Danie, które można bardzo szybko przyrządzić, a jest pełne smaku :) Składniki na penne w sosie serowym z kurczakiem i pieczarkami (3 porcje): 1/2 opakowania makaronu penne (duży) pojedynczy filet z kurczaka 100 g sera żółtego 1/2 dużej śmietany 30% odrobina mąki 100 g pieczarek sól pieprz ostra papryka oregano cebula dymka Cebulę dymkę posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone(...)chciałam, aby danie było pikantne. Smażyć, aż mięso będzie gotowe, ale nadal soczyste. Wlać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie się gotować, zetrzeć ser żółty na tarce o średnich oczkach i intensywnie mieszać. Jeśli sos jest zbyt mało gęsty dodać mąki i dokładnie wymieszać. Zagotować i ponownie doprawić jeśli jest taka potrzeba. Podawać z ugotowanym makaronem penne. Podsmażony kurczak z cebulką, pieczarkami
Karola gotujekażdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) Makaron z ... makaronem?! No tak, moi domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji... Składniki: op ravioli 250G (u mnie z mięsem, ale równie dobrze smakują bezmięsne) ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane ravioli przełożyć do sosu. Podawać z makaronem
Walijskie Pichcenieuszkodzenia powłoką Keravis oraz dnem wykonanym z aluminium i stali nierdzewnej. Wok indukcyjny MasterChef należy do kategorii non-stick i potrawy nie przywierają do niego nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Podwójne, wzmocnione dno sprawia, że woki idealnie nadają się do stosowania na kuchence indukcyjnej, ale można stosować ją na innych rodzajach kuchni – ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. W związku(...)testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry. Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak Masterchef Wy też będziecie mieli
karmelowyłyżeczka cukru 2 łyżki mleka 600 g makaronu paccheri lub pappardelle szczypta soli starty parmezan CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy kacze nogi i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do miękkości przez(...)minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy mąkę i cynamon, dokładnie mieszamy i smażymy ostatnią minutę. Mięso z powrotem wkładamy do garnka, wlewamy wino, puszki pomidorów, bulion z kostki, dodajemy liście laurowe, cukier i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. 2. Mięso delikatnie wyjmujemy z garnka. Przy
My Culinary ArtDawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)oleju, smażymy ravioli z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco posypane bazylią. Ps. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej, tak samo ziemniaki. Tylko uwaga, ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi z książki "Makaron" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli, 380g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1 łyżka masła, olej, 1 łyżka śmietany 18%, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki konserwowe, 320g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 500g przecieru pomidorowego z kartonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)kostkę z solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem dusić. Zdjąć z gazu i wymieszać z piersią z kurczaka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać do farszu pokrojone ogórki konserwowe i 200g startego sera żółtego. Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Makaron ugotować z odrobiną oleju i soli. Ugotowany makaron przelać
W kuchni u Monikiłyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz sól oliwa z oliwek Dodatkowo: ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania 500 g razowego makaronu spaghetti Przygotowanie: Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku(...)wrzucić bakłażana. Smażyć przez 10 minut. Dodać cebulę, podsmażać kolejne 5. Wrzucić pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami. W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem
Food Squarespaghetti bolońskie z brokułami. Składniki: 300 g makaronu spagetti 1 brokuł podzielony na różyczki 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej(...)Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli. Wrzucić makaron i ugotować al dente. W mniejszym garnku zagotować wodę z solą i cukrem i wrzucić brokuły na 2-3 minuty. Odcedzić
Czerwień i błękitprzekąskę lub drugie śniadanie w pracy. SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego(...)Można od razu zacząć smażyć, choć smaczniejszy będzie gdy poleży trochę w przyprawach. Usmażonego kurczaka odstawić. Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą
