Sos pomidorowy do pizzy (i nie tylko) 198się do pizzy, do dań z makaronem i innych pysznych dań! Zapraszam! Składniki: ok. 3 kg dojrzałych pomidorów 3 białe duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać
Emcia Pichci
Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna 263tylko lekko ją wytrzeć i dalej smażyć na niej mięso, co dodatkowo nada mu aromat papryki. Świetnie pasuje do podsmażanego schabu. *jeśli nie macie octu winnego, można dać balsamiczny, ale lekko zmieni to smak. Można także poratować się mieszając wytrawne lub półwytrawne czerwone wino z odrobiną zwykłego octu do smaku. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Zupa pomidorowa z prawdziwych
Pociąg Do Kuchni
Zupa krem z żółtego groszku 237dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować do niej makaron. Smacznego
Kuchenne Wariacje
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 263przesmażonych warzyw, do garnuszka i smażymy kolejną część pulpecików. Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek przekładamy na ogień, dodajemy pomidory, przecier, bulion warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego
Plate of Joy
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 214patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną
karmelowy
Przepis na… – Spaghetti alle vongole, włoski klasyk 314dodajemy małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym
Bon Ton Italia
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 288niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Smażymy 3 minuty. Dodajemy starte warzywa. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy bulionem i przecierem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron
Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś ze szpinakiem i serem Blue 276piórka, smażę dalej aż większość wody wyparuje. Po tym czasie kroję ser w kostkę, dodaję do całości cały czas mieszając i po 5 minutach zdejmuję z ognia. Na sam koniec przyprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Łososia podgrzewam i gotowe :-) Śmiało można podawać z makaronem razowym bądź brązowym
Życie na widelcu
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 295patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy nasze kotleciki około 3-4 minuty z każdej strony. 4. Przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na 20-25 minut. Zrobione! :) Podałam kotleciki z dwoma małymi gniecionymi ziemniakami (ponieważ ziemniaki są zdrowe i o wiele mniej tuczące niż makaron lub ryż!), odrobiną buraczków i sałatą
My Culinary Art
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 276Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy
Tajskie smaki
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 246minutę. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Yum, pokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem 7-8 minut. 3. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z makaronem ryżowym. Uwagi: Krewetki nie mogą gotować się
Tajskie smaki
Curry z kurczaka w sosie saté 425powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą). Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem. Smacznego!!! Źródło: "Indiase
W mojej holenderskiej kuchni
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 242Jakiś czas temu robiłam makaron z pesto . Bardzo mi zasmakowało połączenie rukoli i suszonych pomidorków więc postanowiłam pesto połączyć z rybką. Do pesta użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać. Olej ten często gości w moich potrawach, najwięcej używam go do smażenia i sałatek. składniki
Monia miesza i gotuje
Pałki kurze w pysznym sosie grzybowym 213smaku solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa rozłożyć usmażone pieczarki, zawinąć tworząc roladki. Każdą roladę zabezpieczyć przed rozwinięciem drewnianą wykałaczką lub zawinąć nitką. Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć roladki na ciemno złoty kolor. Na patelnię wrzucić pozostałe pieczarki i wlać wodę. Tyle, żeby roladki były w połowie przykryte. Doprawić w razie potrzeby do smaku, gotować(...)być miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlać do sosu. Chwilkę gotować, dokładnie zamieszać. Wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. Bardzo smaczne, polecam
Kuchnia Pokoleń
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 231rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana na osobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :) Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie(...)międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone drobno borowiki oraz umyte i drobno pokrojone pieczarki. całość smażymy ok 10 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem i klopsikami. Gotujemy całość chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową warzywa. Ścieramy je na tarce na oczkach
Walijskie Pichcenie
Cannelloni :) 288Postanowiłam jakiś czas temu pomęczyć się i zrobić sobie pyszne cannelloni ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu Cannelloni (ja miałam Lubelli) 1 puszkę pomidorów całych 500g mięsa mielonego z indyka 8 pieczarek 2 cebule 3 łyżki oleju ryżowego 4 plastry sera żółtego 3 kostki rosołowe warzywne Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano - co kto lubi Beszamel: 50g masła(...)szklanki mleka 3 łyżki mąki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę - smażymy aż do przyrumienienia. Następnie kroimy pieczarki również w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy ok 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy intensywnie i podsmażamy przez następne10 minut, często zaglądając do patelni
Emcia Pichci
Uszka wigilijne do barszczu 214Do przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio Smacznie
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 207proporcjami, z dodatkiem wina, z ziołami... Teraz już wiecie dlaczego wcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie
Kulinarne Inspiracje