łyzki masła 3 łyżki mąki 200 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne żółty ser odrobina oleju do wysmarowania naczynia Przygotowanie farszu szpinakowego: Na patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę, jeśli się na nią decydujemy. Przygotowanie sosu(...)dodawać mleko, nieustannie mieszając. Dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Zestawić z ognia. Przygotowanie lasagne: Prostokątne naczynie żąroodporne posmarować tłuszczem, na dno wlać troche sosu beszamelowego. Ułozyc pierwszą warstwę makaronu, polać ja sosem beszamelowym, nastepnie ułożyć warstwę szpinaku, warstwę sosu pomidorowego i położyć następną warstwę makaronu. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników (mnie zazwyczaj wychodzą dwie warstwy. Na ostatniej warstwie
Codzienne Gotowaniebiałego 2 łyżki wody Wykonanie SAŁATKI Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika i praż około minutę ruszając patelnią nad palnikiem. Szpinak opłucz i osusz. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj czosnek. Krewetki smaż(...)maśle z czosnkiem przez 3-4 minuty (prosto z zamrażalnika smaż 5-6). Wyłóż wszystkie składniki na talerze według własnej inwencji – polej sosem lub podaj go obok. Posyp wiórkami parmezanu i świeżo mielonym czarnym pieprzem. I rozkoszuj się zestawieniem smaków Składniki SAŁATKI dla 2 osób 100 g makaronu 2 garście świeżego szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych
Eat me! Fit me!Składniki: (2-4 porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki(...)jeszcze miękkie dodać kurczaka, sól i pieprz. 3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć
KreatywnePinysojowego 1 papryczka chili 300 g kapusty pak choi 200 g grzybów shiitake 1 łyżka oleju sezamowego 250 g japońskiego makaronu Udon 4 łyżki kolendry 2 łyżki jasnego sezamu Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i zahartuj go zimną wodą. Bulion wlej do garnka i wstaw na średni ogień. Dodaj kawałki imbiru, anyż, rozgnieciony ząbek czosnku, przekrojoną na pół(...)mniejsze kawałki. Grzyby oczyść, pokrój w plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Smaż 3 minuty (nie dłużej, bo staną się twarde), po czym zdejmij z patelni i odłóż na bok. Papryczkę chili pokrój w drobne paseczki. Wszystkie warzywa oraz makaron wrzuć do gotującego się bulionu. Po 2 minutach rosół powinien być gotowy. Przełóż do miseczek, posyp posiekaną
Roślinna - blog wegańskilubię!), wędzony na zimno łosoś i koktajlowe pomidorki. Na koniec kilka płatków parmezanu i jest pysznie! Składniki (na 4 porcje) 0,5 paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego pęczek zielonych szparagów 8-10 plastrów łososia wędzonego na zimno garść pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy parmezan lub grana padano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Spaghetti wrzucić do osolonego wrzątku(...)pokroić na 4-5 cm kawałki. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę i smażyć 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki, dodać do szparagów i krótko podsmażyć. Dodać pomidorki pokrojone na połówki. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wszystko wymieszać. Danie podawać posypane wiórkami parmezanu
Kulinarne Inspiracjeoliwek i dobrze mieszamy makaron, aby pokrył się oliwą. W trakcie kiedy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Kroimy szalotkę i kalarepę. Szalotkę w kosteczkę, a kalarepę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy szklankę groszku i dwie łyżki słonecznika. Jeszcze chwilę dusimy razem i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy(...)przez praskę, oregano, pieprz i pokrojone na połówki czarne oliwki. Ile ich dodacie to zależy czy je lubicie. My uwielbiamy, więc dodajemy dużo :) Sos przelewamy do garnka z odcedzonym makaronem i dobrze ze sobą mieszamy, aby dokładnie oblepił makaron. Danie jest gotowe :) Nie solimy sosu, ponieważ ser jest wystarczająco słony, a makaron też był gotowany w osolonej wodzie. Polecamy wszystkim
