Smażymy naleśniki z podanych składników, dzięki wasabi jest on nieco ostry i lekko zielonkawy ;). każdy z nich zwijamy w rulon i kroimy na tagliatelle. 2/3 truskawek miksujemy z serkiem homogenizowanym. tak przygotowaną masą zalewamy naleśnikowy makaron, dodajemy resztę truskawek pokrojonych w plastry (zostawiamy 2 do dekoracji), mieszamy. dekorujemy danie pokrojoną truskawką i odrobiną cukru pudru, konsumujemy
Gocha gotuje!krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym ogniu na łyżce oliwy z oliwek(...)przykryciem. Oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu
Taste Of My Daymoim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie dużo makaronu w mniej lub bardziej klasycznym wydaniu. Na początek włosko-polskie danie - makaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu i natki pietruszki. Zamiast pancetty spokojnie możecie użyć dobrego, polskiego wędzonego boczku. Danie robi się błyskawicznie(...)oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulkę szalotkę. Dodać kurki i smażyć ok 7-10 minut, aż zrobią się lśniące i troszkę zmniejszą objętość. Dodać boczek, posolić do smaku (uważać, aby nie przesadzić z solą, bo wędlina jest dosyć słona), doprawić sporą ilością pieprzu. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody przez 7 minut - wtedy będzie al dente
Kulinarne Inspiracjebardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól, czarny pieprz, papryka(...)czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami
Pyry na Gazcałości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy
Tajskie smakicieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone lub gotowane danie, dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka
Jacob Tastestymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron (oczywiście najlepszy domowy), jajka przepiórcze (3 na osobę), ocet, sól, natka pietruszki, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopi i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć(...)rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Z piersi kaczki zdjąć skórę (nie wyrzucać, wytopić z niej tłuszcz i zlać do słoiczka, będzie idealny do smażenia). Piersi włożyć do garnka z wrzącą wodą. I odstawić do ostudzenia. W garnku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy (2-3 łyżki). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Wodę (woda
królestwo garówmakaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, chili do smaku, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia(...)paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojon ą w kostkę czerwon ą paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwon ą fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente
kulinarne odsłony patiPiątnica 1 łyżka przyprawy do mięsa Piątnica około 3 łyżek ketchupu 1 szklanka bulionu vegeta , pieprz do smaku 6 łyżek oliwy 400 g makaronu Maltagliati Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w pół talarki . Pieczarki umyć obrać i także pokroić w cienkie pół plasterki. Kapustę odcedzić z wody i posiekać . Pomidory pokroić(...)wrzucić : cebulę , pieczarki i kapustę, chwilę smażyć aż cebula i pieczarki się zarumienią. Następnie dodać pomidory z połową zalewy olejowej i pestkami dyni oraz pokrojone parówki . Wszystko wymieszać, dodać ketchup i bulion. Dodać przyprawy . Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając ( około 30 minut ) aż parówki napęcznieją i powstaną z nich różki. Makaron ugotować all dente . Podawać z gotowymi
Sama słodycz i szczypta chiliparmezanu 40 dag makaronu "Malma" Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie plastry. Z każdej strony posypujemy delikatnie solą. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Kurczaka i cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do czasu aż kurczak stanie
Pobite gary Barbarysamego rezultatu. Polecam! Składniki: makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób) ok 300 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150-160 g serka mascarpone 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sposób wykonania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej ilości oleju
Kuchnia domowa Aniklasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti Om Nom Nom - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera typu feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili(...)pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron
Corner With Recipespieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie : Makaron gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy. Podsmażany cebulę z czosnkiem. Pieczarki kroimy w półplasterki (kto obiera pieczarki, to je obiera, a kto nie, to kroi od razu). Pieczarki dorzucamy do cebuli. Odparowujemy. Kapustę kiszoną drobniutko kroimy. Gdy pieczarki odparują, dodajemy kapustę do pieczarek. Smażymy chwilkę, przyprawiamy. Podlewamy około pół szklanki(...)kilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę
dobra gospodyni dom wesołym czyniduża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego(...)warzywa. Do podsmażonego boczku - seler naciowy, czosnek i cebulę, a po ok. 10 min. pomidora. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 min. i wyłączamy. Do wywaru wsypujemy mały makaron, a kiedy zacznie się gotować dodajemy warzywa z patelni. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min., ale trzeba pilnować, by nie rozgotować makaronu. Na koniec dodajemy fasolkę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
Ratunku obiadolej i smażę kiełbasę na rumiano, następnie dodaję drobno pokrojony por i jarmuż. Mieszam i smażę ok 1 min. Dodaję przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Duszę całość ok 2-3 min na małym ogniu. Podaję do ziemniaków, kasz czy makaronu
Gotowanie Patkiśredniego i do tej samej patelni włóż jarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego! English version Asian-style beef with kale and mushrooms (4-6 servings) Ingredients
karmelowybardzo soczysta, świetna na surówkę i można robić z niej sok. - dynia hokkaido doskonale się piecze, smaży czy dusi i uzyskamy z niej gęsty, ciemnopomarańczowy przecier na kluski czy do ciasta - dynia makaronowa najlepsza do upieczenia a jej włóknistego miąższu użyć zamiast makaronu co możecie zobaczyć w dzisiejszym przepisie - dynia piżmowa, inaczej butternut, najlepiej sprawdza się w zapiekankach
Smaczna Pyzateż dwie duże łyżki dobrze utartego puree z dyni pozostałego po przyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich naleśników – smaży się je równie przyjemnie jak zwykłe, choć niewykluczone, że tego pierwszego trzeba będzie wyrzucić… Składniki: Ciasto
Roślinna - blog wegańskidrobiowe - wrzucamy do garnka. Podobnie pomidor. Całość gotujemy ok. godziny. Po tym czasie, podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Można podawać z grzankami, brązowym makaronem lub jeść czystą. Smacznego
Kuchnia smakówprzez praskę ząbki czosnku. Przesmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, tymianek, sól i pieprz. Smażyć do miękkości pomidorów. Zalać bulionem, dodać starty na tarce ser żółty i gotować ok 10-15 minut. Pod koniec gotowania, zmiksować blenderem. Podawać z ulubionym makaronem i prażonymi pestkami dyni. Smacznego! Do przygotowania zupy pomidorowej użyłam blendera Russell Hobbs Illumina , który z dumą
CookYourselfczubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek
Smakowy Rajjedna muszla mi pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut i po tym czasie sprawdzić Gdy makaron się gotuje, obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem Ser żółty kroimy w kwadraty Podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami nakładamy łyżeczką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsól pieprz oliwa z oliwek oregano łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone
Mango Papaja