni użytej wcześniej do podprażenia orzeszków rozgrzać łyżkę oliwy (oliwa extra virgin nie powinna być podgrzewana do bardzo wysokich temperatur), dodać szalotkę i smażyć(...)patelnię wraz z 1/2 łyżeczki soli, przesmażyć przez minutę. Następnie zwiększyć ogień, dodać pokrojone pomidory i smażyć około 3-4 minuty. Oliwki pokroić w cienki plasterki, dodać do potrawy, wymieszać, doprawić pieprzem, kozieradkę i ewentualnie dodatkowo solą. Wrzucić ugotowany i odcedzony makaron, podprażone orzeszki – całość dokładnie wymieszać, przesmażyć przez pół minuty, na koniec posypać świeżą bazylią i polać dodatkowo oliwą
Even Better Foodcukinią i makaronem Lekkie i szybkie danie, które jesteśmy w stanie zrobić nawet w środku pracowitego tygodnia składniki dla czterech osób 500 g piersi z kurczaka 500 g makaronu 1 cukinia 1 niewielki por 1 papryka 1 bakłażan 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól,pieprz pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą(...)kurczaka z lodówki i kroimy ją na niewielkie kawałki. Do zeszklonego pora dodajemy, drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy minutę i dodajemy mięso kurczaka. Całość przesmażamy kolejne pięć minut i dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. W oddzielnym, dużym garnku, gotujemy makaron. Mięso z warzywami dusimy pięć minut, później dodajemy pokrojoną w paski paprykę, c ałość mieszamy, doprawiamy solą
Miód i pieprzmasło, wlać oliwę, rzucić pokrojony w plasterki czosnek i chili, smażyć kilka sekund. Dodać krewetki, smażyć ok minuty z każdej strony, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al'dente. Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem, wyłożyć na talerze, podawać od razu. Smacznego
Obiad gotowymielonego wieprzowo-wołowego 400 g makaronu spaghetti 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz starty żółty ser do podania Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć(...)minuty. Dodać startą na tarce marchewkę i seler naciowy. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso. Smażyć 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Wlać pomidory z puszki. Dusić kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ugotować makaron. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać startym serem żółtym. Smacznego
Moja Galeria Smakutymianek, czosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprz ok. 40 g żółtego sera Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Sposób przygotowania: Cebulę zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść" je na patelni i smażyć do zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki, chwilę gotować i połączyć z kostką bulionową rozpuszczoną we wrzątku
Słodka Stronaskarby z lasu :) A tym bardziej, że pora na grzybobranie ciągle trwa... Składniki : makaron wstążki Lubella około 30 dag maślaków płaska łyżeczka mąki śmietana słodka około 5 łyżek cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)wlewamy do maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy pieprzem, rozmarynem, ewentualnie jeszcze solą Sosem z maślakami polewamy makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu. Jest to danie proste i dość szybkie do zrobienia. A takie właśnie potrawy staram się lansować na moim blogu
Proste Potrawy