tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut Składniki: • 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), • 250 g świeżych grzybów, • 200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą(...)smażenia, • 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego p ecorino, • sól i pieprz biały do smaku. Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem. Makaron ugotować al’dente
SzczyptaSmaQświeżutkie, prosto z patelni. Jednak zawsze smażę ich więcej, aby starczyło na dwa dni, a tego drugiego dnia robię sos grzybowy i w nim je podgrzewam, ewentualnie wykorzystuję sos, który pozostał mi kiedyś od innego mięsa. Taki sos wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Anielska Kuchnia Aniwrzucić na patelnię, smażyć na małym ogniu aż pieczarki puszczą sok i lekko się przesmażą. Doprawić solą, pieprzem. Wlać wodę, gotować 2 minuty. Wlać śmietanę, dodać kurkumę, natkę pietruszki , chilli, połowę natki pietruszki. Wymieszać, chwilkę gotować na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerze położyć gorący makaron, na to sos pieczarkowy. Obsypać pozostałą
Kuchnia Pokoleńzagniatanie trzeba włożyć sporo siły. Podobnie wymagające okazało się rozwałkowywanie. Zdecydowanie dobrze jest podzielić ciasto na kilka porcji, wtedy jest znacznie prościej. Jeżeli jesteście w posiadaniu maszynki do makaronu, jak Giulia, koniecznie jej użyjcie. Cieniutkie rozwałkowanie ciasta (1-2 mm.) jest bowiem kluczowe, dla uzyskania pysznych i chrupiących cenci . Jeżeli chodzi o ich smak, to są one zdecydowanie mniej(...)kleiło. Możesz pomóc sobie maszynką do makaronu, a jeśli wałkujesz przy pomocy wałka, podziel ciasto na mniejsze porcje i wałkuj partiami. Ciasto, którego akurat nie wałkujesz, przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. Przy pomocy radełka lub noża, pokrój ciasto na paski. Strzep z nich nadmiar mąki, aby się nie przypaliła w czasie smażenia. W patelni o wysokich ściankach lub garnku rozgrzej
Chilli Czosnek i Oliwamleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Dodatkowo: makaron cannelloni, 150 g żółtego sera Wykonie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu(...)wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym. Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez
Passion of Cookingmakaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka
Świat Domowej Kuchnioczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili
Plate of Joykolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko posolić. Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko zrumienione. Dodać bulion(...)śmietaną dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i dodać do garnka z zupą. Zupę gotować jeszcze 2 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z makaronem, posypaną zieleniną. Smacznego
Codziennik KuchennySkładniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek(...)czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę
Emcia Pichcidowolnego makaronu 500 g cukinii 1 nieduża cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez(...)mieszając. Wrzucić cukinię pokrojoną w grubą kostkę i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, chwilę odparować a następnie wrzucić 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić do smaku. Zmniejszyć płomień i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron. Zanim go odcedzimy, nabrać kubek wody w której makaronu
Złote przepisycebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście siekanych świeżych listków bazylii ----------------------------------- 8 łyżek oliwy extra vergine 2 kulki mozzarelli 350 g makarony fusilli (świderki) Wykonanie: Cebulę drobno siekamy
Smak mojego domupapryczki chili garść posiekanej natki pietruszki ok 150 g makaronu błyskawicznego wonton Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnia kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Pierś kurczaka również pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek oraz kurczaka. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać pokruszoną papryczkę chili oraz pokrojoną
Monia miesza i gotujeDzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można go zrobić również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać
Gosia gotujehumoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) + 1/2 puszki wody(...)rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, paprykami i cukrem. Dodaj małą garść mozzarelli. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. W dużym garnku wymieszaj makaron z sosem. Do formy żaroodpornej
Moja pasja smakupora 1 malutki seler 1 mała cebula 1 liść laurowy 1 ziarnko ziela angielskiego 1,3 l wody 200 g umytych, obranych pieczarek 1 łyżka masł a 100 g makaronu, np. muszelki 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz +świeża pietruszka do posypania 1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę(...)masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje. 3. Odłożoną marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do przecedzonej zupy. Dodajemy również pieczarki. Gotujemy 5 minut, po czym wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości (dzięki gotowaniu makaronu bezpośrednio w zupie, puści trochę "kleju
My Culinary Art