makaron smażony - 5576 przepisów (strona:221/372)

Zapiekanka makaronowa z brokułem, szynką i suszonymi pomidorami 200

szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy al dente z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Mój sposób na gotowanie brokułów: gotuję wodę w większym garnku(...)odsączam. Dopiero jak wystygnie, kroję na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy na odrobinie masła lub oleju. Szynkę kroimy w grubszą kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż się zarumieni. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie przygotowujemy sos: łyżkę masła roztapiamy i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Należy uważać, żeby

Czerwona Porzeczka
własny sos pomidorowy 156

bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości marchewka (opcjonalnie), 1 średniej wielkości cebulka, zioła do smaku (najlepiej sprawdzą się te klasycznie włoskie: oregano, bazylia, tymianek), czosnek – 3 ząbki, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz papryczka chili do smaku, oliwa do smażenia (lub nierafinowany(...)się obłędnie łatwo). Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę (lub rozgniatamy w moździerzu). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty a następnie wrzucamy resztę warzyw (paprykę i startą marchewkę). Jeżeli użyliśmy świeżych pomidorów dolewamy wodę (tyle, aby zakryć dno patelni warstwą wody około

Gar Zdrowia
Spaghetti z sosem polońskim 150

domowego , staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc(...)czterech ząbków czosnku miażdżymy w prasce i razem z cebulą podsmażamy je na dwóch łyżkach masła. Na patelnię wrzucamy mięso. Dobrze mieszamy z cebulą i czosnkiem i smażymy rozgniatając je widelcem. Wlewamy do niego dwie puszki pomidorów. Jeśli mieliśmy te w całości, lekko je rozgniatamy. Na pozostałych dwóch łyżkach masła podsmażamy grubo posiekane, ostatnie 2 ząbki czosnku. Wkładamy do nich

Kuchenna Kontrrewolucya
Kalmary w sosie pomidorowym 168

podania makaron z sepią przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj ). W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę  -  na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać  i smażyć 5-6 minut(...)solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą.  Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Odchudzone spaghetti bolognese 140

smażyć na bardzo mocnym ogniu aż przestanie być surowe. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pomidory, bulion, posiekany czosnek, cukier i przyprawę włoską lub nasze zioła. Sos pozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec moż na dodać więcej soli, pieprzu lub ziół, w zależności od upodobań :) Podawać z makaronem

Cook&Love
Spaghetti two colors 130

wszystkie smaki idealnie harmonizują ze sobą, to uczta dla najbardziej wymagającego podniebienia i trudno mi stwierdzić, który sos jest lepszy, bo oba są przepyszne. Na dwie porcje: 150 g makaronu spaghetti omnomom Sos mango z krewetkami: 1 owoc mango 100 g krewetek 1/2 pomarańczy 100 g serka mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos groszkow - serowy(...)kostkę. Sok z pomarańczy zagotować, dodać  pokrojone mango, dusić na mały ogniu do czasu aż owoc zmięknie. Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, roztarty czosnek, sól, pieprz i smażyć nie dłużej niż 3 minuty, aby krewetki nie zrobiły się gumowe. Odstawić. Gdy mango będzie już miękkie dodać do niego usmażone krewetki i serek. Dokładnie wymieszać. Groszek ugotować w posolonej

Jadło i czytadło
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 137

łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać(...)mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do  sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki

Gotowanie jest łatwe
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 382

makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego; Sok wyciśnięty z połowy limonki; 1 łyżeczka cukru; 1/2 łyżeczki płatków chili; 2 łyżki oleju do smażenia. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy. Makaron chow mein można

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa + film 160

pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki masła 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1,5 litra bulionu 100 g śmietany 30 % 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g ugotowanego makaronu ( dowolny rodzaj) czarny pieprz sól Przepis: Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i całość gotujemy około 20 minut do momentu(...)półplasterki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko podsmażymy do odparowania wody, pod koniec smażenia całość delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do garnka z bulionem oraz warzywami i gotujemy na małym ogniu około