Zgrabne Gotowanietaki obiad bez pszenicy i glutenu. Polecam również sałatkę z krewetkami , którą znajdziecie na moim blogu. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g krewetek 200 g makaronu ryżowego 1 duża cebula 180 g tofu 1 ząbek czosnku 6 pomidorów koktajlowych 4 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu worcestershire natka pietruszki sól pieprz papryka słodka papryka ostra(...)przez praskę oraz krewetki. Smażyć wszystko około 2-3 minut mieszając. Całość przełożyć do kurczaka. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zrumienić tofu pokrojone w kostkę i rumiane dodać do kurczaka i krewetek. Całość podlać 1 szklanką wody, dodać sos sojowy, sos worcestershire, paprykę słodką i ostrą, W razie potrzeby doprawić solą. Makaron przygotować według instrukcji
O kuchni z uczuciemklarowanego 400 g słodkiej śmietany (dałam 30%) 50 g żółtego sera 2 jajka sól pieprz Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać mieszankę warzywną, seler naciowy pokrojony w kawałki, doprawić solą, pieprzem i smażyć do miękkości warzyw. Mięso z wędzonego kurczaka oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki
O kuchni z uczuciemsłodkiej chilli jedna porcja makaronu ryżowego tj.50 g Sposób: Wstawiamy makaron ,gotujemy wedle przepisu Owoce morza ,podsmażamy na soku z limonki dodając czosnek. Po upływie 1 minuty dodajemy papryczkę i szczypiorek Następnie sos u chilli wedle uznania, mieszamy I Smażymy do czasu aż krewetka zmieni swój kolor. Smacznego
Viola cooks with passiongranulowany, Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 3. Ugotowane kotlety, odsączamy z bulionu i nadmiaru wody. (Użyłam do tego ręcznika kuchennego) 4. Kotlety kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor z bardzo małą ilością tłuszczu, w sumie to zaledwie parę kropel
Mój pomysł nagarnka ,dodajemy listki laurowe,ziele angielskie,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około godzinę.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ostudzoną odciskamy i kroimy.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki ,cebulę kroimy w półplasterki.Na rozgrzana patelnię wlewamy olej i dodajemy pieczarki, cebulę i smażymy.Dodajemy pokrojoną kapustę i ugotowany makaron.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ,doprawiamy do smaku solą,pieprzem
Bajeczna Kuchniasól, pieprz cebula do panierowania : 2 jajka mąka bułka tarta Sposób wykonania: makaron i kiełbasę pokrój na drobno, cebulę w drobną kostkę, dodaj przyprawy, otręby pszenne , jajka i przecier pomidorowy, wymieszaj. Formuj małe kotleciki, panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor
Darcia w kuchniBardzo lubię sałatki makaronowe, zwłaszcza te pikantne. Pierwszy raz wzbogaciłam ją o smażone pieczarki i to był strzał w dziesiątkę, smakowała nam bardziej niż ta z pieczarkami marynowanymi. Jest bardzo syta i wyraźna w smaku, więc idealna na przyjęcia. Składniki: szklanka makaronu kokardki puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki cebula 150 g pieczarek ząbek czosnku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUnikaj potraw o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru. Szczególnie fast-foodów i produktów smażonych. Są bezwartościowe, wywołują utratę apetytu. Dodatkowo mogą długo zalegać w żołądku i powodować uczucie pełności. 8. Ograniczaj potrawy wysokobłonnikowe. Powodują uczucie sytości na długo. Unikaj grubych kasz, ciemnych makaronów, ciemnego pieczywa, płatków owsianych, otrębów czy brązowego ryżu. Owoce i warzywa najlepiej spożywaj po obróbce
Powiedz dietom niewartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * olej- do smażenia * wywar warzywny- 2 szklanki * śmietana 12%- 3-4 łyżki * ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy, sól, pieprz
Kraina Miodem Płynącatarty ser, sól do smaku, wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wlać całą zawartość z naczynia. Wyrównać powierzchnię, zmniejszyć gaz i smażyć pod przykryciem przez około 15 minut. Od czasu do czasu kontrolować, czy się
zielonacukinkagrzybów 1 litr bulionu wołowego 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz śmietana makaron łazanki ugotowany al dente natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 10 minut. Następnie usmażone grzyby dodajemy do gotującego się bulionu i wszystko razem gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnynadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż innych! Źródło : Korzyści zdrowotne
Moje domowe kucharzenieolej wrzucamy pokrojony w paseczki schab, cebule- w ćwierćtalarki I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na dużym ogniu 3-4 min. Kroimy paprykę w paski , szykujemy brokuły, kukurydzę. Wrzucamy na wok, dodajemy sos sojowy. Trzymamy na ogniu 3 min. Gotowe :) Gotujemy noodle- chiński makaron jajeczny. I obiad gotowy. Życzę smacznego :) ps. Gorące podziękowanie za pomoc przy obiedzie
Smaki Edyty