ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam! (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*) 1 jajko 1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sol, pieprz ziołowy i naturalny Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Komosę ugotować
Di gotujeRozgrzałam patelnię, na której smażyły się pieczarki i wlałam wino, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i odparowałam płyn do 1/3 objętości. W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem. Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką
Kuchnia u KrysiMiłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą ricotta-feta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi (Smażone) kofty marchewkowe
More food, love and dreamscukinię i jeszcze chwilkę smażymy (około 2 minuty), dodajemy odłożone wcześniej klopsiki. Pomidory obieramy ze skórki, drobno siekamy lub blendujemy i przekładamy do patelni. Dodajemy trochę tymianku i posiekane listki oregano (po około 0,5 łyżeczki świeżych ziół), przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy je jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy solą. Podajemy z makaronem, choć ja zajadam się nimi
Rozpustne gotowaniedrobno łodyżki, smażyć aż cebula i botwinkowe łodygi lekko zmiękną. Liście drobno posiekać. Dodać do cebuli razem z czosnkiem, lekko posolić. Dusić mieszając aż licie zwiędną i zmiękną. Przestudzić. Dodać, koperek, pietruszkę, pokruszoną fetę i bryndzę. Dokładnie wymieszać . Przyprawić solą, dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki
Stare GaryKurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum, następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj
Niezły Młynekpożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób przygotowania: 1. Robim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat
Kuchnia domowa Anisolimy tak jak wodę na makaron i gotujemy fasolę na średnim ogniu przez ok. 1,5-2h do miękkości. 1 PODSMAŻANIE KIEŁBASY LUB BOCZKU (5 min) Kiełbasę kroimy w drobne plasterki lub kostkę w przypadku boczku (możecie dodać trochę tego i tego, będzie jeszcze lepsze). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na rumiano
Nerds KitchenPulpety gotowane mogą być -ale smażonym już coś brakuje . Wg mnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który tak na prawdę nadaje smaku bo jest jego nośnikiem. Zrobiłam mielone z udka z odrobiną słoniny .Doprawiłam utartym jabłkiem ( pomysł z kuchni angielskiej - apple sausages - bo jak można robić jabłkowe kiełbaski to czemu nie mielone). Podałam z makaronem Pantacce ( po naszemu karbowana wstążka
Buniabaje w kuchniSKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella 1 puszka pomidorów 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, papryka słodka do smaku 2 łyżki oleju 200 g sera żółtego tartego(...)PRZYGOTOWANIE : Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki. Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem. Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje Mariolilazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu . Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień. Składniki: makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) olej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mielona(...)sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać
Kuchnia domowa AniSkładniki – porcja dla dwóch osób: 1 cukinia, 250 gram kurczaka, 200 gram pesto, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, starty
Coś bym zjadłaMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis
kuchnia doskiZ porcji wychodzi około 6 naleśników! 1 naleśnik = 1 osoba 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka
Humanistka w kuchniBożym świecie. A jeść trzeba. Tak więc szybko przygotowałam coś pysznego. W lodówce złociły się akurat młode kurki, na grządce zieleniła się pietrucha, a syn miał ochotę na świeży makaron. OK! to do roboty. Przygotowałam w, dosłownie!, 10 minut, doskonały sos kurkowy ze słodką śmietanką, z pełną garścią zielonej natki pietruszki. Kurki (pieprznik jadalny) składają się(...)osoby cierpiące na problemy trawienne, mające problemy z wątrobą, osoby starsze i małe dzieci powinny ich unikać. Kurki nadają się świetnie do duszenia, smażenia, marynowania. Można przyrządzać je na różne sposoby. Można dodać je do omletu lub jajecznicy, ale wcześniej, przez ok 10 min należy poddać je obróbce termicznej. Można przygotować z nich farsz do pierogów
Naturalna Kuchnia