POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając(...)koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak z kwaśnego na gorzki. Curry najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu
My Culinary Artkuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi, z dodatkiem ryżu czy też makaronu. T ym razem wykorzystam ją w daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory(...)szynki wieprzowej QAFP 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 cebula 300 g zielonej fasolki szparagowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Adzika 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 1/2 główki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili 25 g octu 10% 25 g soli 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy Wykonanie: Pomidory nacinamy
Kulinarne przygody GatityPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając(...)koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. TUTAJ znajdziecie inny przepis na trochę bardziej skomplikowane zielone curry :) Ten przepis można znaleźć na stronie gotujwstylueko.pl
Tajskie smakitymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki ok. 600 ml mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego tymianku Dodatkowo: makaron typu lazania trochę oliwy lub oleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć(...)lazanii powinien być dość gęsty, nie może być wodnisty, ale nie powinien być również zbyt suchy. Przygotowujemy beszamel. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i chwilę smażymy (ok. 2 min.). Następnie cienkim strumyczkiem dodajemy trochę mleka, cały czas mieszając , by nie dopuścić do powstania grudek (najlepiej trzepaczką bądź rózgą). Stopniowo dodajemy ok. szklankę mleka. Przyprawiamy solą
Ratunku obiadrazem przepis na zapiekane muszle nadziewane kurczakiem i brokułami z sosem pomidorowym. To świetne danie na obiad lub na kolację. Muszle nadziewane są banalne w przygotowaniu, a każdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha! Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami: Składniki Ilość porcji: 2 Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g ) Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka(...)białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował
ale Pyszniemniejsze kawałki, wrzucamy pokrojone już do miski, i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, papryką słodką - do smaku wg uznania. Następnie wrzucamy kawałki fileta na rozgrzaną oliwę na patelni i smażymy do zrumienienia: Do małego garnka wlewamy odrobinę wody na dno, doprowadzamy do żeby lekko ta woda się zagotowała. Następnie dodajemy z patelni usmażonego już fileta, chwile tak gotujemy(...)kwaśny, tutaj już gotujemy około 10 minut od zagotowania sosu z mięsem i doprawiamy. W drugim garnku gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu. Danie można podawać również z makaronem, ale wydaje mi się, że z ryżem jest smaczniejsze :). I gotowe; Smacznego :) i zapraszam na kolejne posty w kolejnych dniach
Gotuj z Mąkąszklanki wody do duszenia mięsa Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia mniej więcej z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone grzyby oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Ponowie dusimy do miękkości(...)podgrzewamy tak długo aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy natkę pietruszki. Ja zaserwowałam mojej rodzince sos z makaronem spaghetti od Lubelli
Życie zaczyna się w kuchniTradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom. Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić(...)piórka, marchewkę w plasterki i razem podsmażyć na oliwie. W moździerzu utrzeć ziarna kolendry i kuminu. Dosypać do smażących się warzyw razem z pozostałymi przyprawami i smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty. Dodać pomidory, szklankę wody i liść laurowy. Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut
wyzwania kuchennegotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera w nieduże półplasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wrzucamy na nią makaron dyniowy, pora i selera oraz starty czosnek. Całość przesmażamy przez kilka minut delikatnie mieszając i dusimy aż seler i por zmiękną. Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy(...)ugotowanym pęczakiem i startym serem na patelnię. Suszone jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Całość doprawiamy delikatnie solą, smażymy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Makaroszotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny. :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl
Kuchenna Kontrrewolucyacukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym maśle, pod koniec dodałam drobniutko posiekany czosnek i smażyłam przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił, bo wtedy robi się gorzki. Dodałam pomidory wraz z zalewą, a kiedy się zagotowały, wkruszyłam kostkę warzywną (ja nie lubię mocno solić, więc(...)gotowałam, aż sos się trochę zagęścił (kilkanaście minut). Zmiksowałam go, ale tak, że pozostały wyczuwalne kawałeczki cebuli. Doprawiłam pieprzem, cukrem i mieloną papryką. Jeśli sos ma być dodatkiem do makaronu, warto dodać trochę ziół np. bazylię lub oregano
Kuchenne zapiski EdytySosy do makaronu typu Tagliatella można robić przeróżne. Jednak ja mam swój ulubiony. Sos z podgrzybków z kurczakiem. Bardzo prosty i smaczny. Podaję przepis na sos, a makaron trzeba po prostu kopić gotowy. SKŁADNIKI podgrzybki ok. 30 dag. ( o tej porze mrożone) 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu jedna cebula 1 łyżka oleju sól , pieprz 1 mała(...)Podsmażamy dodając przyprawę do drobiu. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Grzyby płuczemy kroimy w małe kawałki dodajemy do kurczaka i dalej smażymy ok 10 min. Gdy grzyby zmiękną dodajemy śmietanę i dalej smażymy jeszcze ok 10 min. Śmietana powinna nieco zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyDzisiaj mamy dla Was pyszny przepis na klopsiki z bazylią w karmelizowanych pomidorach. Klopsiki wyszły soczyste z posmakiem bazylii w lekko słodkim sosie z karmelizowanych pomidorów
Kuchenne WariacjeAromatyczne i proste w przygotowaniu danie z owocami morza o zapachu pomidorów, ziół i morza:) Można podawać je z makaronem lub zajadać z bagietką. Przepis z książki podróży kulinarnych greckich z Małgosią Puzio. Składniki: 2 kg małych ośmiorniczek (mogą być mrożone) 500 g małych cebulek 4 ząbki czosnku 400 ml czerwonego wina szklanka bulionu z kurczaka 100 ml octu winnego(...)pomidorów bez skórki 2 łyżki suszonego oregano, pół pęczka świeżej natki pietruszki, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku wedle uznania, szczypta cukru olej do smażenia Przygotowanie w kilku prostych krokach: 1) Lekko rozmrozić ośmiorniczki, wrzucić na rozgrzany olej i dodać rozgnieciony ząbek czosnku, poczekać aż zmiękną. 2) Następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, liście laurowe, wino, bulion, ocet winny
Zasmakuj Kuchnistoisku z kuchnią dalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 150 - 200 ml wody - 1 łyżeczka octu ryżowego - olej sezamowy do skropienia potrawy W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy do woka wraz z przyprawami (miód, anyż, chili), ciągle(...)proszku z krewetek, dusimy dalej przez 10 minut. Doprawiamy octem ryżowym, solą i ewentualnie odrobiną chili. Gotowe danie skrop olejejm sezamowym. Kurczaka możecie podawać z ryżem, nudlami, makaronem soba, bądź ulubioną kaszą. Smacznego i Pięknego dnia, zajrzycie na nasz profil na Instagramie i Facebooku Smyk W Kuchni ;-) Pozdrawiamy
SMYKWKUCHNIpiersi drobiowej 1 duża cebula 1 kostka topionego serka 2 łyżki śmietany szklanka bulionu drobiowego liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki mąki masło do smażenia Sposób wykonania: Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła , dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać pokrojoną(...)drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchni