startego twardego 100 ml wina białego 2 żółtka bazylia świeża 1 ząbek czosnku masło klarowane Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Dynię obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i kroję drobno następnie ją przesmażam na odrobinie masła. Do cebuli dodaję pokrojony boczek , czosnek dalej smażę.Wykładam na talerz. Na tłuszczu który wytworzył boczek podsmażam dynię z papryką pokrojoną.Do garnka
wesoła kuchniadrobne listki ) pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki 30 % szczypta szafranu 250 g makaronu tagliatelle garść startego parmezanu Przygotowanie Mule rozmroziłem ( ok. 40 minut ), odrzucamy te które są otwarte. W dużym garnku rozgrzałem masło, dodałem posiekaną cebulę i czosnek oraz liść laurowy, smażyłem 3 minuty. Wrzuciłem obrane, wypestkowane, pokrojone w paski pomidory i szpinak, posoliłem. Przykryłem i gotowałem
R'n'G Kitchenpaprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. Do mieszanki dodać wywar z kurczaka, razem z kurczakiem pokrojonym w kostkę, fasolę, bazylię, tymianek, oregano i sól. Delikatnie dusić ok 30 minut, aż ziemniaki i fasola będę ugotowane, ale nie rozgotowane. Wymieszać makaron i ser, dodać, uzupełnić wywar wodą jeśli zupa jest zbyt gęsta
Apetyczna babeczkaOd dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie
kuchnia doskiszparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno gniazdka wstążki oliwa z oliwek EV sól morska 1/2 łyżeczki płatków chili 3 łyżki wiórek sera typu parmezan klarowane masło do smażenia Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy łebki, które odkładamy(...)minuty. Na minutę przed końcem dodajemy łebki szparagów. Szparagi powinny zostać al dente. Warzywa solimy i oprószamy płatkami chili. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Wrzucamy makaron i gotujemy 8 minut al dente. Makaron odcedzamy, wrzucamy do miski, dodajemy szparagi, skrapiamy oliwią, posypujemy serem, mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitybeszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy(...)wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy
O kuchni z uczuciemSkładniki (na 3-4 porcje): - pół opakowania makaronu spaghetti - 250 g mrożonych muli - 20 krewetek - 100 g pecorino romano (może być także parmezan) - mała śmietanka 30% - pęczek pietruszki - łyżeczka sosu rybnego - średnia cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - masło do smażenia Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę pod przykryciem(...)chwilę, aby wydobyć aromat i dodaję krewetki. Smażę je z każdej strony po 2 minuty. Następnie dodaję do sosu starty na drobnych oczkach ser, posiekaną tatkę pietruszki i zawartość patelni łącznie z pozostałym masłem i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem (głównie pieprzem, słony smak zawdzięczamy serowi). Podaję z ugotowanym al'dente makaronem. Smacznego
Cook&Lovedomowego makaronu i dodania do potrawy wędzonego boczku. Pycha! Składniki na 6 porcji: Makaron: 2 szklanki mąki np.tortowej 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 1 łyżka oleju 3 jajka 0,5 szklanki wody Sos mięsny: 25dag wieprzowiny 25dag wołowiny 20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia 1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia
Wrzosowa Polanałyżki musztardy (po jednej francuskiej i jakiejś ostrej) 2 łyżki octu winnego 200 g makaronu (gotujemy go do miękkości wg przepisu na opakowaniu) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego bulionu Masło i olej rozgrzewamy na sporym ogniu, wrzucamy czosnek i cebulę oraz kiełbaski. Smażymy mieszając ok 5 minut by wszystko ładnie się zarumieniło. Zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy. Dusimy
Dzieje kuchennej Wiewióryboczkiem zeszklić na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy sos wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy do zapiekania i posypać startym serem. Wstawić
Moje domowe kucharzenieCzas przygotowania: 30 minut Porcja: 5 osób Kaloryczność: średnia Poziom trudności: łatwy Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę i przyprawiamy łyżeczką soli i pieprzu, oraz 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki. Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Smażymy wolno, ponieważ nie chcemy aby cebula się przypaliła(...)łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów i smażymy 3-4 minuty, aż pierś będzie gotowa. Na patelnie dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz pokrojone w małą kostkę suszone pomidory, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną suszonej pietruszki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy na sam koniec śmietanę. Całość mieszamy i podajemy z makaronem. Smacznego
Klasyka Gotowaniawyjac i ochlodzic. Po ostudzeniu zdjac ogonki i obrac. Zagotować wodę, zalać makaron w misce i odstawic na ok 4-5 min. Co chwilke pomieszać. Cebulę oraz czosnek pokroić drobno i wyłozyć na rozgrzany olej kokosowy na głębokiej patelni. Pokroić drobno i dodać do smażenia. Do lekko zarumienionej cebulki dodać pokrojona w kostkę lososia oraz krewetki. Podsmażyć razem przez
Lajtkraft food intoleranceoliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut. Przelewamy do małego garnuszka(...)rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy gęsty mięsny sos. Całość posypujemy
My Culinary Artdodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka. Następnie dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu
Życie na widelcupełne słońca i zapachu świeżych ziół. Macie ochotę na takie obiad? Ja bardzo! Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne 3 pomidory 6 plasterków szynki 1 mała cebula sól, pieprz 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego (ok. 150 g) kilka gałązek świeżego tymianku oliwa do smażenia Wykonanie: Pomidory naciąć na krzyż z jednej strony i zalać wrzątkiem, pod 2-3 minutach ostudzić(...)pokrojoną w paski szynkę i pomidory. Podsmażać przez jakiś czas, dodać listki tymianku i doprawić do smaku. Na koniec dodać serek, zmniejszyć ogień i mieszać, aż do uzyskania sosu. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i dodać do pozostałych składników z patelni. Wymieszać i podawać od razu. Smacznego
Pasja Smakuśmietany 30% szklanka tartego sera pecorino (może być też inny) łyżeczka oregano pieprz sól Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami i wrzucamy posiekany czosnek oraz pokrojoną w paski szynkę. Smażymy mieszając, około minutę i dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na koniec dorzucamy pokrojone
PatiGotuje