Lubię makaron i sosy śmietanowe i polędwicę. Co z tego, że tuczą. Lubię i już. Poza tym, że lubię węglowodany, uwielbiam świeże zioła. Mam nadzieję, że jak wrócę do domu, nie okaże się, że M. zabił to, co wyhodowałam na parapecie... ;) To danie ma przyjemnie delikatny, imbirowy smak. Sos jest aksamitny. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Och... PASKI POLĘDWICZEK(...)patelni pozostanie nam wywar, który wytrąci się z mięsa - nie wylewamy go w nim, bowiem kryje się cała kwintesencja smaku mięsa i masła. Dorzucamy pokrojone w plastry grzyby i smażymy przez jakieś 3-4 minuty. W następnej kolejności dodajemy poszatkowany imbir (ile, to zależy od naszego smaku), musztardę, sól i pieprz. Po 3 minutach duszenia, wlewamy sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy
Życie zamknięte w smakukrwi i funkcjonowanie mózgu, a dzięki właściwościom odkażającym pomaga przy dolegliwościach jelitowych, zapaleniach górnych dróg oddechowych i chorobach kobiecych. Uzupełnia niedobory witaminy E w organizmie. Nie nadaje się do smażenia. Przyprawiamy nich potrawy na zimno. Olej z pestek dyni jest szczególnie skuteczny na zaburzenia trawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i normalizuje apetyt u dzieci. Oczyszcza organizm(...)moja propozycja sałatki z użyciem oleju z pestek dyni ze sklepu internetowego www.niwki.pl Składniki : mały brokuł 2 pomidory 1 lub 2 garści ugotowanego makaronu 1 ugotowana marchew 2-3 łodygi selera naciowego po połowie dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu, pestki dyni Na dresing świeże zioła; szczypiorek, natka, tymianek, oregano,estragon sól
Proste Potrawysmażenia cebuli, doprawiamy ją 1/2 łyżeczki wegety. Mięso przekładamy do dużej miski. Ryż gotujemy w 1/2 pojemności garnka wrzącej wody. Wsypujemy nasz ryż, przykręcamy ogień na mały i przykrywamy, zostawiając na 18 minut dokładnie. Ryż gotowany w ten sposób jest lekko sypki ale też lekko klejący, po prostu idealny do wszystkiego. Po 18 minutach odcedzamy ryż tak jak makaron, przelewając
Klasyka Gotowaniaząbek czosnku. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Całość smażymy przez minutę, a następnie wrzucamy obrane i grubo pokrojone pomidory, dusimy razem przez chwilę, a następnie zalewamy całość bulionem. Gotujemy zupę, na małym ogniu przez dziesięć minut(...)pieprz, domowe magii, oraz wsypujemy słodką paprykę. Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, po czym dodajemy posiekaną świeżą pietruszką i nakładamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem
Miód i pieprzsmażonego :) kupuję w Biedronce ser wiejski lekki 200g naturalny i ze szczypiorkiem - Biedronka Serki homogenizowane: serki smakowe i naturalne TUTTI - Biedronka serki naturalne 500g PILOS - Lidl Koncentrat pomidorowy najlepszy w NETTO Ananasy w soku własnym -NETTO Kiełbaski drobiowe 500g - NETTO Szynki drobiowe - Intermarche, tu są najtańsze, polecam wędzoną Jogurty naturalne 0% - Biedronka Kostki sojowe - Kaufland Kakao odtłuszczone - NETTO Makaron żytni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmażymy na złoty kolor. Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki. Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy szpinak i dwa ząbki czosnku drobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy . Mieszamy chwilę. Dodajemy gałkę muszkatułową , ok.pół łyżeczki. Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min. Posypujemy parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym, mieszamy. Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego
Pasje JolkiPrzyprawy Premium 2 łyżki suszonego koperku, bądź 2 posiekanego świeżego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka mąki pszennej Kurczaka smażymy na oleju, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w plastry oraz czosnek posiekany w drobną kostkę. Następnie doprawiamy przyprawą warzywną i podlewamy nieco wodą. Dusimy pod przykryciem przez godzinę, uzupełniając wodę(...)mąkę z odrobiną wody, aby nie powstały grudki i dodajemy do tego jogurt naturalny. Naszą miksturę dolewamy do sosu i energicznie mieszamy, aby nie powstały "kluski". Podajemy z makaronem posypanym szczypiorkiem. Skomentuj
MamaOskarkamakaronem lub ryżem. Zdjąć skórę z pałek, wyciąć kości. Lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Obsypać suszonym oregano. Na każdym płacie mięsa położyć kawałek mozzarelli i suszony pomidorek. Zawinąć w rulonik i obwinąć kawałkiem szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzać olej i położyć roladki, lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojone na cztery części pieczarki i chwilkę smażyć
Kuchnia Pokoleńczasu na kombinowanie to robię swoje jedno z ulubionych, najprostszych i szybkich dań (20 minut). Jestem też z siebie dumna, bo tą wersję zaakceptowała Miśka, a Ona poza makaronem, szpinakiem i kaszą gryczaną bardzo oporna jest w testowaniu nowych smaków. Składniki na 4 porcje: ryż ugotujcie w ilości jakiej uznacie, bo ja robię to zawsze(...)celowo za dużo 400-500 g pieczarek 2 cebule pęczek koperku łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki przeciśniętego przez praskę łyżka kurkumy 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Pieczarki oczyść i każdą pokrój na ćwiartki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ugotuj ryż- zawsze gotuję ryż tak jak na risotto, czyli na 2 łyżki rozgrzanego oleju wrzucam suchy
greenscarfmakaron, który w sumie nawinął się w drugiej kolejności, ale pierwotny zamysł tego obiadu, to "trzy składniki, trzy kolory" (czerwony suszony pomidor, zielony por i ten trzeci, no dobra... (załóżmy, że po usmażeniu) coś w kierunku kremowego :) Składniki dodatkowe: 1 pierś z kurczaka, 1 duży por, 8-10 pomidorów suszonych w oleju, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (do smażenia
Delicious Titbitsboczku (50-100g) - 400g kwaśnej śmietany 12 % lub 18% - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (gdy mamy chudy boczek) - szczypior do posypania (nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz + makaron (u mnie orkiszowy) lub np.ziemniaki, kasza Kurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych grzybów, które zazwyczaj są dość brudne(...)między czasie przygotować sobie resztę składników. 1) Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Na suchej patelni wysmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy cebulę i smażymy do lekkiego przyrumienienia, gdy mamy chudy boczek (a takie zazwyczaj teraz bywają) dodaję jeszcze łyżkę oleju kokosowego. Ja zdjęłam z patelni wysmażony boczek i dopiero wówczas podsmażałam cebulę, ze względu
Smaczne Zdrowenatka pietruszki – 1/3 pęczka 0,30 zł oliwa z oliwek – 1 łyżka 0,10 zł sól, pieprz czarny grubo mielony 0,10 zł makaron, najlepiej świeży, spaghetti lub tagliatelle (400g) 3 zł Razem 26 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SIEKANIE SKŁADNIKÓW (10 min) Cebulę i marchew obieramy, łodygi selera myjemy pod bieżącą wodą. Jest to święta trójca warzyw(...)dostać w polskich sklepach, można zastąpić ją lekko podwędzanym boczkiem). 2. PODSMAŻANIE BOCZKU I WARZYW (15 min) Na suchą patelnię i głęboką patelnię o nieprzywieralnym dnie wrzucamy pokrojony boczek. Smażymy go ok. 5 min, mieszając co jakiś czas, powinien nieco się wytopić i zacząć lekko rumienić. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa, dodajemy 2 szczypty soli i smażymy je na średnim ogniu
Nerds Kitchenwykorzystaniem produktów firmy Jamar . Tym razem są to czerwone naleśniki z ćwikłą. Będzie to idealny dodatek do zupy. Ja uwielbiam rosół z naleśnikami! Jest to oryginalny pomysł zastąpienia makaronu czy ziemniaków. Świetnie smakują także z pomidorową Szaszłyki z naleśników do zupy Składniki: 250 ml mleka około 150 ml mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze(...)naleśniki będą bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) łyżka oleju 2 łyżki ćwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar ) łyżka cukru sól Dodatkowo: masło, margaryna, olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i do drugiej połówki dodajemy ćwikłę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasta odstawiamy
PatiGotujeinaczej. Tym razem kurczaka przygotowałam w wersji potrawki, a nie sztuki mięsa jak ostatnio . Danie wyszło przepyszne i wyraźne w smaku. Można podawać je jako samodzielne danie, lub z makaronem. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 brokuły (każdy o wadze 500 g) 4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem cebulki dymki- 3 szt. 2 puszki pomidorów w puszcze (u mnie(...)krojone) 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz mozzarella tarta- ok. 5 łyżek Sposób przygotowania: Cebulki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Kurczaka kroimy w kostkę. Dokładamy do cebulki. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Dodajemy do mięsa. Dokładamy marchewkę z groszkiem. Wlewamy pomidory (razem z sokiem). Dusimy
Pobite gary Barbary