makaron smażony - 5576 przepisów (strona:244/372)

Pęczotto szpinakowe 193

Dziś przedstawię Wam jedną, a właściwie dwie moje miłości - kasza pęczak i szpinak. Zawsze jadałam szpinak w towarzystwie naleśników, albo makaronu, ale tym razem postanowiłam pokombinować. Efekt tych kombinacji podbił moje kubki smakowe, więc dzielę się z Wami przepisem na pyszny i zdrowy obiad szpinakowy. Składniki (porcja dla 2 osób): 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. pęczaku(...)szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale może być świeży) 1 filet z piersi kurczaka 5-6 suszonych pomidorów (ja kupuję tutaj ) sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i pęczak. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka

Cynamonowe szczęście
Wołowina po chińsku 327

wrzucamy do miski i odstawiamy na bok, my zajmiemy się wołowiną.     W pustym już woku rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju. Gdy jest on mocno rozgrzany wrzucamy wołowinę i smażymy ją, często mieszając – żeby każdy kawałek równomiernie się usmażył. Zajmie to pewnie kolejne 3-4 minuty :) Gdy wołowina jest już usmażona wrzucamy do niej warzywa i podlewamy 1/3 sosu, mieszamy(...)znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;)     TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania

Jak gotować i nie zwariować
Sos grzybowy 158

czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła(...)kremówki sól, pieprz Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć ja około 5-7 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 1-2 minuty. Dodać resztę masła i oliwy. Na gorący tłuszcz (skwierczący) wrzucić grzyby i na dużym ogniu smażyć

My simple kitchen
Smażone supełki na gorącym tłuszczu 118

Przepis podobny do tradycyjnych chruścików. Tak cudnie zawiązane "kokardki" robią wrażenie :) a jak smakują! Składniki: ½ margaryny ½ szklanki cukru 3 jaja 2 łyżki wódki 3 szklanki mąki

Tradycyjna Kuchnia
ŻOŁĄDKI DROBIOWE 182

zrobić: Żołądki dokładnie oczyścić ze wszystkich błonek i bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pokroić w cienkie paski. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Cebulę smażymy do momentu, aż się zeszkli, dorzucamy pokrojone żołądki i całość podsmażamy około 20 minut. Podlewamy wodą, aż zakryje mięso i gotujemy do momentu, aż żołądki lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem(...)będą całkowicie mięciutkie. Śmietanę rozmieszać z mąką i papryką w proszku, zahartować odrobiną wywaru i wlać do rondla. Doprowadzić do zagotowania się sosu i podawać. Moja wersja podania to makaron i sałatka z buraczków, ale zarówno dobrze gulasz smakuje z ziemniakami jak i z kaszą

Kuchnia w opałach
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 275

Inspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na to danie;) Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego(...)papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty. 2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę

Kuchnia Pełna Pasji
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 213

sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :) Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna 1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu) 1 kula mozzarelli do zapiekania kilka pomidorków koktajlowych(...)kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)! sól, pieprz suszone oregano i bazylia do sosu świeże oregano lub bazylia do dekoracji olej do smażenia Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 2 ząbki czosnku. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce. Później dodajemy mięso i całość smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z kurczakiem w curry 215

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 238

się na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę pomidorową. Danie wyszło całkiem całkiem, o czym sami możecie się przekonać. Rzadko kiedy mam okazję gotować(...)parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia. Nadzienie Paprykę i cukinię

Food Square
Domowa pizza 320

Nadmiar zajęć, a w zasadzie za krótka doba często zmusza nas do szybkich obiadów, jednakże równie smacznych:) Coś dla miłośników domowych fast foodów.  Składniki na

Kuchnia Pełna Pasji
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej, w delikatnym sosie gorgonzola, z zielonym groszkiem 179

słona,dlatego uważamy z ilością soli). Każdy filet owijamy w plasterki szynki i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy ok. 5 minut z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy jeszcze 4 minuty. Na drugą patelnię wlewamy ok 200 ml. białego, wytrawnego wina, które trzeba zagotować i zredukować o 3/4. Do wina kruszymy ser i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy(...)zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii

Kopystką po garach
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 225

gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami  - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka 3 kromki chleba razowego sól pieprz(...)Przygotowanie: Polędwiczki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem.  Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką

Taste Therapy
Fenkuł z kuskusem 155

Pasuje do soków warzywnych – z marchewką, burakiem, imbirem, a także owocowych, np. z pomarańczą, gruszką lub arbuzem. Czasem dodaję bulwę do warzyw na patelnię. Tak przygotowane pasują do makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego(...)czerwonej soczewicy 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i kolendra mielona do smaku Na patelni lub w woku podgrzewamy olej. Warzywa kroimy w cienkie talarki i wrzucamy do woka. Smażymy krótko, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodajemy przyprawy, soczewicę i kuskus,wlewamy ok. 100 ml wody i mieszamy przez ok. 5 minut

Kucharzyca
Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym 232

Filet z kurczaka można wcześniej zamarynować, dzięki czemu będzie miało zdecydowany smak. W tym przepisie jednak wersja minimalistyczna z pieprzem i solą Kurczaka w sosie można podawać zarówno z makaronem, ziemniakami czy ryżem i dowolną surówką. Drukuj Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Podwójna średnia pierś z kurczaka Garść bazylii 4 pomidory pół cebuli 3 ząbki(...)łyżki oliwy Wykonanie Pomidory nakrawamy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy. W tym czasie pierś dzielimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki oliwy. Smażymy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy

Mieszam w Garnku
Kurczak w sosie chranowo koperkowym z kukurydzy 174

średni garnek, a zawsze sosy robiłam na patelni). Do garnka wrzucamy cebule, doprawiamy solą i pieprzem, jak cebula zacznie się robić miękka dorzucamy czosnek chwilę podsmażamy i dorzucamy kurczaka. Smażymy chwilę od czasu do czasu mieszając żeby kurczak i cebula się nam nie przypaliły. Dodajemy przyprawę do zup i sosów Winiary, dorzucamy serek topiony i chwilę mieszamy by serek się(...)wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan, wrzucamy koperek, mieszamy, chwilę gotujemy na małym ogniu żeby składniki się połączyły i dodajemy kukurydzę. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Można podawać z makaronem lub z kopytkami czy też kluskami śląskimi albo po po prostu z ziemniakami. Sos idealnie nadaje się do pulpetów, można nim polać również pieczone mięso

Piekielna Kuchnia Pati