Pyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne 800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry(...)szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju/masła klarowanego przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy razem jeszcze 30 sekund. Mięso dorzucamy do cebuli i smażymy 20 minut, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się nie przypaliło, mieszając co jakiś czas. W czasie, gdy mięso się smaży, parzymy pomidory – nacinamy krzyż na ich dolnej
Wołowina od rekinakawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki(...)drobno posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej a następnie wrzucić szalotki. Szklić na małym ogniu przez około 2 minuty . Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, marchewkę, listek laurowy oraz seler naciowy. Smażyć na małym ogniu kolejne 5 minut , często mieszając. 3 x 400 g puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki
Moja Delicjawybornie! Można użyć tutaj grzybów takich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow z klopsikami i makaronem (4 porcje) Składniki na klopsiki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 kromka chleba(...)smaż przez 4-5 minut, do zarumienienia. Wlej brandy i gotuj aż prawie całkowicie odparuje i wmieszaj koncentrat pomidorowy i paprykę. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty, aż połowa odparuje. Zmniejsz ogień do małego, wmieszaj śmietany i gotuj przez 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec wmieszaj klopsiki wraz z makaronem
karmelowyząbki czosnku, lekko PODGRZAĆ ( nie smażyć mocno , bo zgorzknieje ) Dodajemy podgotowane różyczki kalafiora, solimy i dodajemy pieprzu. Przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu , co jakiś czas wstrząsamy potrawę. Gdy już kalafior się podsmaży posypujemy go bułką tartą i startym parmezanem . Lekko jeszcze podsmażamy ( przykryty pokrywką ) do rozpuszczenia się sera. Podawać do ziemniaków, makaronu itd. Smacznego
Pysznosci Babci Basidużych oczkach marchew i mięso. Smażyć do czasu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dodać wino i dusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać mleko i śmietankę. Podawać z makaronem tagliatelle
zadanie-gotowaniemożna podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam
O kuchni z uczuciemchili 1 łyżka octu balsamicznego Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente. Odcedzamy, wrzucamy do garnka. Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy pokrojony drobno czosnek, kawałek papryczki chili, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola
KuchcikoweLoveślicznie dziękuję. Zastanawiałam się który sos pierwszy wypróbować i wypróbowałam sos cygański. Schab w tym sosie , jest bardzo smaczny, moja rodzinka stwierdziła to samo. Sos nadaje się do mięs, makaronów, czy pizzy. Więc polecam sos z czystym sumieniem(...)papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt cebula - 2 szt sos Kielecki cygański - 1 słoiczek ( 200 g ) SPOŁEM sól i pieprz koperek mąka tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Schab pokroić na 8 kotletów, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Panierować kotlety w mące, smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety do rondla, podlać odrobiną wody, dusić
Kuchnia Danusistaram się przyrządzać potrawy bez smażenia oraz wybieram tylko te składniki, na które pozwalają mi założenia diety. W związku z tym domowe posiłki, uważnie przyrządzone, to jedyna opcja. Ma to oczywiście swoje plusy - czuję się lepiej, chudnę i oszczędzam pieniądze :) Śniadanie : Kanapka z wędliną drobiową i gotowanym buraczkiem (bardzo smaczne połączenie). Lunch : Makaron świderki ze szpinakiem i serkiem Philadelphia
Codzienne Gotowanieprostu na patelni z ugotowanym makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można jeszcze posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą, jak kto lubi. Pesto paprykowo-pietruszkowe Składniki: - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1/2 natki pietruszki - 1/2 cytryny - garść uprażonych pestek dyni - 2 ząbki czosnku - 5 łyżek oleju rzepakowego/oliwy + 1 łyżka do smażenia - sól, pieprz ziołowy do smaku - 1 łyżeczka papryki
Corner With Recipeschorizo- połowa żółtego sera - druga połowa makaronu - sos beszamelowy - druga połowa sera - pozostałe plastry chorizo - bazylia 2. Zapiekać w rozgrzanym do 175 C piekarniku przez 30 minut. Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 5 dag masła 2 i 1/2 łyżki mąki pół łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i smażyć jak zasmażkę. Dodać mleko i przyprawy
Apetyczna babeczkaBardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa i
kuchnia doskioregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti)'; document.write(" "); Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę i boczek (lub pancettę) kroimy w małą kostkę. Marchewkę i seler rozdrabniamy w malakserze (można także zetrzeć na tarce jarzynowej(...)minuty). Dodajemy łyżkę oliwy i dorzucamy rozdrobnioną marchewkę i seler naciowy. Wyciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty i dodajmy mielone mięso wołowe. Smażymy często mieszając i rozdrabniając łopatką duże kawałki mięsa do czasu, aż wołowina zmieni kolor z różowego na brązowy. Solimy i pieprzymy całość. Zalewamy winem (im lepsze, tym smaczniejszy sos). Przykrywamy szczelną
Poezja smakupewnością zaskoczycie znajomych, gdy przyjdą na ogrodową imprezę, a tam kociołek zamiast grilla :) Podstawą prawie każdego dania z kociołka jest tłuszcz. Tłuszcz, na którym potem będziemy smażyć resztę dań. Może być to oczywiście olej lub oliwa, ale według nas najlepsza jest wędzona słonina. Nie dość, że doskonale sprawdza się jako tłuszcz to jeszcze oddaje swój fantastyczny aromat(...)makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 litr wody sól, pieprz do smaku Rozpalamy ognisko i wieszamy nad nim kociołek. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy
Marder&Marder ManufactureLasagna z sosem bolońskim i beszamelem czyli najbardziej klasyczna jej wersja. Sama lasagna to po prostu specyficzny rodzaj makaronu – prostokątne duże płaty, które przekłada się różnymi sosami i serem, a następnie zapieka. Lasagna z sosem bolońskim i beszamelem to chyba jedna z najbardziej włoskich potraw. Owszem – czasochłonna (najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu bolońskiego), ale prosta i naprawdę warta(...)barach i dobrych restauracjach można znaleźć lasagnę. To, co odróżnia dobrą lasagnę od złej, to po pierwsze sos, a po drugie ser. Zła lasagna pływa w tłuszczu (kiepskie mięso, smażone na zbyt dużej ilości oleju plus złej jakości ser). Dobra lasagna z sosem bolońskim i beszamelem jest idealnie zapieczona. Owszem, może się lekko „rozchodzić” przy nakładaniu, gdy jest
Pociąg Do Kuchni