vegetaniekuchni.POLECAM przepis i makaron. 30 dag.makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 30 dag.filetów białej ryby 4 łyżki masła 1łyżka oleju 1/2 szkl.mąki 2 szkl.startego żółtego sera żółtego przyprawa do ryby - fisz masala lub Waszą ulubiona *********************************************************** Usmażyć najpierw rybę.Przeprawić ulubioną przyprawa do ryby - u mnie indyjska przyprawa do ryby, obtoczyć w mące i smażyć na maśle(...)usmażeniu wyłożyć rybę na papierowy ręcznik. , by pozbyć się tłuszczu że smażenia .Jak ostygnie , rozdrobnić palcami( nie nożem)do miseczki.Teraz przygotować sos z 2 łyżek mąki i masła.Masło roztopić w rondelka, stopniowo dodając mąkę i mieszając .W ostatniej fazie dodać połowę startego sera .Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić, wymieszać z rybą i wyłożyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki. Smażyć około 7-10 minut, aż odparuje cała woda jaka się wytworzy. Masę zdjąć z ognia, wymieszać z białym serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać makaron i od razu ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem
Z miłości do słodkościkoncentratu pomidorowego. Trochę smażymy i potem dodajemy pół opakowania serka mascarpone. Znów trochę smażymy i dodajemy jedną drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli (taką małą). Teraz drobno kroimy około 15 suszonych śliwek i dodajemy do reszty. Doprawiamy słodką papryką, solą i świeżą bazylią. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy tartym parmezanem. Jak już wspominałem parę razy Madzia lubi hurtowe ilości
Marder&Marder Manufacturepokrojona w plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie Przygotowanie: W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie(...)dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami. Smacznego! English version Spicy honey mustard chicken stir
karmelowytartego żółtego sera 4 łyżki parmezanu kilka plastrów włoskiego salami "Campagnolo" Makaron Cannelloni Sposób: Musimy jak zwykle za szykować mięso. do mięsa dajemy dwa jajka, wyciśniętą bułkę , wszystkie zioła ,pieprz, sól przcisniety przez prasę czosnek i starta cebulę i mieszamy by połączyć. Blendujemy jedna puszkę pomidorów Smażymy bez dodatku oliwy nasze mięso. Następnie zalewamy pomidorami i dusimy około
Viola cooks with passionmarchewka- 1 duża * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * śmietana 18%- 200 ml (lub 30%) * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta tymianku * świeży koper- pół pęczka * makaron- dodatkowo Mięso doprawić i odstawić na czas oczyszczania kurek. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka i podsmażyć tylko do momentu ścięcia się mięsa(...)dodać startą/pokrojoną marchewkę (ja wykorzystałam obieraczkę i pocięłam w szerokie plastry) i smażyć do odparowania płynu. Na koniec dodać odłożone mięso, wlać śmietanę i całość dusić przez około 2-3 minuty, aż smaki się przegryzą. Doprawić koperkiem, solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącadwoje;-) Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka, 1 cukinia ( mała) 0,5 słoiczka suszonych pomidorów, pestki dyni ( ilość wedle uznania), 2 ząbki czosnku, 4 gniazda makaronu tagliatelle, sól, pieprz, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w mniejsze w kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, najlepiej(...)rozgotować. Na patelni rozgrzewamy olej, w którym były suszone pomidory i smażymy na nim kurczaka razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak już kurczak będzie miękki dodajemy do niego cukinię i pomidory suszone pokrojone w paski. Podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, podsmażamy, posypujemy pestkami dyni i gotowe;-) Smacznego
Passion of CookingDziś zapraszam Was na danie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są różne, jednak oryginalnie ten sos przygotowuje się na jajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania. W skład mojej Carbonary(...)cebulę, dodać pokrojony boczek, chwilę podsmażyć i dorzucić sprasowany czosnek. Po około 1 minucie wlać wino i smażyć do momentu odparowania. W międzyczasie żółtka połączyć ze śmietaną, startym serem, doprawić i mieszankę wlać na patelnię. Przesmażyć, aż całość lekko zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron, wymieszać całość. Smacznego
Kraina Miodem Płynącasmaku świeża bazylia (lub szczypta suszonej) świeża zielona pietruszka 1 seler naciowy makaron do Spaghetti opcjonalnie tarty ser (parmezan) do posypania Przygotowanie: Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier
Słodkie okruszki