makaron smażony - 5576 przepisów (strona:189/372)

Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia 174

farfalle i smakował wyśmienicie. Nie widzę go z spaghetti... Polecam bo myślę, że będziecie bardzo mile zaskoczeni tym smakiem. Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia Składniki: opakowanie makaronu penne (u mnie farfalle) 2 duże czerwone papryki mała cebula ząbek czosnku świeża bazylia 100 g wędzonego łososia w kawałkach (mogą być skrawki) małe opakowanie śmietanki 30% sól, pieprz, słodka(...)zawiązujemy i odkładamy na 10 minut. Obieramy paprykę. W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy rozgniecioną widelcem (lub zmiksowaną na pastę) paprykę i łososia. Całość chwilę dusimy. Dodajemy śmietankę. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodka papryką. Na koniec dodajemy bazylię. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 290

owczym serem z Gozo, Ġbejna , ja po prostu go pominęłam. Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu 2014 " . Razem ze mną dania z makaronem przygotowali: Bartoldzik , Lejdi , Mirabelka i Mops . Spaghetti po maltańsku Kuchnia wysp śródziemnomorskich # 2 na 4-6 porcje czas przygotowania: 25 min. Składniki: 400 g spaghetti 5-6 suszonych pomidorów z oliwie(...)suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku.  Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Gdy makaron się ugotuje, odsącz go z wody i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 198

tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów, •     200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą(...)smażenia, •     5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego p ecorino, •     sól i pieprz biały do smaku. Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem.  Makaron ugotować al’dente

SzczyptaSmaQ
Klasyczne kotlety mielone 482

świeżutkie, prosto z patelni. Jednak zawsze smażę ich więcej, aby starczyło na dwa dni, a tego drugiego dnia robię sos grzybowy i w nim je podgrzewam, ewentualnie wykorzystuję sos, który pozostał mi kiedyś od innego mięsa. Taki sos wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

Anielska Kuchnia Ani
Makaron z sosem grzybowym 143

wrzucić na patelnię, smażyć na małym ogniu aż pieczarki puszczą sok i lekko się przesmażą. Doprawić solą, pieprzem. Wlać wodę, gotować 2 minuty. Wlać śmietanę, dodać kurkumę, natkę pietruszki , chilli, połowę natki pietruszki. Wymieszać, chwilkę gotować na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerze położyć gorący makaron, na to sos pieczarkowy. Obsypać pozostałą

Kuchnia Pokoleń
Faworki z Toskanii na Tłusty Czwartek 189

zagniatanie trzeba włożyć sporo siły. Podobnie wymagające okazało się rozwałkowywanie. Zdecydowanie dobrze jest podzielić ciasto na kilka porcji, wtedy jest znacznie prościej. Jeżeli jesteście w posiadaniu maszynki do makaronu, jak Giulia, koniecznie jej użyjcie. Cieniutkie rozwałkowanie ciasta (1-2 mm.) jest bowiem kluczowe, dla uzyskania pysznych i chrupiących cenci .  Jeżeli chodzi o ich smak, to są one zdecydowanie mniej(...)kleiło. Możesz pomóc sobie maszynką do makaronu, a jeśli wałkujesz przy pomocy wałka, podziel ciasto na mniejsze porcje i wałkuj partiami. Ciasto, którego akurat nie wałkujesz, przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. Przy pomocy radełka lub noża, pokrój ciasto na paski. Strzep z nich nadmiar mąki, aby się nie przypaliła w czasie smażenia. W patelni o wysokich ściankach lub garnku rozgrzej

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni z mięsem mielonym 172

mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,   Dodatkowo:   makaron cannelloni, 150 g żółtego sera   Wykonie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu(...)wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.   Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem.   Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym.   Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez

Passion of Cooking
Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 729

makaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku,  sól, pieprz,  1 łyżeczka

Świat Domowej Kuchni
Tajska przyjemność. 151

oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili

Plate of Joy
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 133

kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko posolić. Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko zrumienione. Dodać bulion(...)śmietaną dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i dodać do garnka z zupą. Zupę gotować jeszcze 2 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z makaronem, posypaną zieleniną. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Lasagne 171

Składniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek(...)czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę

Emcia Pichci
Makaron z cukinią 242

dowolnego makaronu 500 g cukinii 1 nieduża cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez(...)mieszając. Wrzucić cukinię pokrojoną w grubą kostkę i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, chwilę odparować a następnie wrzucić 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić do smaku. Zmniejszyć płomień i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron. Zanim go odcedzimy, nabrać kubek wody w której makaronu

Złote przepisy
Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. 172

cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście siekanych świeżych listków bazylii ----------------------------------- 8 łyżek oliwy extra vergine 2 kulki mozzarelli 350 g makarony fusilli (świderki) Wykonanie: Cebulę drobno siekamy

Smak mojego domu
Pikantna zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 151

papryczki chili garść posiekanej natki pietruszki ok 150 g makaronu błyskawicznego wonton Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnia kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Pierś kurczaka również pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek oraz kurczaka. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać pokruszoną papryczkę chili oraz pokrojoną

Monia miesza i gotuje
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 186

Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać

Gosia gotuje