cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki(...)cebulę i znowu smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy marchewkę i ziemniaki - smażymy przez 30 sekund. Dolewamy wodę lub wywar i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy całość pod przykryciem przez jakieś 8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek, fasolkę, cukinię, pomidory i makaron. Gotujemy całość przez jakieś 5 minut, do miękkości warzyw i makaronu. Wlewamy
Życie zamknięte w smakupokroiłem je w bardzo cienkie plastry. Imbir obrałem ze skóry i również pokroiłem w plastry w poprzek włókien. Grzyby shitake osączyłem z wody w pokroiłem w ćwiartki. 200 gram makaronu ryżowego ugotowałem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do woka dodałem 7 łyżek oliwy. Do zimnej oliwy dodałem plasterki czosnku i imbiru oraz pozostałą część przyprawy "5 smaków" Całość zacząłem podgrzewać(...)marchewkę, po dalszych dwóch minutach cukinię i pora. Całość smażyłem na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż warzywa zrobiły się lekko miękkie. Wtedy dodałem do woka 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki oleju sezamowego oraz 3 łyżki ziaren sezamu. Całość podgrzewałem jeszcze przez chwilę. Na talerze wyłożyłem ugotowany makaron ryżowy, a na niego kurczaka wraz z warzywami. Całość
Wyprawy kulinarneoliwie ok 3 do 5 minut, mieszając żeby się czosnek nie przypalił, bo nabierze goryczki dokładamy makaron z cukinii, pesto i chili i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy a jeśli cukinia wypuści za dużo wody to można nieco zwiększyć temperaturę, żeby odparować. Całość smażymy ok 5 minut. Pod koniec smażenia posypujemy tartą mozarellą, przykrywamy do roztopienia sera
Marta próbujenasze kotlety i panierujemy w bułce tartej , następnie przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu na złoty kolor po obu stronach , i tak postępujemy do wykorzystania całego naszego mięsa , takie kotlety można podawać czy z ziemniakami czy z makaronem , ale to już według uznania . Smacznego
Mój SmakPupety kochamy chyba wszyscy. I ja nie jestem wyjątkiem :). Zdecydowanie bardziej wolę mięso gotowane niż smażone, stąd moje uwielbienie do wszelakich gotowanych klopsików czy
Walijskie PichcenieWczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również
kuchnia doskijest multum przepisów na jej wykorzystanie- po słodkie kremy na bazie mleka i banana po kaszę smażoną z dodatkami lub właśnie z dodatkiem pesto. Pesto Rosso to nic innego jak pesto z suszonych pomidorów, które uwielbiam również w każdej postaci, czy to z makaronem lub właśnie z kaszą. Jako dodatki postawiłam na rukolę i słodką paprykę. Idealny lunch do pracy
Mango PapajaLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka spirytusu Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, poczynając od mąki umieszczamy na blacie lub na stolnicy. Mieszamy je nożem, a następnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem(...)tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia. Robimy próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, znaczy, że temperatura tłuszczu jest właściwa. Faworki smażymy
Kulinarne przygody Gatitysmakowi trudno się oprzeć! Składniki: 250g makaronu bucatini lub spaghetti; 300g świeżego szpinaku; 150ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub 36%; 40g twardego, startego na miał dojrzewającego sera np. parmezanu (20g do sosu i 20g do posypania po wierzchu przed podaniem; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; Olej/oliwa do smażenia Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie umyć, osuszyć(...)zeszklić. Do podduszonego, miękkiego szpinaku dodać zeszkloną cebulę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku i cebuli i dusić razem jeszcze przez króciutką chwilę. W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W miseczce wymieszać śmietanę z startym na miał serem (20g). Do szpinaku, cebuli i czosnku dodać wymieszaną śmietanę z serem. Poddusić chwilę wszystko razem. Posolić
Gospodyni Miejskaklasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Składniki: 500 g mielonego mięsa 300 g makaronu spaghetti Bułka tarta 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory lub sok pomidorowy cebula, czosnek pieprz, oregano, bazylia 2 łyżki przecieru pomidorowego ser parmezan Opis przygotowania: Na początek cebulę(...)formujemy klopsiki. Tak przygotowane klopsiki smażymy na patelni. W małym garnku na oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub zamiennie sok pomidorowy. Dodajemy do tego przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy do czasu, aż sok zgęstnieje. Na końcu dodajemy do sosu klopsiki i podduszamy przez chwilę na małym ogniu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJędrne, pachnące ziołami i cebulką pieczarki smażone w całości to idealny dodatek do obiadu. Inne w smaku niż tradycyjny sos przygotowywany z drobno pokrojonych pieczarek i cebulki. Może magię smaku zawdzięczają temu, że są przygotowywane do końca w całości? Coś w tym jest... Polecam jako dodatek do dań z ziemniaków, warzyw, makaronów, kasz, mięsa. Smacznego:) Składniki: 12 dużych obranych pieczarek(...)cebulkę pokrojoną w piórka lub większą (ale cienką) kostkę), doprawiamy i dusimy kilka minut, obtaczając dokładnie pieczarki w oleju i przyprawach, pieczarki mają być jędrne a zarazem miękkie - podczas smażenia próbujcie
Zasmakuj Kuchnimaślanego posmaku, ale spokojnie można z nich zrezygnować i tym samym ciut odchudzić sos, no ale po co, no po co? Składniki na 6 porcji: opakowanie 500 g makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100-150 g pieczywa (może być czerstwe_ 1-2 cebule puszka 400 ml mleka kokosowego 400 ml mleka roślinnego 50 g nerkowców płaska łyżeczka gałki(...)nerkowce, gałkę muszkatołową i posiekane listki rozmarynu Po 2-3 minutach smażenia dodaj mleko kokosowe i sojowe (lub inne roślinne, ale niesłodzone). Zagotuj, dodaj podpieczony chleb, ponownie zagotuj i zblenduj na gładką masę. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronen, dodaj pozostałe grzanki i posyp świeżym rozmarynem. Smacznego! Artykuł Makaron z sosem chlebowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfszczypta cukru brązowego makaron np. penne Przygotowanie: Obierz pomidory ze skórki (np. poprzez nacięcie skórki i zanurzenie pomidorów we wrzątku, skórka łatwo odejdzie) i grubo pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli posiekaj. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i chilli i smaż aż zaczną pachnieć. Następnie dodaj
Chilli Czosnek i Oliwacebuli i trochę warzyw z rosołu, co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne wałkowanie ciasta, a co ważniejsze, zrobienie pierogów nie wymaga wysiłku i zajmuje mało czasu. składniki (ok 70 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki(...)oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Można wlać parę łyżek wywaru. . Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej
Stare Gary