makaron smażony - 5576 przepisów (strona:178/372)

TAGLIATELLE Z PULPECIKAMI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM 150

kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu. Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące Idealny na taki jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki z pełnego ziarna Lubella – 2 porcje * filet z kurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * jajko – 1 szt * bułka tarta – 1 czubata łyżka * musztarda stołowa(...)odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę ). Zdejmujemy klopsiki, dodajemy pokrojony por i pieczarki – przesmażamy, a następnie ponownie wrzucamy nasze klopsiki i jeszcze chwilę przesmażamy. Zalewamy śmietaną kremówką ( wcześniej hartujemy, żeby się nie zważyła ), dodajemy ugotowany wcześniej al dente makaron tagliatelle i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Doprawiamy do smaku solą

Ostra na Słodko
Makaron z krewetkami i parmezanem 203

jest żadną wymówką. Makaron – najlepiej któryś z długich, czyli tagliatelle, bavette, fettuccine, bucatini albo spaghetti – gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, do stanu al dente. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy całą resztę. Krewetki szybko odmrażamy. Wrzucamy je na sito i pod ciepłą bieżącą wodą pozbawiamy krewetki lodowej osłonki. Odsączamy je z wody na sitku lub wyrzucając(...)lekkiego zrumienienia. Wciskamy ząbki czosnku, wsypujemy posiekaną pietruszkę i od razu wrzucamy krewetki. Całość smażymy na małym ogniu, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę. Solimy, mocno pieprzymy. Do sosu dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, makaron odcedzamy i wkładamy do rondla z sosem. Wsypujemy cały starty ser, dodajemy szczypior i bazylię, wszystko

Karo in the Kitchen
Makaron rigatoni z brokułami i serem pleśniowym 125

oliwę i wrzuciłam do niej pokrojoną w półkrążki cebulę. Chwilę się smażyła. Wlałam wino i śmietanę. Wymieszałam i gotowałam około 5 minut, do momentu, kiedy sos zaczął lekko gęstnieć. Wsypałam paprykę i dodałam rozdrobniony ser. Wymieszałam.   Kiedy ser się rozpuścił sos   przyprawiłam solą i pieprzem. Do makaronu przełożyłam brokuły i zalałam sosem. Wymieszałam i podałam jeszcze ciepłe

Kuchnia u Krysi
Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym 154

Codzienna kuchnia niecodzienna . Składniki na 2 porcje: 1/3 paczki świderków orkiszowych od MAKARONY POLSKIE [około 130g] 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku - duże 1 cebula - mała 1 łyżeczka oliwy z oliwek - do smażenia sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie - do smaku Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno(...)koniec smażenia dodać czosnek - nie wcześniej, bo czosnek ma tendencję do przypalania się i staje się wtedy gorzki . Dorzucić pomidory z puszki, pokrojonego w drobne kawałki selera naciowego oraz tuńczyka z puszki - wraz z zalewą . Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawami. Następnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 5 minut. Serwować jako potrawkę do makaronu - u mnie ze świderkami

Grunt to przepis!
Świderki z pomidorami. 149

pestek kukurydza konserwowa 1 średnia cebula oregano, bazylia pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, pomidory również. Pomidory możemy sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, teraz dodajemy passatę i  pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy

vegetanie
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym prowansalskim 212

czerwona papryka 450 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30 % 400 g makaronu tagliatelle sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do patelni i doprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso smażyć na maśle z wszystkich stron do momentu, aż nie będzie surowe. Pory i paprykę umyć(...)plasterki. Do usmażonego mięsa wlać śmietanę, dodać pory, paprykę i groszek. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem (należy uważać, bo śmietana może się spienić) do miękkości. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony dodać do potrawy, delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (można dodać jeszcze odrobinę ziół prowansalskich

Passions hobbies life
Schab w orientalnym sosie z makaronem soba 86

jakby wszyscy mieli takie same gusta...a nie daj boże guściki??? Przyprawa 5 smaków jest rewelacyjna, polecamy Rafex   Składniki 2 kotlety schabowe p 150 g 200 g makaronu soba 4 dymki 1 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 łyżki przyprawy 5 smaków 2 łyżki jagód goji 1 łyżeczka sambal oelek 1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej(...)schabu, posiekanym imbirem i czosnkiem na rozgrzanym oleju (bardzo krótko). Dodajemy przyprawę, dosłownie chwilę smażymy, do połączenia przyprawą wszystkich składników. Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy

