makaron smażony - 5576 przepisów (strona:173/372)

Makaron z kurczakiem imbirowym 179

łyżeczki zielonej pasty carry lub 2 łyżeczki proszku carry 1 i 2/3  szklanki mleczka kokosowego z puszki, (400 ml) 2 szklanki wywaru z kurczaka 10 dag cienkiego makarony chińskiego 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz 1.Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Cukinie przekrój na pół wzdłuż(...)cukinii i smaż jeszcze przez 2-3 minuty (powinny się lekko zrumienić). Włóż pastę carry i smaż jeszcze minutę. Wlej mleko kokosowe, wywar z kurczaka, włóż kawałki bakłażana i podsmażone już kawałki kurczaka. 4. Rondel przykryj i duś potrawę przez 10 minut. Włóż makaron i duś jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze dodać trochę wywaru lub wody, żeby

Apetyczna babeczka
Spaghetti ze szparagami i prosciutto 197

oczywiście wcześniej powinny być obrane - najprościej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy około 3 minuty, do czasu, aż szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, chilli i całość mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Psypujemy szczypiorkiem i bazylią, dokładnie mieszamy i przekładamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
tagliatelle z kurczakiem ricottą i suszonymi pomidorami 330

suszonych w oleju 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia zioła prowansalskie garść pestek dyni PRZYGOTOWANIE Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski 1,5cm x 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przygotowane mięso. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem i solą. Śmietanę wymieszać z ricottą(...)dokładnie roztrzepać widelcem. Przelać kilka łyżek gorącego sosu do żółtek i dokładnie wymieszać a następnie całość przelać do sosu. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 2 min. Makaron wyłożyć na talerze, polać go sosem i posypać pestkami dyni. PORCJE

zabawa smakiem
Kalafiorowa ze złocistym makaronem 145

jako II Danie np. z jajkiem smażonym i ziemniakami ( lub curry z kalafiora ). Ćwiartkę podaję jako jarzynkę . A z drugiej ćwiartki i części wywaru z gotowania kalafiora robię różnego rodzaju zupy kalafiorowe ( kremy, gęste z ziemniakami i innymi warzywami). Dziś zrobiłam gęstą zupę z samego kalafiora ( było go sporo) podając ja z makaronem zrobionym z omletu na samych jajkach. Czytaj

Buniabaje w kuchni
Rosół ze swojskim makaronem 148

zagniatamy, wałkujemy ,składamy i kroimy cienko.Gotujemy,odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Krok 4 Do głębokich talerzy nakładamy swojski makaron, wyjmujemy marchew z garnka ,kroimy i wkładamy na makaron.Zalewamy gorącym rosołem i podajemy. Krok 5 Mięsko obsypujemy przyprawami i smażymy, możemy zjeść z rosołem

Różowa kuchnia
Kurczak po chińsku 268

chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem

Szefowa kuchni
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 169

Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym. Następnie nakładałam na kotlety farsz. i plasterek sera. Zawijałam i spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe!   dla lubiących   j a r m u ż  polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU

potrawyregionalne
Potrawka z kurczaka z makaronem kolorowym fusilli i warzywami 131

połówki. Całość przyprawiamy i mieszamy. Na patelnię wlewamy gorącą wodę, wsypujemy makaron, mieszamy i gotujemy pod przykryciem, aż makaron będzie miękki. Co jakiś czas należy przemieszać. Przepis zgłaszam do konkursu "Ambitnie i zdrowo". Trzymajcie kciuki :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl

Kolorowy Przepisownik
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 136

posklejał. Po ugotowaniu kroimy go na pół. Jeżeli chcemy makaron zapiekać tradycyjnie w naczyniu żaroodpornym rezygnujemy z gotowania makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko

Moja Galeria Smaku
chow mein z orzechowym tofu i brokułem 146

dolać jeszcze odrobinę wody). Tofu wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na min. 5h, a najlepiej na noc. Makaron i brokuła przygotować zgodnie z przepisami na opakowaniach. Tofu (wraz z pozostałą marynatą) wyłożyć na lekko natłuszczoną patelnie i smażyć do momentu uzyskania chrupkiej i rumianej panierki. Wszystkie składniki wymieszać i podawać. Smacznego

chili & sugar
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 171

Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu..  żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki  makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem   muffinki  sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka

More food, love and dreams
Zupa z leśnych grzybów 180

smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy(...)wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.  3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do przecedzonego bulionu. Gotujemy 15 minut. Zabielamy śmietaną i podajemy z makaronem. Makaron można ugotować bezpośrednio w zupie, żeby była gęstsza. Posypujemy świeżą pietruszką, której ja akurat nie miałam

My Culinary Art
Łazanki z białej kapusty (z miksem makaronowym) 199

mgnieniu. Dziś w wersji z miksem makaronowym. Jedni domownicy lubią tradycyjną wersję, a inni wolą ze świderkami. Więc, aby zaspokoić gusta wszystkich dodałam do łazanek oba rodzaje makaronu ;) Wy możecie po prostu zrobić z ulubionym. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 1/2 szklanki wody 2 czerwone cebule około 250 g pieczarek około 120-150 g kiełbasy z piersi kurczaka (można(...)lubimy boczek na tym etapie można go również dodać. Do kiełbasy, cebuli i pieczarek dodajemy odsączoną białą kapustę. Smażymy całość jeszcze chwilę, około 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, próbujemy czy odpowiada nam smak. Jeśli tak dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Smacznego

Słodkie okruszki
Sos brokułowo – serowy 181

Słowo to ma niezbyt dobry wydźwięk, ale przecież szybkie jedzenie w cale nie musi być niezdrowe. Jeżeli dopada Was chandra, dołek i chcecie sobie podmaślić to zróbcie sobie makaron w sosie brokułowym. Chodźcie ze mną do kuchni, pokaże Wam jakie to proste!   Do przygotowania wegańskiego sosu brokułowo – serowego potrzebujemy: 500 g świeżych brokułów 1 cebulę, drobno posiekaną(...)podgrzejcie łyżkę tłuszczu roślinnego i podsmażcie drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajcie brokuła i smażcie na średnim ogniu. Po ok 10 minutach dodajcie przyprawy, płatki drożdżowe i śmietankę. Gotujcie na małym ogniu kolejne 20 – 25 minut. Podawajcie z ugotowanym makaronem

Szybko Tanio Smacznie
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 176

nazwiska rosyjskiego generała, a boeuf z języka francuskiego oznacza po prostu wołowinę. To przepis dla wielbicieli dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko(...)rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia podawać natychmiast z makaronem lub ryżem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania