makaron smażony - 5576 przepisów (strona:169/372)

Tortilla kukurydziana 155

solą i wlać roztopioną margarynę. Następnie wlać wodę gazowaną i zgnieść ciasto jak na makaron. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić ciasto na kule wielkości jaja kurzego i odstawić na pół godziny. W między czasie rozgrzać oliwę, włożyć mięso i zmieloną paprykę, smażyć powoli przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę

Tradycyjna Kuchnia
sałatka makaronowa z sosem curry 326

cebuli 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego wykonanie: Makaron gotujemy w 2 l osolonej wody al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego odcieknięcia. Boczek kroimy na bardzo cienkie paseczki, wkładamy na patelnię, dodajemy olej i smażymy ok. 7 min. Paprykę myjemy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy, kroimy(...)chwilkę razem smażymy. składniki na sos: 150 g śmietany 18 % 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz ponadto: 2 łyżki posiekanego szczypiorku wykonanie: Śmietanę łączymy ze startym imbirem, przyprawą curry doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy na patelnię do podsmażonych składników, zagotowujemy i odstawiamy. Do lekko ciepłego sosu wsypujemy ugotowany makaron oraz drugą pokrojoną paprykę, wszystkie

Domowy Smak Jedzenia
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami 171

filecików anchois. Skubnięta z kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej fazie smażenia posypujemy grzanki granulowanym czosnkiem, solimy, czekamy(...)przypalić. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę do zeszklenia. Gdy cebula stanie się półprzeźroczysta dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę razem smażymy aż czosnek straci surowy zapach i wlewamy pomidory z puszki. Jeśli używacie tych w całości, warto je zgnieść w dłoni, widelcem lub łyżką.   Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia

Karo in the Kitchen
Klopsiki z makaronem porem i pomidorami 253

bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu muszelki 1 por 2 ząbki czosnku 6 pomidorów suszonych w oleju 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie: Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę(...)pokrojony por i czosnek, dodać pokrojone pomidory i po chwili dodać klopsiki. Całość chwilę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku, wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje

Ala piecze i gotuje
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 196

gotowania na parze brokuły można naszykować w nim. W tym samym czasie co brokuły gotujemy makaron w osolonej wodzie i zajmujemy się resztą. Łososia wędzonego kroimy w poprzek w cienkie paski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym szerokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary i smażymy razem z cebulą(...)pieprzymy, sprawdzamy czy sosu nie trzeba dosolić – łosoś wędzony już sam w sobie jest słony, ale z dodatkiem śmietany może tej soli jeszcze potrzebować. Do rondla przekładamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z sosem . Rozkładamy porcje na talerze, z wierzchu rozkładamy ugotowane brokuły i jemy od razu, bo szybko stygnie. Dobrze popić białym winem lub jabłkowym cydrem.   Do zdjęć makaron

Karo in the Kitchen
SZYBKI NUMEREK: MAKARON Z ŁOSOSIEM 217

zdrowy obiad, który umili Wam dzień pełen wyzwań i emocji. składniki: kawałek łososia 1/2 cytryny 1/2 cebuli 1 ząbek czosnek 2-3 łyżki śmietany 4 łyżki kaparów koperek makaron sól i pieprz do smaku wykonanie: Na wolnym ogniu rozgrzewacie na patelni oliwę z jednym ząbkiem czosnku, aż ten zarumieni się z każdej strony, po czym go wyjmujecie. Oczywiście przekręcacie(...)zeszklenia. Zdejmujecie skórę z łososia, kroicie w kawałki i wrzucacie na patelnię i smażycie, aż się zarumieni. Dodajecie śmietanę, sok z połówki cytryny, posiekany koperek i kapary. Mieszacie, przyprawiacie i gotowe. Jeżeli nie macie posiekanego i zamrożonego latem koperku, kupcie „świeży”. Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Oczywiście znowu #glutenfull. Tak smaczne, że można jeść

GRUBY WAŁEK
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 200

proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić

Fabryka pomysłów
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 175

pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony jest do wypiekania domowego chleba z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Program(...)zrobi się sama. Nic nie trzeba mieszać czy pilnować. Możecie być pewni, że się nie przypali. W skład zestawu wchodzi misa z nieprzywieralną powłoką ceramiczną (5 litrów), koszyczek do smażenia na głębokim tłuszczu (taki jak do frytek) i stosowne sztućce, czyli płaska łyżka i chochla, plastikowa szklanka z podziałką, nakładka do przyrządzania potraw na parze, a także – co istotne – książeczka

Marder&Marder Manufacture
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup 1098

zmiksuj na gładką pastę. Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach. Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem

karmelowy
Spaghetti z bakłażanem, szpinakiem i awokado w pomidorach 152

sitku, posypać solą, lekko pougniatać; zostawić na godzinę, by puścił soki, co pozwala pozbyć się goryczki - Makaron włożyć do osolonego wrzątku, gotować wg wskazówek na opakowaniu - Czosnek i chili drobno posiekać - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać pomidory, wodę, przyprawy i cukier; zagotować - Bakłażana przepłukać na sitku(...)minuty (jeśli używamy zwykłego szpinaku należy go najpierw sparzyć wrzątkiem na sitku, a następnie dodać wraz z bakłażanem do sosu) - Awokado pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać - Makaron przełożyć do miski, zrobić po środku wolne miejsce i wyłożyć bakłażana ze szpinakiem w sosie - Całość skropić oliwą i posypać posiekaną natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem i sosem pomidorowym 198

pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 250g makaronu cannelloni 1/2 kostki sera feta do posypania  olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy(...)zeszkli dodajemy pomidory w puszce. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy koncentrat, przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. 3. Za pomocą małej łyżeczki nadziewamy makaron przygotowanym farszem tak by wypełniał całe rurki. Układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Podgrzewamy sos do momentu wrzenia i bardzo gorącym zalewamy makaron. Posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem

Szefowa kuchni
Cytrynowe spaghetti z pachnacym indykiem i bazylia 186

szczypta płatków chili Indyka kroimy w paski, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i smażymy na rumiano. W tym samym czasie spaghetti gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka. Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny oraz wsypujemy ser. Mieszamy. Mieszanka polewamy makaron. Posypujemy kawałkami indyka i listkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy posypać skórką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem 329

śmietanowo-jogurtowy ale równie smakowita i szybka w przygotowaniu. składniki: 250 g makaronu pappardelle Czaniecki 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 300 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany 2 ząbki czosnku 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 5 łyżek jogurtu sól,pieprz olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię

Monia miesza i gotuje
Makaron z sosem dyniowym 220

kolendra * 200 g świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką

kolorowotorcikowo
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i cukinią 210

PRZYGOTOWANIE Kurczaka kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię (bez obierania) kroimy w półplasterki. Dodajemy do kurczaka razem z pokrojonymi pomidorami (bez skórki). Dodajemy cukier,chili i doprawiamy majerankiem lub ulubionymi ziołami. Dusimy razem około 10 minut.  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje