makaron smażony - 5576 przepisów (strona:174/372)

Wegański sos bolognese 152

mogą być np włoskie 150 g brązowych pieczarek tłuszcz do smażenia Na odrobinie tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i orzechy. Chwilę zmażymy aż będą szkliste. Dodajemy soczewicę i chwilę razem próżymy. Po ok. 5 minutach dodajemy koncentrat, pomidory i bulion. Gotujemy około 30 minut. Podajemy z makaronem i posypane prażonym pieczarkami

Szybko Tanio Smacznie
Spaghetti z cukiniowym gulaszem 155

pieprz ziołowy szczypta chili woda lub rosół do podlania tłuszcz do smażenia Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć razem z cebulą. Podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną na półtalarki cukinię i jeszcze przez 10 min poddusić. Gulasz podawać z ugotowanym makaronem . Posypać zieloną natką pietruszki, bazylią majerankiem

Gotowanie jest łatwe
SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KLOPSAMI 161

oczywiście dla starszych łakomczuchów. Składniki: 500g mięsa wieprzowego ew.wołowego około 150g bułki tartej około 150ml mleka 2 szt.cebuli pomidory/pasta pomidorowa bazylia oregano 3-5 ząbki czosnku sól pieprz makaron garść kapar parmezan czarne oliwki Bułkę tartą namoczyłam w mleku przez około 30 minut. Mięso zmieliłam, doprawiłam solą, pieprzem i startym czosnkiem. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę i dodałam(...)dodałam  również pastę z pomidorów. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę, dodają pod koniec smażenia starty czosnek. I dodałam je do pomidorów. Wsypałam sól,pieprz,bazylię i oregano. Pokroiłam również kapary i dodałam do sosu. Włożyłam do sosu usmażone wcześniej klopsiki. Ugotowałam al dente makaron Podawałam spaghetti z pokrojonymi czarnymi oliwkami i posypanym na wierzch startym parmezanem. Smacznego

potrawyregionalne
Bakłażan z sardynkami w pomidorach – ekspresowy sos do makaronu 189

Obiad w 20 minut. Trzy główne składniki, dwa składniki dodatkowe, przyprawy. Bakłażan, pomidor i sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć(...)Całość wymieszać i zagotować do podgrzania bakłażana. Podawać z ugotowanym makaronem. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w oleju, ok.150g 400g bakłażana 3 szalotki 1 średni ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 400g 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka ziół dalmatyńskich (bazylia i oregano, rozmaryn, majeranek, szałwia) sól pieprz olej do smażenia

Karo in the Kitchen
Spaghetti z buraka z pieczarkami 167

octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 100 ml śmietany 30% 1/3 szklanki wody   Przygotowanie: Makaron z buraka wyłożyć na gorącą patelnię z roztopionym masłem (2 łyżki), dodać cukier i ocet jabłkowy, przykryć i chwilę dusić. Następnie dodać wodę oraz kminek, dusić pod przykryciem około(...)smażyć około 5 - 7 minut. Dodać majeranek, tymianek, łyżeczkę soli i pieprzu oraz śmietanę i smażyć na małej mocy palnika do czasu delikatnego zgęstnienia śmietany. Spaghetti z buraka wyłożyć na talerz, na wierzch pieczarki z sosem i wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Zobacz również: Makaron z warzyw w stylu azjatyckim

Kuchcik gotuje
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce 388

dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony szpinak (jeżeli takiego używasz), po czym wszystko razem odcedź. W międzyczasie, w dużej patelni podgrzej masło i dodaj kurczaka, cebulę i pieczarki (i szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż(...)zawartość patelni do miski. Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem. Gotuj sos aż ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej śmietanki i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem, kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami i podawaj. Smacznego! English version Chicken

karmelowy
Spaghetti alla bolognese 146

według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek

Smaczne Potrawy
Spaghetti alla bolognese 122

według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek

Smaczne Potrawy
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 214

smakował wyśmienicie.     Składniki: 150 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 6 ząbków czosnku, 1 filet z kurczaka, 150 g pieczarek, 1 cebula szalotka, 150 ml śmietany 30%, 10 g sera żółtego (wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju   rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy do połączenia

Moniki Smakołyki
Spaghetti alla Bolognese 357

cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 100ml czerwonego wina wytrawnego 250g makaronu spaghetii oliwa z oliwek rozmaryn tymianek sól pieprz cukier Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i drobno posiekany czosnek. Opruszamy szczyptą soli i cukru. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone. Smażymy, mieszając co jakiś(...)Doprawiamy odrobiną rozmarynu, tymianku i cukru. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około godzinę. Gdyby sos zbytnio zgęstniał możemy dolać do niego odrobinę wody. Doprawiamy go do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby pozostał ale dente. Porcję ugotowanego makaronu polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem

Jacob Tastes
Ratatouille z makaronem na obiad 163

czasem proponuję pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie to zawsze używam dużo czosnku. Zresztą nie wyobrażam sobie rataouille bez czosnku. Uwielbiam makaron z warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka(...)bakłażana. Być może będziesz potrzebować więcej oliwy. Bakłażan powinien być miękki i zrumieniony. Wyjmij na miskę i smaż teraz partiami cukinię. Pomidory przekrój na pół, polej oliwą, posyp morską solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 275ºC. Piecz przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do warzyw wraz z pomidorami, rukolą i bazylią

codojedzenia
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 239

łyżeczka sosu sojowego, 2 płaski łyżki bułki tartej, suszone płatki chili, ew. 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki jasnego sezamu, 2-3 łyżki czarnego sezamu dodatkowo : makaron soba, świeża papryczka chili, świeża kolendra, szczypiorek, kilka małych kapust pok choy, ok. 100-150 g groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać(...)drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem. Na talerz wyłożyć makaron z warzywami, na nie wyłożyć pulpeciki i całość

Plate of Joy
Spaghetti z pomidorkami i horaphą 180

pieprzem. Gotujemy ok. 10 -15 min. W tym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente, odcedzamy. Makaron podajemy z sosem, startym serem i świeżymi listkami bazylii tajskiej. Rada: pomidorki cherry podsmażamy w całości, najlepiej dodać pod koniec smażenia cebuli, żeby  całkiem się nie rozpadły. Smacznego

Moniki Smakołyki
Smażony schab teriyaki z warzywami 162

woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu

Kulinarne przygody Gatity
Pomysł na Lunch Boxa #7 | Piekielny Kurczak z Makaronem | Fit Przepis #49 406

Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - POMYSŁ NA LUNCH BOXA #7 - ✔ 500 g Piersi z Kurczaka ✔ 300 g Makaronu ✔ 200 g Cebuli ✔ Papryczki Chili ✔ 500 g Przecieru Pomidorowego ✔ Sól ✔ Suszona Bazylia ✔ Czosnek Granulowany ✔ 2 łyżeczki smalcu z Gęsi (do smażenia) - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1882   Węglowodany   253  g     Białko

Sylwetka Od Kuchni
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 206

odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam w ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około  5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego

potrawyregionalne
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 236

wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać z ryżem lub makaronem. Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad

Kuchcik gotuje
Pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami 262

mała cebula 50 g boczku 30 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) 200 ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Suszone grzyby namaczamy w gorącej wodzie, aby zmiękły. Następnie odsączamy je z wody i kroimy w cienkie(...)się lekko zarumieni dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy. 5. Na patelnię dodajemy grzyby, chwilkę smażymy, po czym całość zalewamy śmietaną. Odparowujemy nadmiar płynu, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. 6. Przekładamy na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego

W kuchni Katie
Obiad idealny 717

słoik pomidorów suszonych, jogurt naturalny (mały), serek puszysty śmietankowy, przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra, czosnek). Makaron oczywiście gotujemy al dente.  Filet kroimy na drobne części, wielkość wedle uznania. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Smażymy na odrobinie oliwy, do uzyskania złotego koloru. Pomidory kroimy na drobną kostkę. Do rondelka wlewamy jogurt naturalny i serek

Gotuj z Natką