doprawić solą pieprzem, ostrą papryką, bazylią suszoną, wrzucić do warzyw i smażyć chwilkę. Wlać wywar, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy,dodać listek laurowy, wymieszać. Gotować wszystko 10 minut. Pokruszyć mozzarellę, podrzeć listki świeżej bazylii i dodać wszystko do sosu. Zmniejszyć gaz i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotować makaron. Podawać z makaronem oblanym sosem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńszybki w wykonaniu i bardzo smaczny makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu tagliatelle Pół średniej cukinii, jeśli jest młoda, to ze skórką 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego łososia 6 dużych suszonych pomidorów 200 g serka mascarpone Sól, pieprz, świeży koperek Cukinię myjemy(...)łososia, smażymy do zmiany koloru ryby na bardziej kremowy, dodajemy suszone pomidory. Smażymy chwilę wszystko razem i dodajemy mascarpone* i cukinię. Gdy ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą
Zawsze głodna!płatów makaronu lasagne 50 gram sera mozzarella 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 pęczka szparag zielonych sól, pieprz, 2 szklanki beszamelu* * Beszamel: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 litra mleka sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję
Mango Papajaposzatkowaną cebulą na bardzo małym ogniu w niewielkiej ilości oleju podsmażyć. W połowie smażenia dodać pieczarki pokrojone w plasterki, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Gdy pieczarki będą już podsmażone zalać winem oraz pasatą. Dusić jeszcze około 5 minut i podawać z makaronem
Jadło i czytadłosól i pieprz do smaku 200-250 g makaronu Przygotowanie: Włóż jagnięcinę do średniej miski, dodaj rozmaryn, miętę, ocet i miód, po czym dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na około 4 godziny do lodówki. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę, pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj(...)jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli
karmelowyzgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju, korzystam z tego tłuszczu, który się wytopi z boczku). Boczek zdejmujemy na talerz. Na patelni, na tłuszczu z boczku szklimy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Jak się zeszkli - dodajemy szpinak i smażymy mieszając od czasu do czasu. Szpinak niestety(...)pleśnią i dokładnie mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Część boczku wrzucamy na patelnię, część zostawiamy do posypania. Makaron wyjmujemy na talerze. Dodajemy szpinak, posypujemy serem i smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki bulionu mięsnego 150ml śmietany 200g sera pleśniowego lazur 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło i oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Polędwiczki kroimy w plastry(...)grubości). Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans. Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem. Dusimy kilka minut. W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy z obu stron polędwiczki. Dodajemy je do rondla z cebulą i grzybami
Moje Kuchenne Rewelacjeidealnie gładka, żadne potrawy (nawet ryby) do niej nie przywierają i nie przypalają się, a umożliwia nam smażenie z jedną kroplą oleju. To doskonałe rozwiązanie, bo nie tylko możemy smażyć niskotłuszczowe potrawy, ale też dzięki tej gładkości patelnia jest bezproblemowa do umycia. Sama patelnia wykonana jest w taki sposób, że szybko i równomiernie rozprowadza ciepło, a pomimo zawartości cząstek tytanu(...)doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze do tematu smażenia niskotłuszczowego - za to polubiłam się z tą patelnią najbardziej. Jeśli czytasz mój blog od dawna
Kolorowy Przepisownikgotowania. Zupa curry z krewetkami i dynią porcja dla 3 osób Składniki: 200 g krewetek (mogą być zamrożone) 1,5 szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni 70 g makaronu ryżowego cienkiego 3/4 szklanki mleka kokosowego 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki startego imbiru 1/4 łyżeczki chilli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki sosu rybnego(...)garnku rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego. Wrzucić pastę i smażyć wszystko około 3 minuty. Dodać dynię i wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać sos rybny, sos sojowy i lekko do smaku dodatkowo posolić. Wymieszać. Zagotować. Dodać krewetki i gotować około 2 minuty. Dodać makaron ryżowy i pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. Spróbować i ewentualnie dosolić
Jaglusiasię na przedłużenie hasła o kolejny tydzień ;) :) Cukiniowy makaron z krewetkami chciałam przygotować już dawno, ale jakoś się nie składało. Tym razem postanowiłam wykorzystać nadarzającą się okazję. W końcu cukinia jest zielona! ;) Niewiele składników, ale maksimum smaku. Proste i szybkie danie, w którym użyte składniki idealnie się komponują. Smażyłam krewetki z pancerzykami, które usuwaliśmy już w trakcie posiłku. Możecie(...)ząbki czosnku masło sól pieprz cytryna Wykonanie: Moje krewetki były już odżyłkowane i pozbawione głów. W razie konieczności krewetki należy oczyścić. Cukinię umyć i przy pomocy obieraczki julienne przygotować "makaron". Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, dodać posiekany drobno czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać krewetki i podsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Kolejno dodać cukiniowy makaron i posiekaną
zadanie-gotowaniemasła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina sól, świeżo zmielony czarny pieprz ser grana padano 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki do podania: ulubiony makaron Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet(...)zdejmij je z patelni. Na patelnie wlej wino i smaż kilka minut do momentu aż częściowo odparuje. Następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Dodaj krewetki, natkę pietruszki, 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano, wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp drobno startym serem
Moja pasja smakuCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;) Składniki: 1 duża cukinia 1 ząbek czosnku 1/2 średniego pora 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry(...)zostawiam skórkę, bo bardzo ją lubię ;) a nawet preferuję! Smażymy, aż cukinia się lekko zarumieni. Marchewkę i por dodajemy do cukinii i zalewamy bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Gotujemy 5 minut. Blendujemy. Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy. Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem
Kitchens Alphabetpotrzeba i gotowe. Zjadamy z ryżem, makaronem, ziemniakami z czym chcemy. Do wykonania użyłem świeżych grzybów:) własny zbiór!! Grzybki oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki i obgotowane około 5 min. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na maśle (polecam klarowane Ghee) Następnie dodajmy grzybki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smażymy na wolnym ogniu. Oczyszczamy, płukamy
Sprawdzone przepisy kulinarnegłęboką patelnie z rozgrzaną oliwą. Smażymy chwile i dolewamy 300 ml. słodkiej śmietanki, którą doprowadzamy do wrzenia i teraz dodajemy zmiksowane brokuły. Dobrze wszystko mieszamy razem i doprawiamy ziołami i pieprzem. Dusimy jeszcze chwile aż sos dobrze zgęstnieje. Wyłączamy ogień i dodajemy sos do penne. Całość mieszamy tak, aby sos dobrze okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami rzodkiewki
vegetanieplasterki, szparagi pocięte na mniejsze kawałki. Zostawić tylko łebki od szparag na później. Smażyć mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar warzywny i mleczko kokosowe wymieszać. Gotować na małym ogniu 10 minut. Posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Dodać łebki szparag, makaron, wymieszać i gotować 3 minuty. Posypać natką pietruszki lub kolendry i podawać. Smacznego
Kuchnia Pokoleń