makaron smażony - 5576 przepisów (strona:198/372)

Lasagne z własnym sosem beszamelowym 108

puszki 1 mały koncentrat pomidorowy 2 cebule makaron gotowy Lasagne 3 ząbki czosnku 40 dag żółtego sera szklanka mleka 4 łyżki mąki 4 łyżki masła lub margaryny bazylia oregano pieprz sól oliwa z oliwek olej Na rozgrzany olej wkładamy drobno posiekaną cebule oraz czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy mielone mięso, smażymy do momentu gdy mięso straci swój różowy kolor(...)beszamelowy.  Roztapiamy masło/margarynę, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy cały czas mieszając, zalewamy szklanką zimnego mleka i ciągle mieszając zagotujemy. Dodać sól oraz pieprz do smaku.   Makaron lasagne podgotowujemy około 3 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się

upichcona
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI 121

smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich   dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s. Krok 2. Do garnka(...)pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe. Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami. Polecam

Moja Książka Kucharska
Makaron ze szpinakiem i salami 148

koncert! Wowowow! :D Podaję przepis na drugie danie, które kiedyś kiedyś będę serwowane w moim bistro (jak wygram w lotto albo znajdę sponsora:p) Składniki (1-2 porcje): garść makaronu niskowęglowodanowego jajko (małe) około 150-200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody/mleka kilka plasterków salami(...)zezłoci Salami kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy  Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zmniejszy swoja objętość  Jajko, wodę, skrobię, jogurt dokładnie ze sobą mieszamy Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodajemy sos  Wstawiamy z powrotem na ogień, mieszamy, aż zgęstnieje Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka makaronowa 197

PRZYGOTOWANIE: Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone i smażymy. Następnie wrzucamy pomidory oraz dodajemy koncentrat (ilość dodanego koncentratu zależy od samku pomidorów z puszki-jeżeli są kwaśne, dodajemy mniej koncentratu). Doprawiamy, solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Makaron układamy, zalewamy śmietanką

Kopystką po garach
Makaronowa sałatka z indykiem 148

majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu Sól, pieprz Przyprawa do indyka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do indyka, dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Obsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz i pozostawiamy do ostudzenia. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z niewielką ilością oleju według przepisu na opakowaniu. Kukurydzę

Bajeczna Kuchnia
Zupa ziemniaczana z pesto 157

szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa extra virgin – 4 łyżki * bulion warzywny – 300 ml * mleko – 300 ml * makaron muszelki – 50 g * śmietana słodka – 50 ml * natka pietruszki -1 pęczek * parmezan – 2 łyżki PESTO : * liście bazylii – 1 szklanka * czosnek – 1 ząbek * orzeszki piniowe(...)minutkę. Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę. Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ). Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy

Ostra na Słodko
Lasagne 203

Składniki / Ingredients: makaron / pasta 500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat 1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine 50 g sera żółtego startego (Gouda) /  50 g grated cheese (Gouda) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt  szczypta pieprzu(...)umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy

Projekty ze smakiem
Zapiekanka Sorrento 1471

prowansalskie, curry, gałka muszkatołowa WYKONANIE W garnku zagotować wodę, osolić ją lekko, wrzucić makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić i polać zimną wodą żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć(...)momentu aż masa zawrze i zgęstnieje. Układanie warstw: Dno naczynia żaroodpornego lekko polać sosem beszamelowym, ułożyć warstwę cukinii, nieco mięsa polanego sosem, w którym się robiło, następnie warstwa makaronu, warstwa szpinaku, całość polać sosem beszamelowym; Kolejna warstwa, to pozostała cukinia, pozostałe mięso wraz z sosem śmietanowym, makaron, szpinak, sos beszamelowy, na to rozdrobniona kulka mozzarelli (można posypać ją lekko oregano

Passions hobbies life
Makaron z cukinią i łososiem 148

300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Intensywnie smażymy kawałki cukinii przez 2 minuty, do lekkiego(...)zrumienienia, często mieszając i w międzyczasie lekko soląc. Następnie wyjmujemy cukinię z patelni i odkładamy na bok. Zmniejszamy ogień do średniego, rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulę przez 1-2 minuty do zeszklenia. Dodajemy cukinię, mieszamy, przykrywamy i po przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut. W międzyczasie kroimy plastry łososia w wąskie

Kulinarna Pokusa
Domowe Spaghetti Bolognese 164

dziel część na kulki i zamrażam z przeznaczeniem właśnie na spaghetti :) i kiedy tylko najdzie nas ochota na spaghetti to szast - prast i już gotowe :) Składniki na 2 porcje : makaron spaghetti ( 2 takie małe garście - zawsze daje na oko więc nie mogę podać dokładnie ) 1/2 średniej cebuli około 200 gr mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych bez skórki papryka słodka sól(...)łopatką, solimy pieprzymy je, ja jeszcze posypuje czerwoną papryką. Smażymy jakieś 5-10 min, następnie dodajemy nasze pomidory z puszki i całość po doprawieniu dusimy jakieś 15 min. Próbujemy i doprawiamy gdy jest taka potrzeba. 2. Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy aby nie dawać oliwy do gotującego się makaronu gdyż potem nie będzie chłonął nam sosu ! 3. Wykładamy

Gotowanie...to proste !
ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI 105

250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone w plastry makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania zupy 1 limonka pokrojona w ćwiartki (wcześniej sparzona we wrzątku) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Rozgrzewamy wok, wlewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekane szalotki, imbir lub trawę cytrynową, czosnek, pokrojoną papryczkę chili, smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund, dodajemy pastę curry, energicznie(...)ćwiartki limonki, z jednej wyciskamy do zupy sok, gotujemy około 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.  Na koniec zupę posypujemy posiekaną zieleniną. Zupę podajemy w miseczkach z ugotowanym makaronem ryżowym i zieloną fasolką. Smacznego :) zdjęcie dzięk i użytkow nikowi  jacktumm  z freedigital photos.net

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa PYCHOTKA 257

makaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag tartego sera żółtego, olej do smażenia. Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły(...)kurczaka pokroić w niezbyt długie paski. Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, pokroić w kostkę. Paprykę, pomidora i kurczaka przełożyć na patelnię i dusić około 15 minut. Makaron ugotować na sposób al dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego

Świat Domowej Kuchni
Sos Pieczarkowy - Uniwersalny 136

pojawiał się w moich przepisach :)  Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych(...)zagotowujemy wodę na sos. 3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową. Całość gotujemy z 20-30 min. 4. Pod sam koniec

Gotowanie...to proste !
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i cukinią w sosie orientalnym 270

cukinia 200 g śmietany 30% 400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Szparagi(...)pokroić w małą kostkę. Do mięsa wlać śmietanę, dodać cukinię i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 130

podsmażony na suchej patelni, ten słonecznik jest inny. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella"   Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm.   250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka(...)słonecznikowej   Mleko i masło rozpuścić w rondelku, dodać słonecznik, posolić i smażyć przez 2 minuty, następnie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut, uważając aby słonecznik się nie przypali i zbyt mocno nie zbrązowiał, bo będzie niesmaczny.   Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzić i przelać zimną wodą

Jadło i czytadło