makaron smażony - 5576 przepisów (strona:220/372)

Spaghetti z sosem polońskim 172

domowego , staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc(...)czterech ząbków czosnku miażdżymy w prasce i razem z cebulą podsmażamy je na dwóch łyżkach masła. Na patelnię wrzucamy mięso. Dobrze mieszamy z cebulą i czosnkiem i smażymy rozgniatając je widelcem. Wlewamy do niego dwie puszki pomidorów. Jeśli mieliśmy te w całości, lekko je rozgniatamy. Na pozostałych dwóch łyżkach masła podsmażamy grubo posiekane, ostatnie 2 ząbki czosnku. Wkładamy do nich

Kuchenna Kontrrewolucya
Kalmary w sosie pomidorowym 193

podania makaron z sepią przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj ). W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę  -  na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać  i smażyć 5-6 minut(...)solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą.  Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Odchudzone spaghetti bolognese 172

smażyć na bardzo mocnym ogniu aż przestanie być surowe. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pomidory, bulion, posiekany czosnek, cukier i przyprawę włoską lub nasze zioła. Sos pozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec moż na dodać więcej soli, pieprzu lub ziół, w zależności od upodobań :) Podawać z makaronem

Cook&Love
Spaghetti two colors 154

wszystkie smaki idealnie harmonizują ze sobą, to uczta dla najbardziej wymagającego podniebienia i trudno mi stwierdzić, który sos jest lepszy, bo oba są przepyszne. Na dwie porcje: 150 g makaronu spaghetti omnomom Sos mango z krewetkami: 1 owoc mango 100 g krewetek 1/2 pomarańczy 100 g serka mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos groszkow - serowy(...)kostkę. Sok z pomarańczy zagotować, dodać  pokrojone mango, dusić na mały ogniu do czasu aż owoc zmięknie. Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, roztarty czosnek, sól, pieprz i smażyć nie dłużej niż 3 minuty, aby krewetki nie zrobiły się gumowe. Odstawić. Gdy mango będzie już miękkie dodać do niego usmażone krewetki i serek. Dokładnie wymieszać. Groszek ugotować w posolonej

Jadło i czytadło
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 168

łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać(...)mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do  sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki

Gotowanie jest łatwe
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 419

makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego; Sok wyciśnięty z połowy limonki; 1 łyżeczka cukru; 1/2 łyżeczki płatków chili; 2 łyżki oleju do smażenia. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy. Makaron chow mein można

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa + film 183

pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki masła 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1,5 litra bulionu 100 g śmietany 30 % 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g ugotowanego makaronu ( dowolny rodzaj) czarny pieprz sól Przepis: Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i całość gotujemy około 20 minut do momentu(...)półplasterki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko podsmażymy do odparowania wody, pod koniec smażenia całość delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do garnka z bulionem oraz warzywami i gotujemy na małym ogniu około

Smakowite Dania
Lasagne! :)) 185

nieee, fuj, co ona je?) :))) Szpinak nie jest zły! Nie wiem czemu większość ludzi właśnie reaguje tak jak w nawiasie... Ja uwielbiam tę zieleninę! i już! Co potrzebujemy? Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;)) Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju z orzechów(...)minutach smażenia odstawiamy nadzienie. Zabieramy się za beszamel ;) Do garnuszka postawionego na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła. Następnie dolewamy mleko i mieszamy przez chwilę. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy aż wszystko ładnie nam się rozprowadzi. Dorzucamy dwa żółtka i mieszamy doprawiając beszamel solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, a następnie kładziemy warstwę makaronu (mniej więcej

Emcia Pichci
Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem 200

gotowałam . Gotowałam jak zwykle,ale nie miałam pomysłów na nowy talerz. Może to będzie dla was inspiracją na niedzielny obiad  czy kolację . Składniki 4-6 osób 1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE(...)suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano ViolaPassion Sposób: Do garnka średniej wielkości wlewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy cebulę drobno posiekana i czosnek (szklimy) Następnie dodajemy mięsko . Łączymy i smażymy. Odstawiamy . Teraz sos: Rozgrzewamy następny garnuszek ,dodajemy oliwę ,cebulę i czosnek i chwilę szklimy. Następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki i te z puszki. Pieprz,sól do smaku. Oregano odrobinę

Viola cooks with passion
Kokardki z kurczakiem i brokułami. 205

Szybki i smaczny obiad. Powstał przez przypadek, ale będę do niego wracać. Składniki: 1/2 paczki makaronu ( u mnie kokardki) 1 pierś z kurczaka kilka różyczek brokuła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka sera mozzarella (kulka) 350 ml śmietanki 18 % 1/4 szklanki bulionu (niekoniecznie) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła trochę oleju do podsmażenia piersi sól,pieprz, czosnek, granulowany(...)Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godzinki. Następnie podsmażyć. Brokuły ugotować. Cebulkę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle, dodać pokrojony drobno czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać łyżkę mąki i cały czas mieszając wlewać śmietankę, potem bulion. (Jeśli nie macie bulionu możecie podlać sos małą ilością wody, jeśli będzie

Agusiowe smakołyki
Kasza bulgur z vermicelli i warzywami 143

innego wpadało do zrobienia. Kasza jest super, ja miałam wersję z makaronem vermicelli, do tego zrobiłam warzywa i wyszło super. Lekko i smacznie :)) Składniki: kasza bulgur z vermicelli (ilość wedle uznania, zależy ile porcji) brokuł marchewka cebula czerwona cukinia papryka czerwona troszkę kukurydzy ząbek czosnku olej kokosowy do smażenia sól pieprz z młotkowaną kolendrą Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu

kruche babeczki
Sajgonki (spring rolls) z krewetkami i sosem serowym 223

Wietnamie) spring rolls’y, czyli świeże sajgonki, których nie smaży się w oleju. Obie wersje są bardzo smaczne, z tymże ta - oczywiście jest zdrowsza. Sami się przekonajcie, która Wam najbardziej odpowiada, bo ja często robię obie!   (6 sztuk) 6 płatów papieru ryżowego Farsz: 50-60g makaronu ryżowego (użyłam wstążek) 12-15 krewetek marynowanych 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej

Di gotuje
Szpecle z kapustą i grzybami 206

opisu na opakowaniu, czyli najczęściej gotujemy w lekko osolonej wodzie, jak makaron. W garnku roztapiamy 20 g masła i dusimy posiekaną kapustę przez około 5 minut. Doprawiamy ją solą pieprzem i gałką muszkatołową. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle. Na patelni roztapiamy trochę masła i smażymy grzyby. Nie muszą się długo smażyć, wystarczy 3-5 minut. Dolewamy

KasiaiKrzysiu.pl
Filet z kurczaka w szpinaku z parmezanem 143

szpinaku z parmezanem. Podać go można na różny sposób, z ziemniaczkami, makaronem lub kopytkami. W każdym z wariantów jest smacznie. Składniki: 2 filety z kurczaka ( 1 podwójna pierś ) Opakowanie mrożonego szpinaku ( brykiet ) 3-4 ząbki czosnku Sól Pieprz 50 ml śmietany słodkiej Sok z cytryny vegeta Olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( cienkie plastry ). Doprawiamy solą

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 204

kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, dodajemy pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy śmietanę. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego

Symfonia smakowa
Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem 219

Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem Składniki: - makaron spaghetti - mięso mielone z łopatki wieprzowej - pomidory bez skórki (świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia   - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę

Kuchnia co dnia
Bruschetta 230

awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych, dekorowania potraw, takich jak makarony, pierogi lub pieczone mięsa oraz do poprawiania przyswajalności składników odżywczych. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Ma najwyższą temperaturę dymienia (255 stopni Celsjusza) ze wszystkich olejów świata. Dzięki temu nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania. Potrawy z dodatkiem oleju z awokado

Marder&Marder Manufacture
Medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzem. 398

dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi

Kuchnia Beaty
Pierś z kurczaka po chińsku na szybko 332

stron Rozgrzewamy olej (lub oliwę z oliwek) na patelni i smażymy mięso z obu stron na małym ogniu kilkakrotnie przewracając Przyznam szczerze, że na tym mój wkład w obiad się kończy :) ponieważ nie mialam czasu (a zjeść trzeba było). Ale proponuję ugotować do tego ryż lub chiński makaron. Mięso można wówczas pokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie paski

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz żołądkowo warzywny 162

Następnie posiekać pora i także dodać do składników na patelni. Wszystko smażyć do lekkiego zarumienienia składników. Potem podlać całość bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować i podawać np. z ugotowanym makaronem

Ewa w kuchni
Jak zrobić gulasz wołowy? 278

łyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię