makaron smażony - 5576 przepisów (strona:203/372)

Łazanki 102

patelni smażymy potem pokrojone w talarki parówki.  Kiedy kapusta będzie już miękka doprawiamy ją odrobiną vegety najlepiej naturalnej, pieprzem oraz sporą ilością przyprawy maggi, wtedy kapusta nabierze nie tylko fajnego smaku, ale także ciemniejszego koloru. Do kapusty dodajemy parówki z cebulą. Na samym końcu gotujemy, w osolonej wodzie, al'dente (lub jeśli ktoś woli do miękkości) makaron łazanki. Wszystko

upichcic
Pierś z kurczaka w sosie teriyaki 159

wodzie z solą i kurkumą. Ostudzić. Po godzinie kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż kurczak będzie błyszczący. Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu, na środku wyłożyć kawałki kurczaka. Posypać sezamem i listkami kolendry. Podać np. z sałatką z makaronem ryżowym . * Do przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki świetnie nadaje się patelnia typu wok, np. taka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Potrawka rybna w salsie pomidorowo - cebulowej z octem winnym i chrzanem 121

smaku były piórka cebuli zeszklone razem ze słodką papryką. Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem. Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka masło klarowane do smażenia ryby, a następnie cebuli   składniki na sos: puszka pomidorów krojonych 400 g 1 duży pomidor

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti alla puttanesca 239

łyżka kaparów sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni na oleju smażymy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz

W kuchni Katie
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 142

emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM   2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka muszkatołowa Używając obieraczki do ziemniaków, tniemy cukinię we wstążki. Zostawiamy

les mirabelles
Spaghetti Bolognese Hot DeLux 96

wrzącej wody wkładamy makaron i gotujemy ok 12-15 minut (ja bardzo lubię gdy makaron jest miękki). SOS: Do głębokiej patelni dodajemy 3 łyżki oleju z pestek winogron, posiekaną cebulkę, posiekaną natkę zielonej pietruszki, 7 listków bazylii i 5 ząbków wyciśniętego czosnku. Smażymy i dodajemy mięsko mielone, nakładamy je tak by zrobić z mięsa jak najmniejsze kawałeczki. Dodajemy pieprz

ClauditteMissCooking
Sałatka z makaronem, kuczakiem i fetą 434

kukurydzy, 1/2 cebuli, pierś z kurczaka, ser feta, sos winegret, oliwa, przyprawa gyros. 1. Gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy pierś z kurczaka i smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę. 4. Mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy sos winegret ok 15 minut

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1275

kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka, posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo pajdą chlebka

Kulinarny karnet Christophera
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 213

delikatnie zeszklą (UWAGA: wrzucamy warzywa na bardzo rozgrzany olej).  Następnie dodajemy kapustę bok choy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Tagliatelle rozmarynowe z sosem grzybowo-serowym 153

pięknym weekendzie przyszło lekkie ochłodzenie. Dlatego proponuję dziś bardziej jesienne danie, choć ponoć grzyby już rosną. Ja użyłam suszonych. Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle (użyłam rozmarynowego z Biedronki) Sos: garść suszonych grzybów 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 150 g chudego boczku 100 g sera z niebieską pleśnią rozmaryn, tymianek, majeranek pół szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz(...)posiekany drobno czosnek. Dodać mąkę i mieszając chwilę smażyć. Następnie wlać szklankę zimnej wody i ciągle mieszając, rozprowadzić w płynie, by nie było grudek. Zagotować, dodać ser, ugotowane grzyby oraz zioła i przyprawy. Gdy ser się rozpuści, wlać śmietankę i połączyć z wywarem. Jeszcze raz zagotować. W czasie przygotowania sosu ugotować makaron al dente. Gorący odcedzić, dodać do niego

Czerwień i błękit
Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 94

rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).   Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty pomidorowej(...)gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie

R'n'G Kitchen
AROMATYCZNE SPAGHETTI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE 207

makaron spaghetti Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki 200 g pieczarek śmietana 18% 2 ząbki czosnku 1 cebula sól  pieprz cukier  słodka papryka bazylia oliwa z oliwek dodatkowo: ścinki szynek Wykonanie:  Spaghetti gotujemy  wg przepisu na opakowaniu. Sos:   Cebulę kroimy w kostkę, smażymy(...)smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i przełożyć do sosu ugotowany wcześniej makaron

Walijskie Pichcenie
Ragu alla bolognese (sos boloński) 174

czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu(...)marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle i posypanym parmezanem. Smacznego

Oryginalny smak
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 208

proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsa ryż lub makaron do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.  Wołowinę wyjąć, a na patelnię(...)wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowym Do misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć. Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie w małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą i wodę, stopniowo dodawać , mieszając

Stare Gary
Cannelloni ze szpinakiem 193

uprościłam, jak umiałam. Składniki: - 1 opakowania makaronu (20 dkg), - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii i oregano. Przygotowanie: 1. szpinak smażymy ma oliwie dodając 4 ząbki wyciśniętego czosnku(...)pieprz, papryka) dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku. 3. Kiedy już mamy powyższe składniki: - 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, - rurki makaronu (surowe) nadziewamy szczelnie szpinakiem (musi wypełniać rurki po same krawędzie, tam gdzie go nie będzie makaron nie zmięknie) jedna po drugiej i układamy w naczyniu żaroodpornym. - ułożone rurki polewamy resztą

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy