Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 232kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, dodajemy pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy śmietanę. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego
Symfonia smakowa
Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem 253Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem Składniki: - makaron spaghetti - mięso mielone z łopatki wieprzowej - pomidory bez skórki (świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę
Kuchnia co dnia
Bruschetta 266awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych, dekorowania potraw, takich jak makarony, pierogi lub pieczone mięsa oraz do poprawiania przyswajalności składników odżywczych. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Ma najwyższą temperaturę dymienia (255 stopni Celsjusza) ze wszystkich olejów świata. Dzięki temu nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania. Potrawy z dodatkiem oleju z awokado
Marder&Marder Manufacture
Medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzem. 446dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi
Kuchnia Beaty
Pierś z kurczaka po chińsku na szybko 362stron Rozgrzewamy olej (lub oliwę z oliwek) na patelni i smażymy mięso z obu stron na małym ogniu kilkakrotnie przewracając Przyznam szczerze, że na tym mój wkład w obiad się kończy :) ponieważ nie mialam czasu (a zjeść trzeba było). Ale proponuję ugotować do tego ryż lub chiński makaron. Mięso można wówczas pokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie paski
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz żołądkowo warzywny 189Następnie posiekać pora i także dodać do składników na patelni. Wszystko smażyć do lekkiego zarumienienia składników. Potem podlać całość bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować i podawać np. z ugotowanym makaronem
Ewa w kuchni
Jak zrobić gulasz wołowy? 321łyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak cajun z szparagami 355garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, dodajemy szparagi szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część
Smaki Edyty
Makaron z ragoût z kurczaka 209mała cebula; 1/4 szklanki oliwy z oliwek; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę i szalotki obrać, drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę. Laskę selera naciowego umyć(...)niewielką kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną, na patelni oliwę (1/4 szklanki) wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę razem podsmażać. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojony seler naciowy i marchewkę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i całość razem podsmażać
Gospodyni Miejska
Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach 189smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron
VioletoweKucharzenie
Makaron z krewetkami 212suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składniki ok. 300 g makaronu tagliatelle 250 g mrożonych krewetek Black Tiger 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki Cin&Cin Bianco 1 szklanka bulionu drobiowego 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pęczek szczypiorku - pokrojony(...)pieprz Sposób przygotowania Krewetki włożyć do miski, zalać letnią wodą i trzymać je przez ok. 10 min. by się rozmroziły. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany drobno czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 1 min. Dodać krewetki i smażyć z każdej strony przez 2 min. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić. Przygotować sos śmietanowy - na rozgrzaną patelnię dać
pink envelope
Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 226zawsze musi być nudno.Tym razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś z kurczaka 2 szt bułka tarta 3 łyżki migdały mielone 2 łyżki jajko 1 szt pomidory w puszce 1 szt cebula mniejsza 1 szt czosnek 3 ząbki olej z pomidorami 3 łyżki sól ,cukier,bazylia ,pieprz(...)oczyścić, przekroić na pół i lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki
Ala piecze i gotuje
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 187będzie już odpowiednio rozgrzany wkładam ostrożnie pulpety. Smażę je po ok. 1-2 minuty z każdej strony, do uzyskania złoto-rązowego koloru. Pulpety wykładam na papierowy ręcznik, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Następnie wrzucam je do ciepłego sosu i lekko podgrzewam całość. Swoje neapolitańskie pulpeciki podałam z makaronem spaghetti, ale możecie wybrać swój ulubiony rodzaj. Świetnie sprawdzą się też
Cooking Monster
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 369beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni. Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki : ok. 350 g makaronu lasagne ok. 140 g żółtego sera sos pomidorowy z mięsem: 500 g mięsa mielonego cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory w puszce (krojone(...)Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania: Sos pomidorowy z mięsem: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zbrązowienia, następnie wrzucamy pomidory. Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut
Słodka Strona
Szybki obiad z polędwiczki 360kurkumą. Dokładnie wymieszać w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć plasterki polędwicy. Smażyć chwilkę aż lekko się zarumieni, następnie zdjąć mięso z patelni. Na tą samą patelnię gdzie smażyło się mięso wrzucić mrożone warzywa, podgrzewać na małym ogniu, aż lekko się rozmrożą. Ja miałam mieszankę warzyw tj – marchew, kalafior, groszek, brokuł. Wlać wodę lub wywar i gotować(...)małym ogniu chwilkę minutę lub dwie Polędwiczki nie wymagają długiego gotowania. Wymieszać, sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec obsypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. Pyszne danie, polecam
Kuchnia Pokoleń