makaron smażony - 5576 przepisów (strona:192/372)

Bób na maśle w aromacie chilli, czosnku i koperku 164

błonnika, kwasu foliowego i potasu.   Dziś mam dla Was przepis na bób smażony na maśle z dodatkiem chilli, czosnku i świeżego kopru. Danie z bobu to świetna opcja na wakacyjny obiad. Tak przygotowany bób, możecie również wykorzystać jako dodatek do sałatek lub makaronu.  Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI(...)bób odcedzamy z wody i odstawiamy. Na maśle przesmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany bób. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chilli. Wszystkie składniki chwilę  smażymy na małym ogniu. Na końcu dorzucamy świeżego kopru. Od razu serwujemy . Smacznego

kulinarnyJa
Gemelli z salsiccia i parmezanem 172

możecie wybrać inny makaron . Ja dostaję szału jak staję przed półką z makaronami. Podobają mi się ich kształty, choć smakują tak samo. Za to można wymyśleć nową nazwę na makaron z sosem jak ta gemelli z salsiccia. Gemelli z salsiccia Składniki: 250 g gemelli 600 g surowej salsiccia 3 świeże pomidory 1 żółte chili 250 ml zmiksowanych pomidorów z puszki(...)Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się zrumieni. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Pokrój zioła, świeże pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników. Na koniec wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem i białym pieprzem. Gotuj przez 20 minut. W tym samym czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zamiast gemelli możesz wybrać inny krótki makaron

codojedzenia
Wspaniała lazania z dynią i mięsem indyka 128

czarnym pieprzem. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę, czosnek i smażyć chwilkę, aż cebulka nabierze złotego koloru. Wlać pomidory z puszki razem z zalewą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Wrzucić natkę pietruszki, wymieszać. Ja zawsze lekko podgotowuję płaty makaronu w lekko osolonej wodzie. Do dużego naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu na dno i na to rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
Makaron z brokułami 144

duży brokuł 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku po ½ łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu 1 łyżka świeżego oregano 250 g gotowanej szynki 1 łyżka oleju Sos do makaronu 250 ml śmietanki lub mleka 250 g mascarpone 250 g żółtego sera, dojrzałego sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju(...)Podsmaż, po czym dodaj szynkę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Smaż przez 2 minuty. Do cebuli w garnku wlej śmietankę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i zagotuj. Dodaj mascarpone, mieszaj do rozpuszczenia, następnie żółty ser, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj resztę składników i dopraw sos solą, pieprzem i musztardą. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem

codojedzenia
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 116

nadmiaru. Ugotowany makaron możesz również posolić do smaku. Warzywa Fasolkę obierz i wrzuć na chwilę do osolonego wrzątku. Przepłucz następnie w zimnej wodzie i pokrój na mniejsze cząstki (o długości około 2 cm). Kalarepę również obierz i pokrój w paski o długości 2 cm. W woku (lub na dużej patelni) rozgrzej olej kokosowy i wrzuć nań warzywa. Smaż przez(...)Dodaj ocet ryżowy oraz cukier trzcinowy i smaż na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców (około 15 minut). Dodaj płatki chili oraz imbir. Posól do smaku. Sos zmiksuj blenderem na gładko i ostaw do ostygnięcia. Przygotowanie sakiewek Arkusze papieru ryżowego namaczaj kolejno w letniej wodzie. Na każdy gotowy arkusz nałóż porcję makaronu, następnie warzyw, a na końcu polej odrobiną sosu

Food Square
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 170

kładniki: makaron spaghetti mięso mi elone pieczarki cebula pomidor y w p uszc e sos/przecier pomi d orowy w karto nie serek topion y prz yprawy (pieprz , sól, vegeta, bazylia, oregano, pr zyprawa do mięs )   Cebulę kroję w kostkę sma ż ę na bardzo małej ilo ści ole ju, dorzucam pok rojone w pół plasterki pieczarki smażę(...)kolejną chwilę , a na oddzielnej patelni smaż ę be z t łuszczu mięso mielone, które prz yprawiam przyprawą do mięs, pieprzem , vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami , m ieszam i dolewam wod y t yle by przykryło składniki duszę na sporym ogniu.    W mię dzy czasie nastawiam wodę na makaron w dużym garnku, dodaję sól

NA MOIM TALERZU
Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami 119

lepiej :) Potrzebne składniki:  1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii   garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli 10 szczypiorków 1 łyżka oleju kokosowego   2 łyżki sosu sojowego(...)patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min.  Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papier ryżowy zanurzamy

