boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu. Mój domowy sos bolognese jest pyszny :) Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g(...)dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu ok 15-20 minut, aż sok z pomidorów odparuje. Gorącym sosem polewamy ugotowany wcześniej makaron. Całość posypujemy startym parmezanem
Walijskie Pichcenietakich sytuacjach powstają naprawdę smaczne dania. I to właśnie się do nich zalicza. Bogate w smaki, pikantne takie jak lubimy po prostu pyszne. Składniki: Około 500g ugotowanego makaronu u mnie nitki 2 średnie pomidory, sparzone i obrane ze skórki 2 jajka 1 duża cebula Natka pietruszki, świeże gałązki lubczyku . Może to być także szczypiorek, koperek. Wędlina, która wcześniej skrojona(...)cytrynowa, kmin rzymski, czosnek) Olej do smażenia Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w drobne paseczki wędlinę, do niej dodać pokrojoną cebulkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do podsmażonej kiełbasy z cebulką. Chwilę razem podsmażyć lekko posolić, dodać pieprz oraz zioła. Do całości dodać ugotowany wcześniej makaron dokładnie wymieszać, wbić jajka i jeszcze chwilę
W garach u Gosiobiad :) Mimo iż w daniu nie ma mięsa, to dzięki ciecierzycy jest bardzo treściwe i sycące, smaki świetnie się komponują i tworzą wspaniałą fuzję smaków. SKŁADNIKI (4 duże porcje) makaron tagiatelle 1 puszka cieciorki 1 puszka pomidorów pelatti 1 czerwona papryka 1 żólta papryka 1 czerwona cebula 1 malutka puszka drobnego zielonego groszku (można pominąć) 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)słupki dodać do cebuli i czosnku. Smażyć chwilę i całość zalać pomidorami. 3. Dusić do momentu aż pomidory sie rozpadną i papryka będzie miękka ( lub lekko chrupiąca jeśli taką bardziej lubimy). 4. Dodać cieciorkę oraz groszek. Doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 5. Na koniec dodać świeżą bazylię i parmezan. 6. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
DefinicjaSmakuJeżeli nie macie pomysłu na Walentynkową kolację to proponujemy Wam danie z kuchni włoskiej – pyszny makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym Składniki: - 200 g makaronu tagliatelle - 90g szynki prosciutto - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 6 pomidorów suszonych - 160 g śmietanki 18% - 50 g sera pleśniowego - pół pęczka natki pietruszki - 2 łyżki masła - listki rukoli - pieprz(...)suszone pomidory pocięte w paski i chwilę smażymy. Następnie dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Jak ser zacznie się rozpuszczać a sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy do smaku i dodajemy pocięte w paski prosciutto. Solą doprawiamy sos delikatnie ponieważ sama szynka jest już słona. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron przekładamy
Kuchenne WariacjePepperoni penne z kurczakiem Pepperoni penne , to szybki sos do makaronu, ze świeżej słodkiej papryki i kurczaka . Fajne danie , nie wymagające zbyt wielu przygotowań . Szybkie i smaczne , jak to zwykle u dań makaronowych . Nietypowego smaku, nadaje mu podsmażona papryka , zdecydowanie , wyróżnia on , ten sos spośród innych podobnych . Ładna kolorystyka , świetny smak, prostota wykonania i dostępność składników , sprawia ,że jest(...)zrumienić się przez minutkę . Wkładamy kawałki kurczaka , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , sól , smażymy mieszając , aż kurczak się zetnie – przestanie wyglądać na surowy . Zalewamy szklanką wody , śmietanką , doprowadzamy do wrzenia . Zagęszczamy mąką , rozrobioną z woda , do lubianej konsystencji . Gotowe , teraz już tylko polać ,ugotowany makaron penne , posypać jakąś natką do dekoracji i można zajadać Smacznego ! Post Pepperoni penne z kurczakiem
Ogrodnik w podróżySmażymy naleśniki z podanych składników, dzięki wasabi jest on nieco ostry i lekko zielonkawy ;). każdy z nich zwijamy w rulon i kroimy na tagliatelle. 2/3 truskawek miksujemy z serkiem homogenizowanym. tak przygotowaną masą zalewamy naleśnikowy makaron, dodajemy resztę truskawek pokrojonych w plastry (zostawiamy 2 do dekoracji), mieszamy. dekorujemy danie pokrojoną truskawką i odrobiną cukru pudru, konsumujemy
Gocha gotuje!krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym ogniu na łyżce oliwy z oliwek(...)przykryciem. Oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu
Taste Of My Daymoim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie dużo makaronu w mniej lub bardziej klasycznym wydaniu. Na początek włosko-polskie danie - makaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu i natki pietruszki. Zamiast pancetty spokojnie możecie użyć dobrego, polskiego wędzonego boczku. Danie robi się błyskawicznie(...)oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulkę szalotkę. Dodać kurki i smażyć ok 7-10 minut, aż zrobią się lśniące i troszkę zmniejszą objętość. Dodać boczek, posolić do smaku (uważać, aby nie przesadzić z solą, bo wędlina jest dosyć słona), doprawić sporą ilością pieprzu. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody przez 7 minut - wtedy będzie al dente
Kulinarne Inspiracjebardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól, czarny pieprz, papryka(...)czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami
Pyry na Gazcałości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy
Tajskie smakicieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone lub gotowane danie, dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka
Jacob Tastestymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron (oczywiście najlepszy domowy), jajka przepiórcze (3 na osobę), ocet, sól, natka pietruszki, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopi i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć(...)rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Z piersi kaczki zdjąć skórę (nie wyrzucać, wytopić z niej tłuszcz i zlać do słoiczka, będzie idealny do smażenia). Piersi włożyć do garnka z wrzącą wodą. I odstawić do ostudzenia. W garnku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy (2-3 łyżki). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Wodę (woda
królestwo garówmakaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, chili do smaku, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia(...)paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojon ą w kostkę czerwon ą paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwon ą fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente
kulinarne odsłony patiPiątnica 1 łyżka przyprawy do mięsa Piątnica około 3 łyżek ketchupu 1 szklanka bulionu vegeta , pieprz do smaku 6 łyżek oliwy 400 g makaronu Maltagliati Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w pół talarki . Pieczarki umyć obrać i także pokroić w cienkie pół plasterki. Kapustę odcedzić z wody i posiekać . Pomidory pokroić(...)wrzucić : cebulę , pieczarki i kapustę, chwilę smażyć aż cebula i pieczarki się zarumienią. Następnie dodać pomidory z połową zalewy olejowej i pestkami dyni oraz pokrojone parówki . Wszystko wymieszać, dodać ketchup i bulion. Dodać przyprawy . Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając ( około 30 minut ) aż parówki napęcznieją i powstaną z nich różki. Makaron ugotować all dente . Podawać z gotowymi
Sama słodycz i szczypta chiliparmezanu 40 dag makaronu "Malma" Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie plastry. Z każdej strony posypujemy delikatnie solą. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Kurczaka i cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do czasu aż kurczak stanie
Pobite gary Barbary