R'n'G Kitchen
Wegański sos bolognese 125

mogą być np włoskie 150 g brązowych pieczarek tłuszcz do smażenia Na odrobinie tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i orzechy. Chwilę zmażymy aż będą szkliste. Dodajemy soczewicę i chwilę razem próżymy. Po ok. 5 minutach dodajemy koncentrat, pomidory i bulion. Gotujemy około 30 minut. Podajemy z makaronem i posypane prażonym pieczarkami

Szybko Tanio Smacznie
Spaghetti z cukiniowym gulaszem 121

pieprz ziołowy szczypta chili woda lub rosół do podlania tłuszcz do smażenia Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć razem z cebulą. Podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną na półtalarki cukinię i jeszcze przez 10 min poddusić. Gulasz podawać z ugotowanym makaronem . Posypać zieloną natką pietruszki, bazylią majerankiem

Gotowanie jest łatwe
SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KLOPSAMI 131

oczywiście dla starszych łakomczuchów. Składniki: 500g mięsa wieprzowego ew.wołowego około 150g bułki tartej około 150ml mleka 2 szt.cebuli pomidory/pasta pomidorowa bazylia oregano 3-5 ząbki czosnku sól pieprz makaron garść kapar parmezan czarne oliwki Bułkę tartą namoczyłam w mleku przez około 30 minut. Mięso zmieliłam, doprawiłam solą, pieprzem i startym czosnkiem. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę i dodałam(...)dodałam  również pastę z pomidorów. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę, dodają pod koniec smażenia starty czosnek. I dodałam je do pomidorów. Wsypałam sól,pieprz,bazylię i oregano. Pokroiłam również kapary i dodałam do sosu. Włożyłam do sosu usmażone wcześniej klopsiki. Ugotowałam al dente makaron Podawałam spaghetti z pokrojonymi czarnymi oliwkami i posypanym na wierzch startym parmezanem. Smacznego

potrawyregionalne
Bakłażan z sardynkami w pomidorach – ekspresowy sos do makaronu 147

Obiad w 20 minut. Trzy główne składniki, dwa składniki dodatkowe, przyprawy. Bakłażan, pomidor i sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć(...)Całość wymieszać i zagotować do podgrzania bakłażana. Podawać z ugotowanym makaronem. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w oleju, ok.150g 400g bakłażana 3 szalotki 1 średni ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 400g 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka ziół dalmatyńskich (bazylia i oregano, rozmaryn, majeranek, szałwia) sól pieprz olej do smażenia

Karo in the Kitchen
Spaghetti z buraka z pieczarkami 141

octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 100 ml śmietany 30% 1/3 szklanki wody   Przygotowanie: Makaron z buraka wyłożyć na gorącą patelnię z roztopionym masłem (2 łyżki), dodać cukier i ocet jabłkowy, przykryć i chwilę dusić. Następnie dodać wodę oraz kminek, dusić pod przykryciem około(...)smażyć około 5 - 7 minut. Dodać majeranek, tymianek, łyżeczkę soli i pieprzu oraz śmietanę i smażyć na małej mocy palnika do czasu delikatnego zgęstnienia śmietany. Spaghetti z buraka wyłożyć na talerz, na wierzch pieczarki z sosem i wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Zobacz również: Makaron z warzyw w stylu azjatyckim

Kuchcik gotuje
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce 345

dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony szpinak (jeżeli takiego używasz), po czym wszystko razem odcedź. W międzyczasie, w dużej patelni podgrzej masło i dodaj kurczaka, cebulę i pieczarki (i szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż(...)zawartość patelni do miski. Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem. Gotuj sos aż ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej śmietanki i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem, kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami i podawaj. Smacznego! English version Chicken

karmelowy
Spaghetti alla bolognese 115

według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek

Smaczne Potrawy
Spaghetti alla bolognese 86

według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek

Smaczne Potrawy
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 180

smakował wyśmienicie.     Składniki: 150 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 6 ząbków czosnku, 1 filet z kurczaka, 150 g pieczarek, 1 cebula szalotka, 150 ml śmietany 30%, 10 g sera żółtego (wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju   rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy do połączenia

Moniki Smakołyki