Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100
My Culinary Artwyrazistym, niestandardowym, leciutko kwaśnym smaku, w towarzystwie kruchego mięska, to bardzo dobry pomysł na obiad. Dzisiaj gulasz w nowym wydaniu. Idealny kompan dla wszelkich kasz, makaronów, ziemniaków, czy pieczywa. Do znudzenia będę powtarzała, że najbardziej lubię te przepisy, które zawierają niewielką ilość składników, ale w pełni wykorzystują każdy z nich i niejako wyciągają i podbijają ich walory smakowe(...)gustu. Przygotujcie: 500 g mięsa wieprzowego cebulę 30 g kaparów z zalewy kwaśną śmietanę sól i pieprz 3 liście laurowe mąkę łyżeczkę smalcu lub innego tłuszczu do smażenia wodę Mięsko kroimy na kawałki, lekko posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na dość sporym ogniu krótko podsmażamy kąski, z każdej strony. Pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Zawartość patelni
Pichceniomaniaziół prowansalskich Makaron gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przekładamy do miseczki. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawą gyros oraz odrobiną soli i słodkiej papryki. Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej
Smaki Na Talerzumakaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Składniki na gulasz
karmelowyryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu 2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach 1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata 1/2 szkl bulionu 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) olej do smażenia sól, pieprz
Kto ugości moich gości?ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany kawałek sera mozzarella słodka czerwona papryka zioła prowansalskie bazylia, tymianek sól, czarny pieprz masło do wysmarowania blachy olej do smażenia Zacznijmy
potrawyregionalnemakaronem. Jednak kiedy pojawiają się pierwsze młode ziemniaki - to właśnie one królują w mojej kuchni. A im prościej są podane - tym lepiej. Gotowane, z masłem i koperkiem to klasyka, ale ja najbardziej lubię kiedy kilka z nich zostanie na drugi dzień. Wtedy kroję je na grube plastry, doprawiam solą morską oraz grubo mielonym pieprzem i smażę
Kulinarne Inspiracjeryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki: (dla 4 osób) 400 g piersi z indyka 2 białe części pora 6 średnich marchewek pęczek zielonych szparagów 400 ml śmietany 30-36% 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 0,5 kostki masła lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka
UgotujmyTo.plsmażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie. Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy. Kiedy pak choi jest gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem krewetki i wymieszać. Doprawić do smaku solą lub sosem sojowym lub ostrygowym Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką. Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem
Stare GaryMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . Szpinak opłukać, wrzucić do garnka i chwilę podgrzewać - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę posiekać . Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony
Stare Garywywijamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią Kamis. Ja je zrobiłam bardziej po swojemu. Chodzi mi o same wykonanie. Faworki widoczne na zdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś
Malinowe PocałunkiKurczaka smaż na złoto przez 3-4 minuty z każdej strony (mięso powinno być usmażone, a szynka stać się chrupiąca). Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, wyciśnij na patelnię sok z cytryny, który zmiesza się z oliwą i mięsnymi sokami tworząc pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina. Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami
Chilli Czosnek i Oliwamąką. Smażyć dalej ok.3-5 minut mieszając. Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu. Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany. Można również podawać z makaronem, np.łazankami
Smaczne Zdroweidealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć chwilowy związek z nimi, jednak nie na długo. Następnie podano nam chrupiące(...)wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać
królestwo garówkawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki do podania: kasza gryczana / ziemniaki / kluski śląskie / ryż / makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy na ok. 1 cm plastry (u mnie wyszło 5 plastrów(...)patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju lub klarowanego masła. Na dużym ogniu obsmażamy (najlepiej pojedynczo) bitki, aż przyrumienią się z każdej strony. Usmażone przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa dolewamy jeszcze łyżkę oleju/masła (jeśli jest potrzeba) i podsmażamy cebule posiekane w drobną kostkę (warto je odrobinę posolić). Gdy będą już szkliste, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, smażymy
Poezja smaku