makaron smażony - 5576 przepisów (strona:237/372)

Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 172

mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego wart. Etap III- Gotowanie Gdy mięso już porządnie zbrązowieje dodajemy wcześniej przesmażone warzywa. Następnie dodajemy pomidory oraz wino. Smażymy do czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzm ewg uznania. Etap(...)małym ogniu aż sos zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i wbijamy do sosu surowe jajko całkowicie je rozmierzając w ciepłym sosie. Etap V - Składanie dania  Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Układamy makaron następnie warstwa farszu, cienka warstwa sosu beszamelowego oraz żółty ser i znowu makaron farsz i ser i tak aż do wysokości naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem beszamelowym oraz układamy kawałki

Wylizany Rondel
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 314

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal

Kuchnia Pełna Pasji
Sajgonki (Cha Gio) 202

sama. Być może dlatego moje sajgonki nie wyszły takie, jakbym sobie tego życzyła, niemniej były przepyszne. I nic nie szkodzi, że większość mniej lub  bardziej popękała w trakcie smażenia, 2 całkiem się rozpadły a reszta nie była tak krucha jak powinna - zniknęły wszystkie 25 sztuk, jak tylko Prezydent wrócił z pracy! ;)  Zostało mi jeszcze 2/3 papieru ryżowego(...)chrupkie sajgonki. Za inicjatywę i pomysł dziękuję Basi , która przywiozła dla nas ten przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam

Kuchnia Prezydentowej
Zupa koperkowa z klopsikami 219

szklanki śmietany UHT (z kartonika) o dowolnej zawartości tłuszczu (ja dałam 10%, ale może być też i kremówka) 2-3 garście makaronu typu spatzle lub klusek lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka(...)Marchewkę kroimy w drobną kostkę. W garnku na zupę rozpuszczamy masło. Wrzucamy seler, pietruszkę oraz marchewkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozgniecione nożem ząbki czosnku, listek laurowy oraz ziele i smażymy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie możemy przygotować klopsiki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę

MyCookBook.pl
"Cygańskie" gołąbki. 3883

smażymy. Usmażone odkładamy na papierze kuchennym dla odsączenia z tłuszczu. W takiej postaci już możemy serwować. Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty,  które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami

chleba naszego
Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką 183

smażyłam warzywa w tempurze i gotowałam najlepsze azjatyckie zupy. Nie zabrakło deserów. To była prawdziwa, weekendowa przygoda. Dzisiaj przedstawię bardzo prosty przepis, który inspirowany jest kuchnią azjatycką. Podstawą mojego przepisu jest produkt, dostępny na polskim rynku - Japońskie danie instant OYAKATA, które można przygotować w specjalnie zaprojektowanym kubku. Do mojego przepisu wybrałam kubek Japoński Klasyczny. To japoński makaron z sosem sojowym

Moja smaczna kuchnia
Udka z kurczaka pieczone w sosie grzybowym 280

grzyby. Smażę wszystko razem kilka minut. Śmietankę mieszam z bulionem (lub wodą) i wylewam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia, dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki.  Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron

Cook&Love
Bitki wieprzowe z szynki 338

makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki

Poezja smaku
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 262

masę. Smażymy jak omlet i podważamy jego brzegi tak, by cała masa jajeczna spływała pod jego spód. Na omlet dajemy masę warzywną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem

Codogara
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 154

smażenia kotletów czy ryb.   Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym wyzwaniom. Jedno z wyzwań :) Teraz czas na Was :) Jeśli chcieli byście poszaleć w swojej kuchni, z takim właśnie sprzętem, zapraszam na KONKURS Zadanie konkursowe, polegać będzie na podaniu przepisu, na danie z makaronem, które chcieli

Kuchnia w opałach
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 232

zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron

Plate of Joy
Podróże kulinarne - Tunezja 198

rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się nie pobrudzić jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa

Zawsze głodna!
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 149

makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z  boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz i sól do smaku olej do smażenia Sposób wykonania

W SMAK
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 235

długo. ‘Minestra’ to po prostu zupa – minestrone to zupa na bazie bulionu i warzyw. W każdym domu i rejonie Włoch podawana inaczej, z innymi składnikami, z różnymi rodzajami makaronu. Smaki minestry zależą od pór roku i dostępnych sezonowo składników. Minestrone verde jest zielona – pełna wiosennych, młodych zielonych warzyw – bogatych w zdrowy błonnik i beta karoten. Warzywa myjemy. Każde z nich(...)jednocześnie szklimy cebulkę. Zajmie to około 3-4 minut. Do zeszklonych szalotek i mocno pachnącego boczku wrzucamy jarzyny – selery, pietruszkę i marchew. Dodajemy pozostałe 3 łyżki oliwy i smażymy całość razem, co jakiś czas mieszając, około 10-12 minut – całość powinna być mocno pachnąca, a warzywa lekko przeźroczyste.   Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody

Karo in the Kitchen
Omlet ze szparagami i chili 161

szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Omlet ze szparagami i chili Proporcje dla 1 osoby Czas wykonania: 15 minut Składniki: 2 wiejskie jajka 6 zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili sklarowane masło do smażenia sól

Kulinarne przygody Gatity