sól czosnkowa 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie 1 łyżka ser żółty starty 1/2 szkl. makaron kolanka lub spaghetti 1 op. METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby(...)pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiano. Dolewamy wodę, zmiksowane blenderem pomidory z puszki Łowicz i koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, na wierzchu nakładamy 1-2 łyżki mięsa i obsypujemy serem żółtym
Kuchnia Paulettesminut, mieszając co chwilkę. Obsypać mąką, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, wlać wino, zamieszać. Smażyć następne 30 sekund do minuty. Alkohol musi wyparować, a zostanie tylko aromat. Wlać śmietanę, wrzucić ogórki, zamieszać. Podgrzewać kilka minut, mięso musi być przesmażone. Podawać z ryżem lub makaronem. Można też serwować z chlebkiem lub bułkami. Pychotka
Kuchnia PokoleńLubella makaron penne (rurki) Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Doprawimy przyprawą do kurczaka, odrobiną soli i pierzu i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy przyprawionego fileta, smażymy(...)Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do zeszklenia cebuli i czosnku. Zalewamy śmietanę, wsypujemy przyprawę curry, i chwilę podgotowujemy, przez około 5-7 minut. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Dodajemy powoli do śmietany i mieszamy. Na koniec na patelnię z kurczakiem wrzucamy makaron ugotowany all dente oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie. Gotowe
Gotuj z Mąkąpomidory pokroić w kostkę. W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go lub wstawiamy bagietkę do piekarnika i pieczemy ją na złoty kolor. Ja danie przygotowałam w woku z nieprzywierającą powłoką, możecie użyć małej patelni. Patelnię rozgrzewamy, wkładamy do niej masło i na gorące masło wrzucamy czosnek, smażymy chwilę. Dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami (sól, świeżo zmielony pieprz, oregano(...)chili) i smażymy przez około 4 minuty. Jeśli pomidory wydają się nam kwaśne w smaku możemy dodać szczyptę cukru. W pulpie pomidorowej łyżką robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez około 3 minuty, do momentu, aż białko się zetnie. Danie posypujemy bazylią, której listki rozdzieramy w palcach. Podajemy z makaronem lub bagietką. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujedente i przelewamy oliwą. W trakcie, kiedy gotuje się makaron, należy ugotować fasolkę szparagową. Teraz czas na romanesco, które kroimy na małe różyczki, do tego pieczarki w półplasterki, a cebulę w kostkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy do niej cebulę, pieczarki i romanesco. Wszystko razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, sporą łyżeczkę zielonej pasty curry
vegetanieszalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano makaron Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy, myjemy. Cebule kroimy w kostke, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy(...)około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku tymiankiem oregano, bazylią, solą i pieprzem. A w drugim garnku gotujemy makaron do spaghetti według przepisu na opakowaniu. I gotowe :) Smacznego
Gotuj z Mąkądanie można nawet powiedzieć jednogarnkowe, gdyby nie fakt, że makaron ugotowałam oddzielnie. Ugotowanie makaronu z potrawą nie stanowi problemu. Składniki: 500 gram filetów z kurczaka 500 gram pieczarek Pikle ze słoika ( warzywne jesienne: cebulka, papryka, marchew ) Pomidory z puszki krojone Vegeta Sól Pieprz Olej do smażenia Ser do posypania Wykonanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy vegetą i pieprzem. Pozostawiamy(...)puszki i pikle. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut. Gdy podczas duszenia odparuje zbyt dużo płynu, możemy uzupełnić wodą. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy serem. SMACZNEGO
Smaki Ewyząbek czosnku sól do smaku natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Jajka roztrzep w miseczce, dodaj ok. pół szklanki śmietany i starty na małych oczkach parmezan. Całość przypraw pieprzem,wymieszaj i odstaw. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną pancettę/boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niej wytopi i stanie się chrupiąca
Calzonella.comsmaku 1 łyżeczka cukru pęczek szczypiorku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota . Odstawiamy do wystudzenia . Makaron przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach ( zrobią się dość kleiste dżdżownice -tak ma być " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , podsmażoną cebulkę i ser równiez(...)składników . Teraz nabieramy łyżką naszą kleistą masę i obtaczamy w bułce tartej formując kulki . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Podajemy od razu , najlepiej z jakimś jogurtowym sosem lub serowym dipem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego Post Kotleciki z makaronu ze szczypiorkiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam
Gotowanie Patkiśmietany 18% - 200 g makaronu świderki lub rurki - brokuł - 2 cebule - około 150 ml wywaru drobiowego (z połowy kostki) - sól, pieprz - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku - ser żółty około 10 dag - olej Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i smażymy dalej. Pierś z kurczaka kroimy(...)papryką i dodajemy do cebuli. Całość razem smażymy przez około 15 min. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy i dodajemy do reszty. Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę i całość dusimy aż do uzyskania konsystencji sosu. Dodajemy trochę startego sera i delikatnie mieszamy. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Posypujemy startym serem
Pan i Pani Smith w kuchniłyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * świeża natka pietruszki * ulubiony makaron Wykonanie: Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą chwilkę. Następnie na patelnię przełożyć pieczarki, zamieszać, tak żeby cebulka(...)dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Sos pieczarkowy podawać z ulubionym makaronem lub kaszą. Smacznego
kolorowotorcikowomasła 200 ml śmietany kremówki 460 g makaronu kokardki (ja użyłam Makarony Czanieckie Kokardka Tłoczona ) 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem, 1 pojedynczy filet z kurczaka szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej, oliwa z oliwek, dodatkowe masło do smażenia mięsa, sól pieprz ewentualnie gałązki pietruszki do dekoracji nitki chili do dekoracji Wykonanie(...)czasie pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, posypałam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. W tym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem. Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców. Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan oraz gałkę muszkatołową o doprawiłam do smaku. Lekko podgrzewając, dokładnie wymieszałam
Blondynka GotujeDziś na obiad muszelki! Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło(...)wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości. Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii. Dosmacz pieprzem i solą. Zagotuj, duś pod przykryciem. Muszelki ugotuj al dente. Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule i marchew, chwile smażymy następnie dodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso(...)mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy z makaronem ugotowanym według
Radość kipiąca uśmiechem.