makaron smażony - 5576 przepisów (strona:215/372)

Zupa Harira 161

Makaron nitki (najlepiej wstążki)ale cienkie 2×Koncentray pomidorowe Sol pieprz Mozna dodac papryke ostra i slodka po lyzeczce do smaku Olej i lyzka masla Natka pietruszki Natka kolendry  Sposob: Piers pokroić w drobna kostke i 2 cebule Wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem cebule i troszke ja zeszklić *Dodac kurczaka sol pieprz Często mieszajac na duzym ogniu Smażymy(...)smaku plus koncentat Podlewamy.naszym bulionem i tak redukujemy z 10 min wrzucamy.do garnka *dodajemy znow wode i gotujemy 45 minutek Mieszajac od czasu.do czasu Dodajemy ciecierzyce po 5 min makaron i po nastepnych 5 min konczymy nasze gotowanie Smacznego

Viola cooks with passion
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 177

kroić je na talerzyku. Przestudzony makaron oblewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszamy go aby cały się pokrył delikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą. Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, które podsmażyłem z odrobiną soli na teflonowej patelni (bez żadnej oliwy, tylko gorąca patelnia). Kto smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba(...)mięsem. Cel na tym etapie - farsz nie może być suchy dlatego korygowałem gęstość całej mikstury, dolewając stopniowo wodę (ok. 250 ml), która została mi z gotującego się makaronu.  Kolejny krok - nadziewamy makaron tak aby ścianki muszelki delikatnie schodziły się do środka. Układamy muszelki blisko obok siebie - w myśl słów "ściaśniaj, ściaśniaj". Aby mieć mniej sprzątania, blachę

Right Behind The Kitchen
Zapiekanka makaronowa z brokułem, szynką i suszonymi pomidorami 234

szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy al dente z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Mój sposób na gotowanie brokułów: gotuję wodę w większym garnku(...)odsączam. Dopiero jak wystygnie, kroję na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy na odrobinie masła lub oleju. Szynkę kroimy w grubszą kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż się zarumieni. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie przygotowujemy sos: łyżkę masła roztapiamy i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Należy uważać, żeby

Czerwona Porzeczka
własny sos pomidorowy 201

bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości marchewka (opcjonalnie), 1 średniej wielkości cebulka, zioła do smaku (najlepiej sprawdzą się te klasycznie włoskie: oregano, bazylia, tymianek), czosnek – 3 ząbki, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz papryczka chili do smaku, oliwa do smażenia (lub nierafinowany(...)się obłędnie łatwo). Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę (lub rozgniatamy w moździerzu). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty a następnie wrzucamy resztę warzyw (paprykę i startą marchewkę). Jeżeli użyliśmy świeżych pomidorów dolewamy wodę (tyle, aby zakryć dno patelni warstwą wody około

Gar Zdrowia
Spaghetti z sosem polońskim 177

domowego , staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc(...)czterech ząbków czosnku miażdżymy w prasce i razem z cebulą podsmażamy je na dwóch łyżkach masła. Na patelnię wrzucamy mięso. Dobrze mieszamy z cebulą i czosnkiem i smażymy rozgniatając je widelcem. Wlewamy do niego dwie puszki pomidorów. Jeśli mieliśmy te w całości, lekko je rozgniatamy. Na pozostałych dwóch łyżkach masła podsmażamy grubo posiekane, ostatnie 2 ząbki czosnku. Wkładamy do nich

Kuchenna Kontrrewolucya
Kalmary w sosie pomidorowym 200

podania makaron z sepią przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj ). W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę  -  na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać  i smażyć 5-6 minut(...)solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą.  Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Odchudzone spaghetti bolognese 177

smażyć na bardzo mocnym ogniu aż przestanie być surowe. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pomidory, bulion, posiekany czosnek, cukier i przyprawę włoską lub nasze zioła. Sos pozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec moż na dodać więcej soli, pieprzu lub ziół, w zależności od upodobań :) Podawać z makaronem

Cook&Love
Spaghetti two colors 159

wszystkie smaki idealnie harmonizują ze sobą, to uczta dla najbardziej wymagającego podniebienia i trudno mi stwierdzić, który sos jest lepszy, bo oba są przepyszne. Na dwie porcje: 150 g makaronu spaghetti omnomom Sos mango z krewetkami: 1 owoc mango 100 g krewetek 1/2 pomarańczy 100 g serka mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos groszkow - serowy(...)kostkę. Sok z pomarańczy zagotować, dodać  pokrojone mango, dusić na mały ogniu do czasu aż owoc zmięknie. Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, roztarty czosnek, sól, pieprz i smażyć nie dłużej niż 3 minuty, aby krewetki nie zrobiły się gumowe. Odstawić. Gdy mango będzie już miękkie dodać do niego usmażone krewetki i serek. Dokładnie wymieszać. Groszek ugotować w posolonej

Jadło i czytadło
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 174

łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać(...)mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do  sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki

Gotowanie jest łatwe
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 421

makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego; Sok wyciśnięty z połowy limonki; 1 łyżeczka cukru; 1/2 łyżeczki płatków chili; 2 łyżki oleju do smażenia. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy. Makaron chow mein można

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa + film 187

pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki masła 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1,5 litra bulionu 100 g śmietany 30 % 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g ugotowanego makaronu ( dowolny rodzaj) czarny pieprz sól Przepis: Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i całość gotujemy około 20 minut do momentu(...)półplasterki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko podsmażymy do odparowania wody, pod koniec smażenia całość delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do garnka z bulionem oraz warzywami i gotujemy na małym ogniu około

Smakowite Dania
Lasagne! :)) 192

nieee, fuj, co ona je?) :))) Szpinak nie jest zły! Nie wiem czemu większość ludzi właśnie reaguje tak jak w nawiasie... Ja uwielbiam tę zieleninę! i już! Co potrzebujemy? Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;)) Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju z orzechów(...)minutach smażenia odstawiamy nadzienie. Zabieramy się za beszamel ;) Do garnuszka postawionego na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła. Następnie dolewamy mleko i mieszamy przez chwilę. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy aż wszystko ładnie nam się rozprowadzi. Dorzucamy dwa żółtka i mieszamy doprawiając beszamel solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, a następnie kładziemy warstwę makaronu (mniej więcej

Emcia Pichci
Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem 207

gotowałam . Gotowałam jak zwykle,ale nie miałam pomysłów na nowy talerz. Może to będzie dla was inspiracją na niedzielny obiad  czy kolację . Składniki 4-6 osób 1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE(...)suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano ViolaPassion Sposób: Do garnka średniej wielkości wlewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy cebulę drobno posiekana i czosnek (szklimy) Następnie dodajemy mięsko . Łączymy i smażymy. Odstawiamy . Teraz sos: Rozgrzewamy następny garnuszek ,dodajemy oliwę ,cebulę i czosnek i chwilę szklimy. Następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki i te z puszki. Pieprz,sól do smaku. Oregano odrobinę

Viola cooks with passion
Kokardki z kurczakiem i brokułami. 212

Szybki i smaczny obiad. Powstał przez przypadek, ale będę do niego wracać. Składniki: 1/2 paczki makaronu ( u mnie kokardki) 1 pierś z kurczaka kilka różyczek brokuła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka sera mozzarella (kulka) 350 ml śmietanki 18 % 1/4 szklanki bulionu (niekoniecznie) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła trochę oleju do podsmażenia piersi sól,pieprz, czosnek, granulowany(...)Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godzinki. Następnie podsmażyć. Brokuły ugotować. Cebulkę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle, dodać pokrojony drobno czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać łyżkę mąki i cały czas mieszając wlewać śmietankę, potem bulion. (Jeśli nie macie bulionu możecie podlać sos małą ilością wody, jeśli będzie

Agusiowe smakołyki
Kasza bulgur z vermicelli i warzywami 149

innego wpadało do zrobienia. Kasza jest super, ja miałam wersję z makaronem vermicelli, do tego zrobiłam warzywa i wyszło super. Lekko i smacznie :)) Składniki: kasza bulgur z vermicelli (ilość wedle uznania, zależy ile porcji) brokuł marchewka cebula czerwona cukinia papryka czerwona troszkę kukurydzy ząbek czosnku olej kokosowy do smażenia sól pieprz z młotkowaną kolendrą Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu

kruche babeczki