wywaru mięsnego • 2 łyżeczki suszonego oregano • sól, pieprz • 300g makaronu Spaghetti • tarty parmezan do posypania Sposób przygotowania : 1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. 2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. 3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki
KUCHNIA POLSKAkojarzy mi się z latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz, cukier gałka muszkatołowa 2 puszki kukurydzy
Pobite gary Barbaryfasolką ugotowaną na parze. Łazanki z kurkami Makaron gotować w osolonej wodzie 2 minuty krócej niż zaleca producent. Ugotowany zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić w plastry, mniejsze zostawić w całości. Co cebuli dodać kurki i gałązki macierzanki, smażyć 3 minuty. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz
SzczyptaSmaQniecałe 30 minut. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem, np. nitkami. Składniki na 2-3 porcje: 3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu 200 g kurek 1/2 białej cebuli 1/2 czerwonej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki śmietany 12% lub 30% posiekana zielona pietruszka 1 łyżeczka masła olej do smażenia sól, pieprz Kurki umyć (najlepiej namoczyć je w wodzie
Ugotowaćprzygotowaniu i świetny dodatek do placów ziemniaczanych, makaronów, klusek, ziemniaków i wielu innych potraw. Sezon grzybowy w pełni, więc grzechem byłoby go nie wypróbować. składniki na 3 porcje 40-50 dag leśnych grzybów 1 duża cebula lub 2 małe 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła do smażenia szklanka bulionu 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany
Smakowite Daniazupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i kremów-domyślałam się 6. Doskonale nadaje się do panierowania, a następnie smażenia( nawet w głębokim tłuszczu), ponieważ prawie
Mia Cucina Sofietapowstała kieszonka, do środka wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. Smażymy na wolnym ogniu przez 5-10 minut z każdej strony. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z sosem i pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy z makaronem
Czerwona PorzeczkaLasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka pasty(...)sobie jest słony. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Filet z kurczaka polałam olejem. Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki. Odstawiłam na pół godziny. Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron. Kurczaka pokroiłam na cienkie plasterki. W garnuszku roztopiłam masło, wsypałam mąkę, smażyłam i mieszałam przez około 2 minuty. Stopniowo wlewałam mleko, cały
potrawyregionalneszybki obiad. Na dwie porcje: 1 duża pierś z kurczaka 1 mała i młoda cukinia 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka sól, pieprz olej do smażenia Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przy najmniej 1 godzinę. Cukinię pokroić w kostkę, jeżeli jest młoda to nie trzeba obierać(...)mięso kurczaka, gdy będzie już wystarczające miękkie dolać 3/4 szklanki wody i zmiażdżony czosnek, zagotować, dodać cukinie i wymieszać. Sos można zagęścić zaklepką z wody i mąki. Podawać z makaronem
Jadło i czytadłoodwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki (na 4 porcje jako danie główne): 200 g makaronu fusilli om nom nom * 3 piersi z kaczki 1 owoc granatu 1 mango 4 oscypki (małe) 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego 100 g chilijskich rodzynek 80 g orzechów nerkowca(...)smażyć od spodu kolejne 3 minuty. Naciąć w jednym miejscu i sprawdzić, czy nie jest surowa w środku. Jeśli tak się stanie, można włożyć ją na chwilę do pieca. Jeśli jest dobra odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy kroić (na cienkie kawałki), w innym wypadku stracimy cały sok. Kaczkę można również upiec w piekarniku, jeśli Wam wygodniej. Makaron ugotować
Food Squaredość kaloryczne, ale raz na jakiś czas jak najbardziej wskazane;)) Delikatny makaron, mięso, grzyby i duuużo ciągnącego się sera - to główne składniki tego pysznego dania. Składniki: 350 g makaronu lazania, 500g mięsa mielonego, ząbek czosnku, duża cebula, 300g pieczarek, puszka krojonych pomidorów, łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam(...)muszkatołowej, łyżka mąki, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, żółtko. Przygotować sos: Masło rozpuścić na patelni, zasypać mąką. Smażyć chwilę. Dodać zimne mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Śmietankę rozkłócić z żółtkiem, dodać
Z miłości do słodkościKremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście. Naprawdę warto chociaż raz go spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania(...)tarce lub lepiej — ścinamy specjalnym nożykiem, zesterem. Pomarańczę po starciu skórki wyciskamy. Zachowujemy sok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Do gorącego wrzucamy pokrojoną w cienkie pasy prosciutto. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut, aż szynka zbrązowieje. Wrzucamy połowę skórki startej z pomarańczy, wlewamy śmietanę. Dodajemy sok z pomarańczy i czekamy aż sos zacznie się gotować. Gdy zacznie bulgotać — wrzucamy
