Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On miał ochotę na makaron. Ja na kalafiora. Czy w takim połączeniu uda się znaleźć wspólny mianownik? Okazało się to całkowicie wykonalne. I zdrowe! Bazą tego sosu jest kalafior. A w zasadzie puree z kalafiora(...)którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz świeży ząbek czosnku. Całość zamykamy i miksujemy na gładką masę. Sos podgrzewamy do zagotowania na małym ogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette
Karo in the Kitchenzrobiła takie zapasy, że wystar-czyłoby do wykarmienia połowy garnizonu ;) Tak też powstał pomysł n a: Tagiatelle w pomidorach z krewetkami. Składniki (2 porcje): 4-5 gniazdek makaronu tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina 50 ml śmietanki kremówki(...)czosnek i smażymy na małym ogniu przez około 15 sekund, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, po czym dodajemy paprykę. Po 2 minutach dodajemy przecier pomidorowy i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron na ok.10 minut
Spektrum SmakuCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron w kremowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy: - makaron (u mnie razowe penne) - 300 g świeżego szpinaku - 500 g pieczarek - kilka pomidorków koktajlowych - pół opakowania sera typu feta - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżkę masła - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i przyprawy(...)Mieszamy i smażymy, aż liście zmniejszą swoją objętość (ok. 5-10 minut). 4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta. 5. Jako ostatnią dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, aż śmietana zgęstnieje i utworzy kremowy sos. 6. Na koniec wszystko doprawiamy i podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Spróbujcie również
Bez Cebulimasła 25 g mąki pszennej ( ok 2 płaskie łyżki) 300 ml mleka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Kalafiora myjemy, oczyszczamy i dzielimy na różyczki równej(...)makę i smażymy na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż powtanie gęsty, jednolity sos. Ciepły beszamel mieszamy z serem, musztardą i sosem Worcestershair. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na dno żaroodpornej foremki wykładamy ugotowane różyczki kalafiora, posypujemy solą, słodką i ostrą papryką oraz czarnym pieprzem. Na kalafior wykładamy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy
cool and mintycukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów żółta papryka mała cukinia cebula pół dużej papryczki chili (lub jedna mała) 100g suchej cieciorki (przed ugotowaniem) pieprz, sól kminek natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej do smażenia Musimy pamiętać, że ciecierzycę należy(...)pomidory trochę nam się rozprażą, dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z opiekanymi ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkadrobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku 200 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby są mrożone, odstawiamy do rozmrożenia, a następnie kroimy w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na 6 równych części(...)garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło, a następnie wrzucamy cebulę, ząbek czosnku i grzyby. Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podajemy z makaronem pappardelle. Smacznego
My Culinary Artnadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru. Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera, kulinarnego geniusza :) Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym(...)pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone falafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu
Chilli Czosnek i Oliwajakości jest gwarancją kulinarnego sukcesu. W swojej kuchni starannie dobieram składniki, bo przecież gotuję dla tych, których kocham:) Dziś zapraszam na: Tagliatelle z indykiem w rozmarynie Składniki: makaron Tagliatelle Lubella 2 sznycle z indyka kilka gałązek rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonych ziół) 300g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy Mięso umyj(...)spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie filet pokrój w kostkę i wyłóż na rozgrzaną na patelni oliwę. Smaż przez kilka minut, następnie przełóż do rondla, podlej białym winem, przykryj i duś do miękkości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki i wraz z pozostałym czosnkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. 6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami
Szefowa kuchnismak Świeża nadaje sie tylko do dekoracji Smażymy nasze mięso do czasu az nie bedzie surowe jesli macie dobra patelnie unikajcie olejów czy tłuszczów ja zawsze smaże bez Dlaczego??? Nie lubie łączenia sosu z olejem ktory później pływa mi na wierzchu Makaronu nie odcedzamy Zaostawiamy w wodzie w ktorej ugotowalismy dzieki
Viola cooks with passiondanie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać
Kuchnia Pokoleńsalsiccię parzymy w 80⁰C przez 40 minut. W „Rodzinie Soprano” salsiccia smażona była na grillu, z przyrządzoną na patelni cebulą i papryką, podana w długich bułkach jak na hot-dogi. Z tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g
Karo in the Kitchentrudniej go rozgotować. Standardowo z ryżem do risotto jest podobnie jak makaronem - 80-100 g na osobę. Z racji tego, że podczas gotowania ryż zwiększa swoją objętość warto wziąć największą patelnię jaką mamy pod ręką. Mając na uwadze fakt, że przygotowywałem obiad dla czterech osób, smażyłem równocześnie na dwóch dużych patelniach. Po prostu jest wygodniej nam gdy mamy większą swobodę
Right Behind The Kitchenkotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki
Aga w kuchnismażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy kolendrę i oregano. Jeszcze chwilę smażymy. Osobno w garnku dusimy pokrojoną w kosteczki paprykę, cebulę i pomidory. Gdy jarzyny będą miękkie dodajemy do nich mięso, a następnie odcedzoną fasolkę i kukurydzę. Całość solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem, makaronem albo samo :) Zawsze smakuje pysznie :) R E K L A M A google
Smakowy Raj