czosnku 2-3 "gniazdka" makaronu pappardelle albo tagliatelle sól pieprz grubo mielony albo młotkowany 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18% Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać pieczarki i podsmażyć na złoto doprawiając solą i pieprzem pod koniec smażenia. Dodać drobno posiekany czosnek(...)patelnię czosnku. Dodać młody szpinak i smażyć wszystko razem, aż listki zwiędną. Zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę (warto wcześniej wmieszać w nią trochę pieczarek ze szpinakiem, żeby się nie zważyła). Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą i pieprzem, a następnie postawić na wolnym ogniu i podgrzewać przez chwilę. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i dodać
Kulinarne Inspiracjekolację! Łatwo, szybko, pysznie! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola – 50 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietanka 30% – 200 ml * mielony pieprz czarny i biały * mielona papryka słodka * suszona bazylia * oliwa z oliwek – do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Na oliwie podsmażamy posiekaną(...)minuty. Zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem, papryką i suszoną bazylią, a następnie gotujemy ok. 3 minuty. Wrzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, podgrzewamy podajemy gporące! Smacznego
Ostra na Słodkoboczku bulion warzywny śmietana sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do konsystencji, którą lubimy najbardziej (ja osobiście nienawidzę rozgotowanego). Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki gotujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie również al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, jeśli jest bardzo chudy, dodajemy do smażenia kilka kropli oleju. Następnie podlewamy boczek bulionem, wrzucamy
Walijskie Pichceniesmażyć mięso, aż straci kolor surowizny. Co chwilkę mieszać. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę,przecier pomidorowy, sos rybny tajski, sok z cytryny, wołowy wywar, Wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą, jeśli nie jest wystarczająco doprawione. Zmniejszyć gaz i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z kluseczkami, ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńplasterki. Pomidora i paprykę również umyj i pokrój w kostkę. Gdy szpinak będzie gotowy dodaj pokrojone składniki. Smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj trzy łyżki jogurtu greckiego, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj na przykład z makaronem. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka
Fit&Fast Kitchenpuszki oraz groszek z marchewką. Podsmażamy razem i dusimy w szklance wywaru rosołowego doprawiając solą,wsypując paprykę mieloną. Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i przecedzamy. Pierś z kurczaka kroimy drobno doprawiamy solą pieprzem i papryką czerwoną ostrą mieloną. Smażymy na rumiany kolor i przekładamy do naszego sosu. Dusimy jeszcze jakiś czas smakując i doprawiając aż stwierdzimy że jest
Różowa kuchniawszystkie warzywa. Roztopić masło i oliwę w garnku. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić i wrzucić resztę warzyw. Smażyć jeszcze chwilę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować. Podawać z chrupiącym chlebem lub makaronem. Artykuł KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisytakim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka
Kuchnia Ellieoliwek ketchup - opcjonalnie przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości na małym gazie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy umytego i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ewentualnie ketchup. Wszystko przekładamy na talerz
Truskawkowa Fiestałyżeczki musztardy rosyjskiej 400 g jajecznego makaronu tagliatelle 3 żółtka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki parmezanu ( ja akurat nie miałam i użyłam pokrojonego w paseczki sera gouda) sól i pieprz do smaku Odsącz cebulki i korniszony z zalewy. Posiekaj ogórki. Włóż masło na dużą patelnię, postaw na średnim ogniu i smaż z korniszonami i cebulkami przez 2 minuty
noteskulinarnyfigaugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp. Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek. Źródło
Gospodyni Miejskadlatego, ze prawdziwie włoski sos gotowany jest przynajmniej 2 godz. a nawet 4 godz. Mój sos gotowany jest zdecydowanie krócej ale i tak smakuje wyśmienicie. Składniki; 50 dag makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej(...)warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu
Radość kipiąca uśmiechem.ładniej prezentują się z nieobranymi ogonkami – to tylko kwestia wygody lub wyglądu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ja użyłam tym razem czarnego makaronu – barwionego atramentem kałamarnicy – idealnie pasuje do krewetek). W tym czasie szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę lub cienkie plasterki. Na dużej patelni(...)łopatką cebulę oraz czosnek na boki i wrzucamy dokładnie osuszone krewetki. Smażymy je na dużym ogniu ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się różowe. Wtedy dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Mieszamy i podsmażamy razem minutę (nie dłużej, aby nie przegotować krewetek). Odlany makaron szybko wrzucamy do gorącego sosu. Dokładnie mieszamy i posypujemy całość posiekaną
Poezja smakuprzecedzamy, możesz użyć też masła klarowanego - makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu 12 minut - na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i papryczki, po 3 minutach dodaj krewetki w pancerzykach, cały aromat zostanie uwolniony do tłuszczu, pamiętaj że każdy rodzaj tłuszczu jest najlepszym nośnikiem smaków i aromatów. Krewetki smaż z każdej strony po 2 minuty, powinny być mięciutkie
SMYKWKUCHNISzybki do przygotowania sos pomidorowy z awokado do makaronu. Najlepszy sos jest ze świeżych pomidorów, ale takie krojone pomidorki z puszki również są dobre, a do tego skracają czas przygotowania sosu do minimum. Sos pomidorowy jest znany i lubiany, jednak z awokado mało kto przygotowuje, warto te dwa smaki połączyć. Wyrazisty smak pomidorów w połączeniu z delikatnym, aksamitnym smakiem awokado(...)straciły koloru) i smażyć pod przykryciem, aż się rozpadną. Dodać tymianek, kminek, bazylię, koncentrat pomidorowy i smażyć bez przykrycia redukując nadmiar płynu. Dodać pokrojone awokado, doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać i chwilę gotować, do rozpuszczenia się soli. Sos podawać z makaronem, najlepiej razowym lub z mąki semolina. Ewentualnie posypać odrobiną tartego parmezanu
Kuchcik gotuje