karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej lub mniej. Tym razem było mniej. Dołożyłam to co było pod ręką , a co zawsze mam w domu. Podałam z makaronem penne. Czas: 1 godzina Składniki: 15 dag karkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet) garść suszonych grzybów 2 cebule 1 pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła(...)dalej smażyć aż do zrumienienia. Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody. Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty. Dodać masło. Wymieszać. Doprawić sos do smaku pieprzem mielonym . Podałam do makaronu penne posypując usiekaną natka
Buniabaje w kuchniśmietanowo - koperkowym A tu widzimy już gotowe danie! Smacznego ! Składniki: 400 gram fileta z łososia 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku pęczek kopru 300 gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują) oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra) sól oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany(...)sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy na wolnym ogniu około 5 min. Łososia płuczemy, osuszamy i odcinamy od fileta skórę jeśli takowa jest. Następnie filet kroimy na paski, kostki, jak kto woli wielkość wedle uznania
Sprawdzone przepisy kulinarnemakaronu typu lazania 3 cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 radicchio 1 cebula 100 gr parmezanu suszone oregano sól, pieprz Sos beszamelowy 500 ml mleka 35 gr m ą ki pszennej 35 gr masła gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Warzywa Cebulę kroimy w kostkę, smażymy(...)konsystencji ciągle mieszając na małym ogniu. Lazania Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki beszamelu i dokładnie rozprowadzamy. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie warzywa. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem. I tak nakładamy kolejne warstwy lazanii: makaron, warzywa, sos, parmezan
La grande e la piccola cuocakostka bulionowa warzywna 2 litry wody 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła 2 kieliszki białego wina Dodatki: Kolorowy krótki makaron rurki lub bagietka + ser gouda Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować. Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić(...)gotującym się bulionem razem z masłem. Pieczarki pokroić w plasterki. Odłożyć 4 garście pokrojonych pieczarek, resztę podsmażyć na drugiej łyżce masła. W międzyczasie pieczarki posolić i popieprzyć. Pod koniec smażenia (nie muszą być rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka. Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać
W kuchni wieczoremprezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują. Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka pęczek zielonych szparagów 1 pomidor, np. malinowy 1 duża śmietana 30% sól, pieprz olej do smażenia pół pęczka koperku Pierś(...)lekko się zredukuje, to dodać do niego ugotowane szparagi, posiekany koperek i pociętego na mniejsze kawałki pomidora. Całość jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Podawać z ugotowanym al dente makaronem, np. rurkami
UgotowaćDelikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella SKŁADNIKI Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego, 4 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu(...)smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem
słodki brateksamej patelni co smażył się por. Gdyby była za sucha dodać odrobinkę masła.Mięso powinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z z brązowym ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia PokoleńDziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na pewno :-) zwłaszcza z makaronem, a taka z podsmażonymi na masełku pieczarkami... mmm... obłędna... To kto gotuje? SKŁADNIKI ok. 400 g pieczarek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka natki koperku 1 liść pora 2 łyżki(...)niekoniecznie) sól, pieprz woda lub dowolny bulion Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, pietruszkę, koperek i pora drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki, pora, sól i pieprz, chwilę smażymy i dolewamy wodę i bulion; dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Jeśli uważacie, że płynu jest za mało dolejcie wody (bulionu). Serek topiony kroimy w kawałki, wkładamy do kubka, dolewamy
Czary - gary w kuchniPolędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja(...)lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego
Poezja smakuwszystkiego zrobiłam sos beszamelowy. Zapiekanka tak na 3 porcje, bo czwarty domownik, jeszcze takich specyfików nie jada ;-). Naprawdę polecam :-) Udanego dzionka :-) Inspiracja: Zjem to Składniki: ok 400 g makaronu u mnie penne 300 g filetu z łososia 6 suszonych pomidorów 1/2 oscypka (jak nie mamy, może być mozzarella w kulkach) świeża bazylia około 15 listków sól pieprz Sos: 1 łyżka(...)Makron gotuję al'dente. Z łososia zdejmuję skórę, jeśli są ości, to wyjmuję pęsetą, kroję w kostkę, oprószam solą i pieprzem. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę na średnim ogniu 1 minutę. Następnie zdejmuję z ognia, wlewam połowę mleka, mieszam i ponownie stawiam na palnik. Cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia (jak by pojawiły się grudki
kruche babeczkiDanie przyrządzone przez mojego narzeczonego Łukasza. Ostre, ziołowe, mięsne - rewelacja. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba! :) <3 Składniki na spaghetti Łukasza (4 porcje): opakowanie makaronu spaghetti czerwona cebula duża biała cebula 4 ząbki czosnku mięso wieprzowo - wołowe 400 g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki pasty węgierskiej ostrej paprykowej Rolnik (rewelacja! pali..) ser Gouda(...)bazylia oregano pieprz sól (około 2 łyżek) świeża bazylia (ilość wedle uznania) Podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w piórka i drobno posiekaną cebulę białą oraz tak samo posiekany czosnek. Smażyć mięso cały czas rozdrabniając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszać przyprawione mięso z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, pastę. Pasta jest rewelacyjnie ostra
Karola gotujetakie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżeczka jajko kasza manna 1 łyżka olej do smażenia Sos: pomidory w puszce(...)czasie dodać majeranek, pieprz i natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem
Kuchnia Paulettessmażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi. Chili posiekać. Strączki groszku pokroić wzdłuż w cienkie paski. Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować. Pokroić na ćwiartki lub połówki, zależy od wielkości. Pierś kaczki pokroić na cienkie plasterki, a następnie w paski. Ugotować makaron według przepisu
królestwo garówtyle w domu, by to przejeść. Czasami jednak można sobie pozwolić i zjeść choćby odgrzaną na drugi dzień. Składniki: Dla ok 5 osób: 15 płatów makaronu lasagne 800g mielonej szynki wieprzowej 2 cebule 1/2 kg pieczarek 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju 30g pestek dyni 500g tartego na grubych oczkach sera żółtego (typu gouda) sól, pieprz do smaku(...)części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni. 3. Sos beszamelowy: Do roztopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, by nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy (na małym ogniu) aż do momentu zgęstnienia. 4. Przełożenie: Formę smarujemy masłem. Układamy warstwę makaronu- następnie mięsa
Kuchnia w czekoladziegotujemy go na koniec – dosłownie 2 minuty, z zegarkiem w ręku. Ma być al dente, nie może stać się miękką ciapą i stracić swojej szczególnej struktury. Nastawiamy wodę na makaron, solimy, stawiamy na palnik. Odsączamy z zalewy karczochy – odkładamy kilka większych do dekoracji, resztę – kroimy na 4-5 części. Na drugim palniku stawiamy sobie duży szeroki rondel. Powoli rozpuszczamy(...)się podgrzewają, a my w tym czasie drobno siekamy szalotki i wrzucamy je na już zagrzany tłuszcz. Szklimy cebulki, mieszając. Do zeszklonych cebulek wciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Smażymy do czasu gdy czosnek straci mocny, surowy zapach. Do rondla wrzucamy skórkę startą z cytryny, kapary. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją po składnikach, dokładnie. Wlewamy bulion wymieszany z pesto, całość
Karo in the Kitchen