makaron smażony - 5576 przepisów (strona:194/372)

Domowe Spaghetti Bolognese 193

dziel część na kulki i zamrażam z przeznaczeniem właśnie na spaghetti :) i kiedy tylko najdzie nas ochota na spaghetti to szast - prast i już gotowe :) Składniki na 2 porcje : makaron spaghetti ( 2 takie małe garście - zawsze daje na oko więc nie mogę podać dokładnie ) 1/2 średniej cebuli około 200 gr mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych bez skórki papryka słodka sól(...)łopatką, solimy pieprzymy je, ja jeszcze posypuje czerwoną papryką. Smażymy jakieś 5-10 min, następnie dodajemy nasze pomidory z puszki i całość po doprawieniu dusimy jakieś 15 min. Próbujemy i doprawiamy gdy jest taka potrzeba. 2. Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy aby nie dawać oliwy do gotującego się makaronu gdyż potem nie będzie chłonął nam sosu ! 3. Wykładamy

Gotowanie...to proste !
ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI 138

250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone w plastry makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania zupy 1 limonka pokrojona w ćwiartki (wcześniej sparzona we wrzątku) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Rozgrzewamy wok, wlewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekane szalotki, imbir lub trawę cytrynową, czosnek, pokrojoną papryczkę chili, smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund, dodajemy pastę curry, energicznie(...)ćwiartki limonki, z jednej wyciskamy do zupy sok, gotujemy około 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.  Na koniec zupę posypujemy posiekaną zieleniną. Zupę podajemy w miseczkach z ugotowanym makaronem ryżowym i zieloną fasolką. Smacznego :) zdjęcie dzięk i użytkow nikowi  jacktumm  z freedigital photos.net

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa PYCHOTKA 288

makaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag tartego sera żółtego, olej do smażenia. Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły(...)kurczaka pokroić w niezbyt długie paski. Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, pokroić w kostkę. Paprykę, pomidora i kurczaka przełożyć na patelnię i dusić około 15 minut. Makaron ugotować na sposób al dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego

Świat Domowej Kuchni
Sos Pieczarkowy - Uniwersalny 166

pojawiał się w moich przepisach :)  Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych(...)zagotowujemy wodę na sos. 3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową. Całość gotujemy z 20-30 min. 4. Pod sam koniec

Gotowanie...to proste !
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i cukinią w sosie orientalnym 295

cukinia 200 g śmietany 30% 400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Szparagi(...)pokroić w małą kostkę. Do mięsa wlać śmietanę, dodać cukinię i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 161

podsmażony na suchej patelni, ten słonecznik jest inny. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella"   Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm.   250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka(...)słonecznikowej   Mleko i masło rozpuścić w rondelku, dodać słonecznik, posolić i smażyć przez 2 minuty, następnie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut, uważając aby słonecznik się nie przypali i zbyt mocno nie zbrązowiał, bo będzie niesmaczny.   Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzić i przelać zimną wodą

Jadło i czytadło
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 334

ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości

Kolizje Smaków
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 178

makaronu tagliatelle (u mnie razowy), ewentualnie pappardelle lub fettuccine garść liści bazylii do podania: parmezan (wegetariański lub zwykły) Przygotowanie tagliatelle bolognese: Marchewkę, cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój na duże kawałki, następnie rozdrobnij w malakserze na małe kawałeczki. Alternatywnie możesz pokroić warzywa nożem w drobną kosteczkę.  Na dużej patelni o wysokich ściankach rozgrzej trochę oliwy i smaż na niej(...)warzyw na patelni i smaż przez 3 minuty.  Na patelnię dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wywar warzywny. Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Soczewica powinna wchłonąć większość płynu i być miękka. Pod koniec gotowania sosu ugotuj makaron al dente. Przy pomocy

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie porowo śmietanowym 561

makaronu 30 dag mielonego z kurczaka 1 duży por 3 szklanki mleka 1 szklanka śmietany 30% spora garść tartego żółtego sera 1 jajko pęczek natki pietruszki 1 kopiata łyżka masła Sól, pieprz   Białą część pora pokroić na plasterki. W garnuszku rozgrzać masło, dodać pora i smażyć aż zmięknie i stanie się   lekko szklisty, na końcu dodać poszatkowaną(...)starty ser i wymieszać.   Do mięsa mielonego dodać jajko i przyprawy, energicznie wyrabiać tak aby mięso się związało. Uformować sześć pulpecików.   Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron, zalać go sosem i ułożyć na nim pulpeciki lekko dociskając.   Zapiekać 40 minut w 170 stopniach. Smacznego

Jadło i czytadło
Tripoline al ragù z wołowiną 121

Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ

Wędrówki po kuchni
Lasagne z mięsem mielonym 385

Lasagne z mięsem mielonym... Płaty miękkiego makaronu do lasagne. Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek. Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili. Warstwy kremowego sosu beszamelowego. A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella. Ozdobiona świeżą bazylią. Smaczna podróż kulinarna do Włoch!   Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek(...)proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu); 300 g startej mozzarelli; Masło do wysmarowania

Gospodyni Miejska
WOŁOWINA W CURRY Z MAKARONEM CHOW MEIN 151

SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego chudego Makaron chow mein ok 200g 1 /3 świeżego ananasa 1/3 puszki kukurydzy 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty curry 2 łyżki pasty limonkowo imbirowej 400 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki ok łyżki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Woda PRZYGOTOWANIE:  Na rozgrzaną patelnię wlewam olej rzepakowy. Mięso myje, kroję(...)drobną kostkę, wkładam na patelnię. Smażę ok 2min a następnie wlewam pół szklanki wody. Dodaję dwie łyżki pasty limonkowo imbirowej. Mieszam i duszę ok 5 min. Całość przekładam do większego garnka a następnie wlewam ok 500 ml wody, duszę na małym ogniu ok 20 min aż mięso będzie miękkie. Miedzyczasie przygotowuję ananasa. Ananasa obieram i kroje w drobną kostkę. Szalotkę

Gotowanie Patki
Zapiekane cannelloni z kurczakiem i grzybami 224

Dzisiejsza nasza propozycja to pyszny nadziewany makaron cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować. Przepis Składniki: Sos pomidorowy: cebula ząbek czosnku rozmaryn dwie puszki pomidorów szczypta cukru sól(...)minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy razem. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy, żeby się trochę wystudziło. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do nadzienia. Dokładnie mieszamy i napełniamy nasz makaron. Możemy napełniać surowy, lub lekko namoczony we wrzątku, jak komu wygodniej. Na dno naczynia wylewamy

KasiaiKrzysiu.pl
Podudzia z kurczaka z paccheri w sosie orzechowo - pomidorowym. 216

łupiny. Cebulę i czosnek wrzucamy na oliwę, podsmażamy chwilkę, dodajemy mięso. Smażymy na wysokim ogniu, solimy, pieprzymy; całość posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami, podsmażamy. Podlewamy szklanką wody, redukujemy do połowy i wrzucamy pomidory. Posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, cedzimy, skrapiamy oliwą. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy

BaRepas
Mule w sosie pomidorowym 230

nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich(...)czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą.  Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle, lub z bagietką

Pasja Smaku