Łycha smaków
Zapiekanka makaronowa z mielonym indykiem i warzywami 140

posiekanego grubego szczypioru masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, umytą cukinię w kostkę. W dużym rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Dodać mielone mięso i rozbijając łyżką(...)smażyć 3-4 minuty. Dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku solą, bazylią, oregano, tymiankiem, kminkiem i czosnkiem. Jeśli mamy pomidory bez dodatku papryczki, doprawić pieprzem, chili lub ostrą sproszkowaną papryką. Mieszając gotować na małym ogniu do odparowania większości sosu. Formę do zapiekania posmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Masę mięsno warzywną wymieszać z odcedzonym makaronem

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa warzywna z pesto, świderkami i boczkiem 86

nieduże garście makaronu świderki (użyłam żytniego) ok. 4-5 łyżek pesto (najlepiej zrobionego własnoręcznie, ewentualnie ze słoiczka) 1-2 łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól pieprz Wykonanie: Marchewki i cukinię myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie obieraczką do warzyw robimy z nich cieniutkie i długie wstążki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni (bez użycia(...)rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkowe wstążki. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy cukinię, a potem zielony groszek. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i często mieszając, podsmażamy dopóki czosnek nie zacznie intensywnie pachnieć. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale zachowają sprężystość (ok. 15-20 minut). W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy

MyCookBook.pl
Tagiatelle z sosem bolognese 136

specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie. Co jakiś czas zamieszać. Dodać(...)czosnek, mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać papryką słodką i pieprzem cayenne. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Teraz kolej na mleko, ponownie gotować do całkowitego wyparowania płynu. Wlać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wodę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostro to dodajcie

Kuchnia Pokoleń
MINI PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I MAKARONEM RAZOWYM 131

mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.  Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią.  Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu

Kuchnia Paulettes
Ryba w sosie pomidorowym 129

temat na osobny post ;) Składniki: 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki) 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 1 łyżka kaparów 2 garście czarnych oliwek 300ml passaty puszka krojonych pomidorów (400g) sok z cytryny szczypta szafranu sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić(...)smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.  Podawać z makaronem

Codzienne Gotowanie
Kurczak z makaronem w sosie słodko kwaśnym II - sweet sour noodles with chicken 318

oleju ok 1-2 min. Dodajemy pokrojoną w pół talarki marchew I kurczaka. Smażymy ok 4-5 min, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy paprykę , orzechy I bambus- trzymamy na ogniu ok 2 min. Dodajemy sos, mieszamy - doprowadzamy do wrzenia I odstawiamy z gazu.  Zagotowujemy chiński makaron, odcedzamy I dodajemy do kurczaka- mieszamy I obiad gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
Faworki (chrust) 865

żółtek 5-6 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli 1 łyżka spirytusu tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) cukier puder do oprószenia gotowych faworków Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, spirytus oraz śmietanę w ilości, która pozwoli nam uzyskać dość zwarte i zbite ciasto (jak na makaron), składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i pozostawić na 30 minut w temperaturze(...)alternatywny sposób napowietrzenia ciasta - należy je rozwałkowywać, składać, znów rozwałkowywać, itd. - po tym czasie ciasto ponownie zafoliować i krótko schłodzić - przygotować szeroki rondel z taką ilością oleju, aby umożliwić smażonym faworkom swobodne pływanie i nie stykanie się z dnem garnka - ciasto podzielić na kilka części, podczas wałkowania jednej, pozostałe trzymać zafoliowane, żeby nie wyschły - każdą część rozwałkować bardzo cienko (jeśli

Smakołyki Bereniki
Mini makaron z sosem dyniowym 113

Lubella Mini rurki 5 warzyw z nieco orientalnym sosem dyniowym smakuje doskonale. Polecam #lubelloweinspiracje #lubella Składniki: 1,5 szkl makaronu suchego Lubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki(...)Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy paprykę i czosnek. Smażymy często mieszając, aż papryka zrobi się miękka. Dodajemy puree z dyni oraz zioła i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy sos dyniowy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Łazanki 173

Dobry pomysł na obiad Składniki - główka kapusty - 100 g makaronu do łazanek - 30 dkg kiełbasy - 2 cebule - 2 liście laurowe - 4 kulki ziela angielskiego - skórki wieprzowe mogą być np.z boczku wędzonego Przyprawy - 1 łyżka papryki - 1,5 łyżki kostki rosołowej domowej lub warzywnej - 1 łyżka majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1 łyżka papryki słodkiej - 2 łyżki przecieru(...)natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej - olej do smażenia lub smalec Sposób przygotowania 1. Pokroić kapustę nalać wody nie za dużo,dodać skórki wieprzowe, liście laurowe,angielskie ziele i gotować aż zmięknie  kapusta i odparuje woda.  Wrazie potrzeby wodę odlać.Wyjąć skórki z kapusty dodać przyprawy 2. Ugotować makaron i odcedzić dodać do ugotowanej kapusty  dodać pietruszkę

W królestwie smaków Beaty