SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego chudego Makaron chow mein ok 200g 1 /3 świeżego ananasa 1/3 puszki kukurydzy 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty curry 2 łyżki pasty limonkowo imbirowej 400 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki ok łyżki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Woda PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wlewam olej rzepakowy. Mięso myje, kroję(...)drobną kostkę, wkładam na patelnię. Smażę ok 2min a następnie wlewam pół szklanki wody. Dodaję dwie łyżki pasty limonkowo imbirowej. Mieszam i duszę ok 5 min. Całość przekładam do większego garnka a następnie wlewam ok 500 ml wody, duszę na małym ogniu ok 20 min aż mięso będzie miękkie. Miedzyczasie przygotowuję ananasa. Ananasa obieram i kroje w drobną kostkę. Szalotkę
Gotowanie PatkiDzisiejsza nasza propozycja to pyszny nadziewany makaron cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować. Przepis Składniki: Sos pomidorowy: cebula ząbek czosnku rozmaryn dwie puszki pomidorów szczypta cukru sól(...)minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy razem. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy, żeby się trochę wystudziło. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do nadzienia. Dokładnie mieszamy i napełniamy nasz makaron. Możemy napełniać surowy, lub lekko namoczony we wrzątku, jak komu wygodniej. Na dno naczynia wylewamy
KasiaiKrzysiu.plłupiny. Cebulę i czosnek wrzucamy na oliwę, podsmażamy chwilkę, dodajemy mięso. Smażymy na wysokim ogniu, solimy, pieprzymy; całość posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami, podsmażamy. Podlewamy szklanką wody, redukujemy do połowy i wrzucamy pomidory. Posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, cedzimy, skrapiamy oliwą. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy
BaRepasnigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich(...)czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą. Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle, lub z bagietką
Pasja Smakuużycia) ok. 300 g makaronu 200 ml śmietany 30 % 125 g sera gouda 125 g sera grana padano 125 g sera mozzarella 125 g sera gorgonzola 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz Krewetki myjemy, usuwamy ogonki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej rozgrzewamy na patelni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, a następnie dodajemy krewetki. Obsmażamy
Czary - gary w kuchnimnie przepis na Warzywny chow mein ilustrowany przepiękną fotografią. Od razu zrobiłam coś podobnego w domu - sugerując się głównie zdjęciem i składnikami, które miałam w domu... Składniki: 250 g makaronu chińskiego papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka(...)Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać po łyżce do smażących się warzyw. Warzywa i sos który na dnie powstanie powinny być dość słone i ostre. W razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, albo sosu sojowego. Na tym etapie można także skontrolować ostrość - jeśli jest za mało pikantne proponuję dodać odrobinę sambal oelek. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
Kulinarne Inspiracjelaurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: ulubiony makaron do podania świeża natka pietruszki do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso dokładnie myjemy, warzywa obieramy. Na suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę(...)przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego
My Culinary Artłyżka wódki 40% Olej do smażenia Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron. Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie(...)radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka na drugą stronę. Faworki smażę partiami z obu stron na złocisto na rozgrzanym oleju, wyjmuję łyżką cedzakową do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym , aby osączyć z tłuszczu, zimne oprószam pudrem. Smacznego
Wanilia i Kardamonsmaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić(...)minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO
MarciochaKucharzywraz z dodatkiem piersi kurczaka, groszku, marchewki i kukurydzy. Całość obtoczona w sosie śmietanowym i posypana zieloną pietruszką. Prosto i smacznie :) Składniki na porcję dla 6 osób: 1 opakowanie makaronu, np. mini rurki (400 g) 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 1/2 puszki kukurydzy 1 biała cebula 1/2 czerwonej cebuli 1,5 szklanki mrożonego groszku(...)kurczaka. Gdy lekko się usmażoną to dodać pokrojoną marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości marchewki. Na sam koniec wsypać mrożony groszek i kukurydzę oraz wlać śmietanę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do redukcji sosu. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i gorący makaron przełożyć do sosu
Ugotowaćpełnoziarnistego spaghetti Lubella 2 udka 1 pomidor 130 g świeżych liści buraka naciowego 1 papryczka chili 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki oregano sól pieprz Udka umyć, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa(...)drobno posiekaną papryczkę chili i dusić pod przykryciem. Buraki naciowe przepłukać i posiekać niezbyt drobno. Dodać do sosu, jeszcze dusić ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron Lubella ugotować al'dente , odcedzić i wymieszać z sosem
Gotowanie jest łatwecebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy(...)oregano (dolną część) bardzo drobno siekamy. Na głębokiej i dość dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 3 łyżki oliwy. Mięso oprószamy ze wszystkich stron mąką i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron po ok. 2 minuty z każdej z nich. Wyjmujemy mięso z patelni, dodajemy 1 dodatkową łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i nadal na średnim ogniu
Kulinarna Pokusaboczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący. Całość podałam z wiórkami parmezanu. Mmmm... mówię Wam, to danie to prawdziwe niebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie Tagliatelle Festaiola Agnesi(...)szpinak i starty na drobnych oczkach czosnek. Smażyć krótko, aż szpinak zmięknie. Zmniejszyć ogień. Dodać śmietanę wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Boczek podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż będzie złoty i chrupiący. Porwać go na kawałeczki. Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, zgodnie
Kulinarne Inspiracjekomentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być łagodna, ale ja lubię) odrobina kolendry marynowany imbir (jeśli lubicie) 1. Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu. 2. Jeżeli mamy pak-choi zamiast kapusty pekińskiej, najlepiej przed dodaniem(...)minuty. Wlać sos, dokładnie wymieszać, smażyć (gotować) minutę. 4. Do bulionu z mięsem dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Gotować jeszcze ok. 4-5 minut. 5. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącą zupą. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejpęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g polędwicy wołowej, lub dobrego rostbefu 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 kapusty pak choi, 200 g cienkiego makaronu jajecznego kiełki skórka z limonki przygotowanie Przygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku wolę tę drugą metodę(...)grillową lub żeliwną, dodać oliwę. Smażyć steki po ok 3 min z każdej strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dalej można postępować na dwa sposoby: 1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować
Stare Gary