makaron smażony - 5576 przepisów (strona:213/372)

Kalmary duszone w wolnowarze 248

oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podania ryż lub makaron np z sepią przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli kupiliśmy całe tuby, oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj(...)następnie  pokroić w krążki. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę - na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać i smażyć 5-6 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, oliwki

Stare Gary
Bucatini z dyniowym sosem 201

pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree z pieczonej dyni. W tym wypadku okazało się to bardzo praktyczne, bo nawet obieranie ze skórki było prawdziwą katorgą. Makaron z sosem to ulubione danie moich dzieci. Sos dyniowy smakował im. Dynia jest słodka. Fajnie komponuje się z kwaśniejszymi od niej pomidorami. Bucatini z dynią Składniki: 2 porcje(...)czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Pokrój w kostkę pomidory i zmiksuj. Zagotuj pomidory z dyniowym puree i bulionem. Dodaj usmażoną kiełbasę z boczkiem oraz pokrojoną bazylię. Gotuj sos przez 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj bucatini al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z dyniowym sosem. Ułóż makaron na półmisku

codojedzenia
Roladki z piersi kurzych w pysznym sosie z porem 212

żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni na której smażyły się roladki obsmażyć pokrojonego w półplasterki pora. Musi tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ruskie 419

resztki zróbcie makaron, można wysuszyć i zjeść później. Jeżeli zostanie farsz - można usmażyć naleśniki i zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne.  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków 400 g sera białego 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia do podania cebula(...)małym ogniu, aż lekko się zbrązowi. Dodać do masy serowo - ziemniaczanej,  doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dobrze wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym

Stare Gary
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 426

jest pysznym, rewelacyjnym daniem, idealnie komponującym się z makaronem. Spróbujcie! Przepis z książki "Italienische Küche" Lindy Doeser, wydawnictwa Parragon. Składniki (przepis na 4 osoby): 4 części kurczaka ze skórą (u mnie pierś podzielona na 2 części i 2 całe uda) sól, pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku, pokrojone(...)szafranem oraz sok z cytryny. Zagotować, włożyć mięso. 4. Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h. Podawać najlepiej z makaronem, udekorowane świeżymi listkami bazylii

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti z kurczakiem 187

jogurtem. Smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Świeże listki bazylii porwać i wrzucić do sosu. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać porwaną mozzarellę, chwilkę delikatnie podgrzewać aż mozzarella się rozpuści. Ugotować makaron, odcedzić. Gorący makaron polać

Kuchnia Pokoleń
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 169

bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, następnie dodać szpinak. Smażyć tak długo aż szpinak zmięknie i powstanie papka. Dodać serek, podgrzewać mieszając aż się roztopi. Dodać paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszać. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz i złożyć(...)potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami

Kuchnia Pokoleń
Roladki pomidorowe 404

zwijamy i smażymy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie Czosnek obieramy, siekamy na drobną kosteczkę, podsmażamy. Zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami i bulionem. podgrzewamy 5- 10 minut. Doprawiamy.   Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle

Luźna Kuchnia
Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano 200

sosy-można dodać łyżeczkę serka mascarpone. Smażymy tak długo, aż sos nie zrobi się  gęsty. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy odrobinę sosu, następnie kładziemy nasze filety, na wierzch wykładamy resztę sosu, posypujemy oregano, oliwkami i kaparami.Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 12-15 minut. PODANIE: u mnie z niewielką ilością makaronu ryżowego oraz z sałatą z sosem

Kopystką po garach
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 226

nadmiar w zamrażalce  którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się  łazanki to polecam tą zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli  kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek(...)papryki słodkiej sól, pieprz  mała garstka sera startego na wierzch 1. Zamrożony bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy

Gotowanie...to proste !
Wegańska lazania 280

przestać. Mogę zapewnić, że wszelkie odstępstwa i zaniechania są tu dozwolone. Jeżeli chcesz, zamiast sosu marinara możesz użyć innego, który Ci odpowiada. Jeżeli uda Ci się dostać pełnoziarniste płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne.  Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża(...)czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Lazania: 1 kostka naturalnego tofu 5 szklanek świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii ½ łyżeczki soli morskiej 4 szklanki sosu marinara 250 g makaronu lzania

Roślinna - blog wegański
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 248

dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami Składniki(...)Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca, sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut. Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Ugotuj bucatini al denne w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z częścią ragu

codojedzenia
Czekoladowy makaron zapiekany z karmelizowanym jabłkiem 202

skropienia jabłka 1/2 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - budyń bez cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastąpić cukrem wanilinowym z torebki Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą ugotować ma półtwardo - dojdzie w piekarniku - odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody. Jabłko umyć, obrać(...)lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać cukier trzcinowy i chwilę podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dorzucić jabłko i smażyć często przewracając, aż karmel oblepi dokładnie jabłko, ale owoc będzie nadal twardawy. Jabłka po 2-3 minutach nabiorą pięknego, złotobrązowego koloru, wtedy należy je zdjąć z patelni. Odstawić do lekkiego

Grunt to przepis!
Smażone spatzle z twarogiem 325

masła klarowanego 100 g twarogu półtłustego sól pieprz czarny szczypiorek świeży Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ugotowane i odsączone z wody kluseczki i rozkruszony twaróg. Przyprawić wg smaku i smażyć, aż twaróg zacznie się rozpuszczać, a wszystko będzie bardzo gorące. Podawać natychmiast

https:KKuchniaMniam
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów 219

rozgrzanej oliwie, po chwili dodać czosnek, a następnie pokrojonego indyka i smażyć mieszając przez około 2 minuty. Dodać pomidory, kukurydzę, cukinię, zioła, cukier, sól i pieprz. Garnek przykryć i dusić potrawę około 15 minut. Po zakończeniu duszenia dodać posiekaną bazylię. Potrawka doskonale smakuje podana z ryżem lub makaronem. * Aby szybko obrać kukurydzę z kolby należy trzymać pionowo w jednej dłoni

Moja Mama Gotuje
Pomysł na… rybę w pomidorach 195

podgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Rybę kroimy na kawałki, smażymy na oleju. Dodajemy posiekaną papryczkę, pomidory, mleko i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy do połączenia składników i dusimy ok. 15-20 minut bez przykrycia, aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku. Można podać z ryżem lub makaronem, a nawet zjeść bez dodatków, takie to pyszne :) Smacznego

Kucharzyca
Penne w sosie śmietanowym z kurczakiem 154

solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć 4 minuty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać na patelnię. Dodać posiekaną pietruszkę oraz połowę ilości posiekanej zielonej części cebulki. Całość dokładnie wymieszać. Pomidorki koktajlowe sparzyć, a następnie przekroić na połówki. Układać je na polanym sosem makaronie. Całość posypać jeszcze pozostałą częścią posiekanej zielonej części cebulki

Karola gotuje
Sążaki na bazie Tajskiej 225

przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Możemy zrezygnować z makaronu . Przegrzebki: Przegrzebki myjemy i oczyszczamy papierowym ręcznikiem posypujemy solą i odstawiamy na kilka chwil. Obieramy czosnek i przekrajamy na pół. Pietruszkę i koperek siekamy drobno. Rozgrzewamy masło na patelni , dodajemy czosnek , koperek ,pietruszkę i mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Całość wykładamy małże układamy na talerzu

Viola cooks with passion
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 234

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na 

kuchnia doski
Gulasz wieprzowy 238

jeść na różne sposoby, jak kto lubi z kaszą, ryżem, makaronem, świeżym chlebem czy plackami ziemniaczanymi , polecam. Składniki: 1 kg łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety z canalloni z wędzonym dorszem i mozzarellą 194

wędzonego dorsza 40g sera mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania