mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią. Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu
Kuchnia Paulettestemat na osobny post ;) Składniki: 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki) 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 1 łyżka kaparów 2 garście czarnych oliwek 300ml passaty puszka krojonych pomidorów (400g) sok z cytryny szczypta szafranu sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić(...)smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem
Codzienne Gotowanieoleju ok 1-2 min. Dodajemy pokrojoną w pół talarki marchew I kurczaka. Smażymy ok 4-5 min, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy paprykę , orzechy I bambus- trzymamy na ogniu ok 2 min. Dodajemy sos, mieszamy - doprowadzamy do wrzenia I odstawiamy z gazu. Zagotowujemy chiński makaron, odcedzamy I dodajemy do kurczaka- mieszamy I obiad gotowy :) Smacznego
Smaki Edytyżółtek 5-6 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli 1 łyżka spirytusu tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) cukier puder do oprószenia gotowych faworków Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, spirytus oraz śmietanę w ilości, która pozwoli nam uzyskać dość zwarte i zbite ciasto (jak na makaron), składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i pozostawić na 30 minut w temperaturze(...)alternatywny sposób napowietrzenia ciasta - należy je rozwałkowywać, składać, znów rozwałkowywać, itd. - po tym czasie ciasto ponownie zafoliować i krótko schłodzić - przygotować szeroki rondel z taką ilością oleju, aby umożliwić smażonym faworkom swobodne pływanie i nie stykanie się z dnem garnka - ciasto podzielić na kilka części, podczas wałkowania jednej, pozostałe trzymać zafoliowane, żeby nie wyschły - każdą część rozwałkować bardzo cienko (jeśli
Smakołyki BerenikiLubella Mini rurki 5 warzyw z nieco orientalnym sosem dyniowym smakuje doskonale. Polecam #lubelloweinspiracje #lubella Składniki: 1,5 szkl makaronu suchego Lubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki(...)Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy paprykę i czosnek. Smażymy często mieszając, aż papryka zrobi się miękka. Dodajemy puree z dyni oraz zioła i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy sos dyniowy
słodkie i nie tylko historie kulinarneDobry pomysł na obiad Składniki - główka kapusty - 100 g makaronu do łazanek - 30 dkg kiełbasy - 2 cebule - 2 liście laurowe - 4 kulki ziela angielskiego - skórki wieprzowe mogą być np.z boczku wędzonego Przyprawy - 1 łyżka papryki - 1,5 łyżki kostki rosołowej domowej lub warzywnej - 1 łyżka majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1 łyżka papryki słodkiej - 2 łyżki przecieru(...)natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej - olej do smażenia lub smalec Sposób przygotowania 1. Pokroić kapustę nalać wody nie za dużo,dodać skórki wieprzowe, liście laurowe,angielskie ziele i gotować aż zmięknie kapusta i odparuje woda. Wrazie potrzeby wodę odlać.Wyjąć skórki z kapusty dodać przyprawy 2. Ugotować makaron i odcedzić dodać do ugotowanej kapusty dodać pietruszkę
W królestwie smaków Beatypory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu. Pappardelle na 3 sposoby UNO. Sos z pieczarkami Składniki: 15 średnich pieczarek 2 średnie cebule 300g piersi z kurczaka 200g śmietany 18% kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwek pieprz, sól nie zaszkodzi(...)się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać pieczarki, posolić i solidnie popieprzyć. Smażyć aż odparuje cała woda, która wypłynęła z pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem. DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej) Składniki: puszka tuńczyka
W kuchni wieczoremdzielić moimi nocnymi poczynaniami,ale że makaron był pyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić. Składniki fusilli/świderki u mnie - Malma czerwona cebula puszka krojonych pomidorów bez skórki biała kiełbasa (opcjonalnie) szpinak sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia Pecorino Romano DOP świeża bazylia Nastaw wodę
Z Kuchni Do Kuchnisolidną szczyptą pieprzu, odstaw. Rozgrzej większą i głęboką patelnię na średnim ogniu i dodaj chorizo. Smaż do zarumienienia, po czym dodaj mieloną paprykę, szczyptę pieprzu i podsmaż jeszcze przez kilka minut, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż do patelni z chorizo makaron z fasolką, dokładnie wymieszaj i podgrzej. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej miksturę jajeczną i dokładnie wymieszaj
karmelowymasła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam(...)minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość. Gotowałam
Kuchenne zapiski Edytypodsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. 3. Kiełbasę kroimy w kostkę. 4. Składniki na sos mieszamy ze sobą. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem
słodki bratekchow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa: 1/2 papryki 100 g pędów bambusa ½ zielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam(...)łyżki) w woku wrzucamy mięso, smażymy przez około 4-5 minut. Przekładamy do miski. Podsmażamy następnie warzywa (oprócz dymki), co chwilę mieszając. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde. Wrzucamy wszystkie składniki z powrotem do woka. Wlewamy sos, i mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy na końcu pokrojoną w 1 cm słupki dymkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Mania Gotowaniazagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:) SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków 2 cebule 2 ząbki czosnku Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka, suszony koperek oliwa z oliwek do smażenia 0.5 l wody(...)Dodaję mięso. 8.Całość smażę ok 5 minut, aż mięso będzie złotawe. 9. Do odobnej miseczki wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym. 10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso. 11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy. 12. Między czasie przygotowuję makaron. 13. Makaron wyjmuję
Gotowanie Patkiprzypiecze . Do złocistego mięsa wlewamy pomidory z puszki , wsypujemy bazylię , czosnek , sól i paprykę do smaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego ! Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad
Ogrodnik w podróżyszybciej mi było przygotować danie w formie lasagne. Jednak podsumowując przepis, to danie jest pyszne i banalnie proste w wykonaniu. Idealne na kolację, obiad, spotkanie z przyjaciółmi. Potrzebujemy: Makaron do lasagne (ja użyłam 9 płatów) 500g świeżej lub mrożonej dyni 400g szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 2 obrane ząbki czosnku opakowanie fety lub sera typu greckiego 700ml passata pomidorowa (lub przecier(...)Drobno kroimy chilli i ząbek czosnku, wrzucamy na rozgrzany olej. Kilka sekund smażymy i dodajemy passate pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 4-5 minut. Ugotowaną dynie miksujemy na mus lub rozdrabniamy widelcem. Naczynie w którym będzie się piekła lasagne smarujemy delikatnie margaryną. Układamy warstwę suchego makaronu (nie gotujemy go wcześniej), na makaron układamy cienką warstwę dyni, na dynię cienka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/