Karo in the KitchenPulpety, czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów. Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz. Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)cebula 1 marchewka 1/3 szklanki gazowanej wody 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek, vegeta natur, papryka ostra olej do smażenia klarowane masło Wykonanie: Do mięsa dodaj jajko, gazowaną wodę, namoczoną w mleku i odsączoną połówkę bułki, przyprawy (bez cukru), dobrze wymieszaj. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną
Zasmakuj Kuchniwytrawne danie. Jeżeli nie dostaniecie czekoladowego makaronu, to śmiało możecie to zastąpić zwykłym, a sos wzbogacić o 50 g gorzkiej czekolady. Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu (waga suchego, przed ugotowaniem) około 300 g buraków (idealne byłby młode) 400-500 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta ostrej papryki pół łyżeczki(...)octem balsamicznym i posyp cukrem. Odstaw na minimum 15 minut. Truskawki umyj, wydłub szypułki i poprzekrawaj na pół. Na dużą patelnię wrzuć połowę truskawek, dodaj 100 ml wody i smaż przez 3-5 minut, aż zrobi się sos. Dodaj buraczki (razem z sosem z octu i cukru) mieszaj i podlewaj co chwilę wodą, tak aby sos się nie przypalił
greenscarfcebulą. Smażyć przez 20-30 minut. Pod koniec przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Do grzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem wymieszać. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 3 całe jajka 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron
Food Squaresię oszukiwać. Bardzo często myśl o obiedzie pojawia się w samo południe, kiedy czasu zostaje niewiele. Warto wtedy mieć w zanadrzu kilka prostych i szybkich przepisów na dania główne. Makarony to bardzo wdzięczne formy obiadu, szybkie i sycące. Chciałam tutaj wspomnieć o mięsie mielonym paczkowanym. . Strzeżcie się ludziska, często mięsa jest nieco ponad połowa. Co to za deal? Kupujesz pół(...)łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz świeże zioła, np. Bazylia, tymianek, majeranek Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni razem z gorczycą na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy cebula zacznie się rumienić dorzucamy drobno pokrojony czosnek. Po chwili na patelnię wykładamy mięso i energicznie mieszając staramy się
MamaOskarkaaromatycznym sosie pomidorowym, danie doskonale smakuje z makaronem. Również możemy je podać z ryżem. Składniki: 0,5 kilograma piersi z kurczaka 1 puszka cieciorki 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól do smaku Pieprz czarny mielony Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy
Bajeczna Kuchniacebulę w piórka a pieczarki w ósemki, smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Jeżeli jest taka potrzeba możemy dodać troszkę wody. Na sam koniec wrzucamy kiełki i podsmażamy jeszcze około minuty. Dodajemy 2 - 3 łyżki sosu, całość razem mieszamy i gotujemy aż cały nadmiar wody odparuje. Najlepiej podawać z makaronem chińskim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinepecorino romano lub parmezanu Jak wykonać ? Makaron i brokuła gotujemy w osolonej wodzie al dente , odcedzamy na sicie. Zostawiamy do wystudzenia. Boczek kroimy na cienkie paski lub w kostkę, wytapiamy na suchej patelni aż się lekko zrumieni, łyżką wybieramy do miski, na tłuszczyku który się z niego wytopił, smażymy do miękkości pokrojonego w kostkę fileta
Wanilia i Kardamonsmaku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć na 1 łyżce oleju na złoty kolor. Kurki dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać do niej kurki, które smażyć przez kilka minut do miękkości. Posolić i popieprzyć. Przełożyć
Fabryka pomysłówprzykład z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wszystko oczywiście w towarzystwie wspaniałego sosu. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę w ciepłe strony! Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – ok 300 g wołowiny – 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej – sól, pieprz, zioła – słoik passaty pomidorowej / domowego koncentratu pomidorowego – mały słoiczek oliwek – odrobina tłuszczu do smażenia Mięso blendujemy, dodajemy kaszę jaglaną (jeżeli
Szybko Tanio Smaczniepóźniej wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku
greenscarfpóźniej wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku
greenscarfcieniutkie rozwałkowanie go. Dlatego polecam użycie maszynki do makaronu, będzie Wam dużo wygodniej, a faworki wyjdą cienkie i chrupiące. Z tego przepisu wyszła mi spora patera faworków. Potrzebne nam: - 3,5 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki wódki - szczypta soli - 5 żółtek - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% *dodatkowo: - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto
W poszukiwaniu inspiracjimieszamy i przez chwilę smażymy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając. Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki. 2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz
My Culinary Artpaski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakuduży gaz wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min. Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :) Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem
Smaki Edyty