Smakowite Dania
Lasagne! :)) 155

nieee, fuj, co ona je?) :))) Szpinak nie jest zły! Nie wiem czemu większość ludzi właśnie reaguje tak jak w nawiasie... Ja uwielbiam tę zieleninę! i już! Co potrzebujemy? Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;)) Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju z orzechów(...)minutach smażenia odstawiamy nadzienie. Zabieramy się za beszamel ;) Do garnuszka postawionego na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła. Następnie dolewamy mleko i mieszamy przez chwilę. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy aż wszystko ładnie nam się rozprowadzi. Dorzucamy dwa żółtka i mieszamy doprawiając beszamel solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, a następnie kładziemy warstwę makaronu (mniej więcej

Emcia Pichci
Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem 173

gotowałam . Gotowałam jak zwykle,ale nie miałam pomysłów na nowy talerz. Może to będzie dla was inspiracją na niedzielny obiad  czy kolację . Składniki 4-6 osób 1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE(...)suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano ViolaPassion Sposób: Do garnka średniej wielkości wlewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy cebulę drobno posiekana i czosnek (szklimy) Następnie dodajemy mięsko . Łączymy i smażymy. Odstawiamy . Teraz sos: Rozgrzewamy następny garnuszek ,dodajemy oliwę ,cebulę i czosnek i chwilę szklimy. Następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki i te z puszki. Pieprz,sól do smaku. Oregano odrobinę

Viola cooks with passion
Kokardki z kurczakiem i brokułami. 179

Szybki i smaczny obiad. Powstał przez przypadek, ale będę do niego wracać. Składniki: 1/2 paczki makaronu ( u mnie kokardki) 1 pierś z kurczaka kilka różyczek brokuła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka sera mozzarella (kulka) 350 ml śmietanki 18 % 1/4 szklanki bulionu (niekoniecznie) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła trochę oleju do podsmażenia piersi sól,pieprz, czosnek, granulowany(...)Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godzinki. Następnie podsmażyć. Brokuły ugotować. Cebulkę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle, dodać pokrojony drobno czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać łyżkę mąki i cały czas mieszając wlewać śmietankę, potem bulion. (Jeśli nie macie bulionu możecie podlać sos małą ilością wody, jeśli będzie

Agusiowe smakołyki
Kasza bulgur z vermicelli i warzywami 108

innego wpadało do zrobienia. Kasza jest super, ja miałam wersję z makaronem vermicelli, do tego zrobiłam warzywa i wyszło super. Lekko i smacznie :)) Składniki: kasza bulgur z vermicelli (ilość wedle uznania, zależy ile porcji) brokuł marchewka cebula czerwona cukinia papryka czerwona troszkę kukurydzy ząbek czosnku olej kokosowy do smażenia sól pieprz z młotkowaną kolendrą Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu

kruche babeczki
Sajgonki (spring rolls) z krewetkami i sosem serowym 188

Wietnamie) spring rolls’y, czyli świeże sajgonki, których nie smaży się w oleju. Obie wersje są bardzo smaczne, z tymże ta - oczywiście jest zdrowsza. Sami się przekonajcie, która Wam najbardziej odpowiada, bo ja często robię obie!   (6 sztuk) 6 płatów papieru ryżowego Farsz: 50-60g makaronu ryżowego (użyłam wstążek) 12-15 krewetek marynowanych 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej

Di gotuje
Szpecle z kapustą i grzybami 182

opisu na opakowaniu, czyli najczęściej gotujemy w lekko osolonej wodzie, jak makaron. W garnku roztapiamy 20 g masła i dusimy posiekaną kapustę przez około 5 minut. Doprawiamy ją solą pieprzem i gałką muszkatołową. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle. Na patelni roztapiamy trochę masła i smażymy grzyby. Nie muszą się długo smażyć, wystarczy 3-5 minut. Dolewamy

KasiaiKrzysiu.pl