makaron smażony - 5576 przepisów (strona:192/372)

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 220

bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy.   Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól, czarny pieprz, papryka(...)czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami

Pyry na Gaz
Zupa Tom Kha Goong (ต้มข่ากุ้ง) 193

całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia.  3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy

Tajskie smaki
Sałatka Cezar 339

cieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone lub gotowane danie, dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka

Jacob Tastes
Ramen po polsku z kaczką 168

tymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron (oczywiście najlepszy domowy), jajka przepiórcze (3 na osobę), ocet, sól, natka pietruszki, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopi i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć(...)rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Z piersi kaczki zdjąć skórę (nie wyrzucać, wytopić z niej tłuszcz i zlać do słoiczka, będzie idealny do smażenia). Piersi włożyć do garnka z wrzącą wodą. I odstawić do ostudzenia. W garnku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy (2-3 łyżki). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Wodę (woda

królestwo garów
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu 202

makaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, chili do smaku, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia(...)paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojon ą  w kostkę czerwon ą  paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwon ą  fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku.  Makaron gotujemy al dente

kulinarne odsłony pati
Koziołki z kwaszoną kapustą , pieczrkami i pomidorami 184

Piątnica 1 łyżka przyprawy do mięsa Piątnica  około 3 łyżek ketchupu 1 szklanka bulionu  vegeta , pieprz do smaku  6 łyżek oliwy  400 g   makaronu   Maltagliati    Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w pół talarki . Pieczarki umyć obrać i także pokroić w cienkie pół plasterki. Kapustę odcedzić z wody i posiekać . Pomidory pokroić(...)wrzucić : cebulę , pieczarki i kapustę, chwilę smażyć aż cebula i pieczarki się zarumienią. Następnie dodać pomidory z połową zalewy olejowej i pestkami dyni oraz pokrojone parówki . Wszystko wymieszać, dodać ketchup i bulion. Dodać przyprawy . Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając ( około 30 minut ) aż parówki napęcznieją i powstaną z nich różki. Makaron ugotować all dente . Podawać z gotowymi

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron z bakłażanem 166

parmezanu 40 dag makaronu "Malma" Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie plastry. Z każdej strony posypujemy delikatnie solą. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Kurczaka i cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do czasu aż kurczak stanie

Pobite gary Barbary
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem 317

samego rezultatu. Polecam! Składniki: makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób) ok 300 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150-160 g serka mascarpone 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sposób wykonania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej ilości oleju

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry 197

klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti Om Nom Nom - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera typu feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili(...)pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron

Corner With Recipes
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55892

pieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie : Makaron gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy. Podsmażany cebulę z czosnkiem. Pieczarki kroimy w półplasterki (kto obiera pieczarki, to je obiera, a kto nie, to kroi od razu). Pieczarki dorzucamy do cebuli. Odparowujemy. Kapustę kiszoną drobniutko kroimy. Gdy pieczarki odparują, dodajemy kapustę do pieczarek. Smażymy chwilkę, przyprawiamy. Podlewamy około pół szklanki(...)kilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pikantna zupa wielowarzywna 225

duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego(...)warzywa. Do podsmażonego boczku - seler naciowy, czosnek i cebulę, a po ok. 10 min. pomidora. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 min. i wyłączamy. Do wywaru wsypujemy mały makaron, a kiedy zacznie się gotować dodajemy warzywa z patelni. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min., ale trzeba pilnować, by nie rozgotować makaronu. Na koniec dodajemy fasolkę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy

Ratunku obiad
DUSZONA KIEŁBASA Z JARMUŻEM 204

olej i smażę kiełbasę na rumiano, następnie dodaję drobno pokrojony por i jarmuż. Mieszam i smażę ok 1 min.  Dodaję przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Duszę całość ok 2-3 min na małym ogniu.  Podaję do ziemniaków, kasz czy makaronu

Gotowanie Patki
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 199

średniego i do tej samej patelni włóż jarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego! English version Asian-style beef with kale and mushrooms (4-6 servings) Ingredients

karmelowy
Dynia makaronowa pieczona, z kurczakiem i pomidorami 276

bardzo soczysta, świetna na surówkę i można robić z niej sok. - dynia hokkaido doskonale się piecze, smaży czy dusi i uzyskamy z niej gęsty, ciemnopomarańczowy przecier na kluski czy do ciasta - dynia makaronowa najlepsza do upieczenia a jej włóknistego miąższu użyć zamiast makaronu co możecie zobaczyć w dzisiejszym przepisie - dynia piżmowa, inaczej butternut, najlepiej sprawdza się w zapiekankach

Smaczna Pyza
Wegańskie naleśniki z jabłkami 177

też dwie duże łyżki dobrze utartego puree z dyni pozostałego po przyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich naleśników – smaży się je równie przyjemnie jak zwykłe, choć niewykluczone, że tego pierwszego trzeba będzie wyrzucić… Składniki: Ciasto

Roślinna - blog wegański

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję