dokładnie i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. SOS BESZAMELOWY: W rondelku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i energicznie wszystko wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną). "Smaż" całość około 2 minut. Teraz zacznij wlewać mleko, cały czas porządnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj sos około 4-5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia(...)dwie szkoły jesli chodzi o przygotowywanie płatów lasagne. Jedni nie obgotowują ich wczesniej, używają suchych, inni zaś przeciwnie. Ja po latach przyrządzania lasagne mam we krwi obgotowywać je wcześniej - makaron wychodzi dzięki temu zawsze miękki. Ale wybór pozostawiam Wam. Zagotuj w większym garnku wodę z łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżeczką soli. Płaty lasagne wsadź do garnka
Słodko-Słony Świat Ilonyjakoś tak brak mi siły. Żeby umilić sobie trochę poniedziałkowe życie ugotowałam pomidorową – tym razem trochę bardziej kaloryczną. Jest przepyszna : D Jeżeli macie ochotę możecie podać ją z makaronem lub ryżem, chociaż zupa jest całkiem gęsta. Ps. Pan Mąż stwierdził, że smaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza(...)puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego sól, pieprz kolendra odrobina startego parmezau 1 łyżka oleju do smażenia W garnku rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie drobno posiekaną cebulę. Chwilę przesmażcie, dodajcie pomidory, mleko kokosowe i gotujcie ok 15 minut. Dodajcie bulion, sos chilli oraz przyprawy. Pod sam koniec gotowania
Szybko Tanio Smacznieosuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy białe błony. Mięso kroimy ukośnie na plastry o grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący, układamy plastry mięsa i chwilę smażymy z obu stron. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wypuszczony, mięsny sok pozostawiamy i dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś(...)Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongroku tych małych, złotych darów lasu jest nie za wiele. Można je za to kupić w sklepach albo na bazarkach. Uwielbiam te małe grzybki, ponieważ idealnie łączą się makaronem, mięsem, różnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI(...)polędwicy wieprzowej 250 g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka wody 2,3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu smalec do smażenia polędwicy masło do smażenia kurek Przygotowanie: Polędwicę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowaną
Bon appetit mon amiepaprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy sosem sojowym(...)wody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i Waniliapieczarek -1 cebula -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -liść laurowy i ziele angielskie -olej lub masło klarowane Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy. Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 60 minut. Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy(...)Mięso kroimy w paseczki. Kapustę odsączamy z wody i kroimy. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dokładamy mięso. Smażymy razem ok. 10 minut. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia. Placki tniemy na pasy, układamy
Maminek kulinarnyGrzyby moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić(...)około 2 cm). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć je z obu stron na rumiano. Wyjąć i delikatnie posolić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić zamarynowaną Newellę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pokrojone grzyby mun i podsmażać kolejna minutę. Wyłączyć gaz, dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Nałożyć na plastry bakłażana i posypać uprażonym na suchej patelni sezamem
Oryginalny smakciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Podzielić je na 6 części i każdą przykryć miską. Smalec rozpuścić w głębokiej patelni lub szerokim płaskim garnku. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (tak jak makaron), kroić na kawałki długości 15-20 cm i szerokości 4-5 cm w każdym zrobić nacięcie i przeciągnąć jeden jego koniec.Wrzucić chrusta jak się szybko zarumieni, wrzucać następne(...)formujemy z 3-5 krążków wyciętych szklanką, kieliszkiem, literatką z cienko rozwałkowanego ciasta. Położyć krążki od największego do najmniejszego, po środku mocno przycisnąć palcem by się skleiły, naciąć brzegi, smażyć jak faworki. W środek każdej róży włożyć kawałek marmolady i przykleić wisienkę
Konrad GotujePrzepis ten to wynik wielu eksperymentów z tym daniem, ale było warto, bo efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Jest po prostu mniam! :) Kolejny przepis na danie z wykorzystaniem makaronu, który ubóstwiam. Lasagne to danie legenda, każdy o nim słyszał, ale wciąż jest wiele osób, które jej nie próbowało. Wielka szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Nie jest trudna w przygotowaniu, może(...)oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy cebulkę i smażymy ją aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek oraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy
Cooking Monsterczas 10 sek reszta jak wyżej Przygotowanie sosu – w garnku roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w pół paseczki por oraz marchew pokrojoną w cienkie paseczki. Smażyć aż por zmięknie. Wlać wywar, dodać gałkę muszkatołową, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu. Z masy mięsnej formować okrągłe(...)rozmieszaną mąkę wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Na koniec wlać śmietanę lub jogurt, wymieszać. Dodatkowo obsypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Danie jest pyszne smacznego
Kuchnia PokoleńRyż musi być ugotowany na sypko , ja nie mam na to patentu , po prostu co chwilę sprawdzam , a po zlaniu wody , przelewam na sitku ( gęstym ) zimną wodą jak makaron -wychodzi idealnie sypki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Następne 3 kostki zużywamy do ugotowania warzyw i groszku , lekko al dente , tak żeby nie rozgotować . Gorące warzywa zlewamy(...)sitka z ryżem , na cedzak . Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy pieczarki ( wrzućcie pokrojone i nie mieszajcie , dopóki się nie przypieką , inaczej puszczą wodę i się uduszą zamiast smażyć ) . Następnie dorzucamy ryż z warzywami ,kukurydzę, sól , pieprz do smaku , czosnek , mieszamy i smażymy chwilę , co jakiś czas mieszając ,żeby nie przywierało do patelni . Po około 6-7 minutach , wyłączamy
Ogrodnik w podróżyKasza kuskus jest jednym z najszybszych i najprostszych składników do przygotowania obiadu, kolacji czy też tak modnego w dzisiejszych czasach lunchu. Jest produktem łączącym w sobie cechy makaronu i kaszy otrzymywanych z pszenicy twardej czyli durum. Dla wielu ulubiona z rodziny kaszowatych, dla mnie bez wątpienia jest nieoceniona:-)) Dzisiaj przygotowałam sałatkę fit, raczej podawaną na zimno. Zapraszam do gotowania(...)bulionu warzywnego lub wody ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia mały ogórek zielony, pół papryki czerwonej, 1 pomidor malinowy , ząbek czosnku, malutka cebula lub pół dużej, pęczek rzodkiewki, jajko ugotowane na twardo( opcjonalnie) sól, pieprz czarny, łyżeczka nasion kolendry
pieprzny smaczekPikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi warzywami: cukinia i pomidor, Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu(...)zimnego masła solonego Wykonanie Umyć warzywa i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę w paski,kostkę jak kto woli Obrać i posiekać ząbek czosnku, smażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, następnie dodać pokrojone warzywa i wędlinę. Wymieszać, dodać sól ,pieprz ,oraz zioła i dusić około 10 minut na małym ogniu. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Gdy warzywa się duszą
w mojej kuchnimorza – modliłam się, aby nie dostać kalmarów, bo nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, no i wymodliłam, trafiłam na dobrze znanego i poczciwego łososia! Na samym początku oczywiście chciałam przygotować makaron, bo przecież to już mam sprawdzone, ale podpatrzyłam, że już inni mają go w planach, więc zostałam w kropce. Na stole zobaczyłam płatki kukurydziane i od tego się zaczęło. Wiedziałam(...)omlet z płatkami, ale nie miałam pomysłu jak go połączyć z łososiem, aby to on był królem potrawy. Pomyślałam więc, że omlet przełożę duszonymi warzywami, a do całości dodam smażoną rybę. W końcu, po usmażeniu omleta i łososia coś mnie tknęło, aby pokombinować, żeby danie nie było banalne. No i tak właśnie powstały roladki z omleta z łososiem. Trzyosobowe jury
Kuchnia Bazyliibrązowe i chrupiące. Dosypcie do niego warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy sos sojowy oraz jajko i mieszamy. Papier ryżowy wkładamy do głębszego talerza z ciepłą wodą dosłownie(...)desce i nakładamy na niego ok. 2 łyżki farszu. Boki zawijamy do środka i rolujemy sajgonkę tak jak krokieta. Układamy je na talerzu lekko oprószonym mąką. Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, gdy staną się lekko brązowe i chrupiące. My zjedliśmy je z ryżem, surówką i sosem słodkim chilli. Smacznego
Cooking Monster