makaron smażony - 5576 przepisów (strona:223/372)

Sałatka makaronowa z brokułem i kurczakiem 281

pecorino romano lub parmezanu  Jak wykonać ? Makaron i brokuła  gotujemy w osolonej wodzie al dente , odcedzamy na sicie. Zostawiamy do wystudzenia. Boczek kroimy na cienkie paski lub w kostkę, wytapiamy na suchej patelni aż się lekko zrumieni, łyżką wybieramy do miski,  na tłuszczyku który się z niego wytopił,  smażymy do miękkości  pokrojonego w kostkę fileta

Wanilia i Kardamon
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 204

smaku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć na 1 łyżce oleju na złoty kolor. Kurki dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać do niej kurki, które smażyć przez kilka minut do miękkości. Posolić i popieprzyć. Przełożyć

Fabryka pomysłów
Wołowe klopsiki z kaszą jaglaną 205

przykład z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wszystko oczywiście w towarzystwie wspaniałego sosu. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę w ciepłe strony! Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – ok 300 g wołowiny – 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej – sól, pieprz, zioła – słoik passaty pomidorowej / domowego koncentratu pomidorowego – mały słoiczek oliwek – odrobina tłuszczu do smażenia Mięso blendujemy, dodajemy kaszę jaglaną (jeżeli

Szybko Tanio Smacznie
Stir-fry z naleśników 219

później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku

greenscarf
Stri-fry z naleśników 143

później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku

greenscarf
Faworki 157

cieniutkie rozwałkowanie go. Dlatego polecam użycie maszynki do makaronu, będzie Wam dużo wygodniej, a faworki wyjdą cienkie i chrupiące. Z tego przepisu wyszła mi spora patera faworków. Potrzebne nam:  - 3,5 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki wódki - szczypta soli - 5 żółtek - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% *dodatkowo: - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto

W poszukiwaniu inspiracji
Gulasz 190

mieszamy i przez chwilę smażymy.     Dodajemy warzywa i mieszamy.    Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem.    Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.    Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym. 268

Składniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki.  2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz

My Culinary Art
Wieprzowina po chińsku 303

paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką.  Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Polędwica wieprzowa z warzywami 207

duży gaz wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy  marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min. Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :)  Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem

Smaki Edyty
Medaliony w sosie z białego wina z serem brie i żurawiną 208

Bardzo delikatne i wyrafinowane danie, które z kawałkiem chrupiącej świeżej bagietki może być przystawką, a z  makaronem, np. tagliatelle, może stać się obiadowym daniem. Pasują do tych medalionów jedynie neutralne w smaku, niezbyt aromatyczne dodatki, ponieważ i mięso, i sos, i ser brie tworzą bardzo łagodną kompozycję subtelnych aromatów, którą z lekko leśnym, kwaskowatym wdziękiem podkreśla akcent żurawinowy. Mimo(...)całość miksujemy. przekładamy z powrotem na patelnię, podgrzewamy, dodajemy Crème fraîche   i na myłam ogniu, cały czas mieszając, gotujemy aż sos zgęstnieje. Przykrywamy, zestawiamy z ognia, odstawiamy .  4 . Smażymy medaliony na rozgrzanej oliwie (5 łyżek), po 2 minuty z każdej strony. Na czterech medalionach układamy po plastrze sera brie, na ser po kilka kulek żurawiny, lekko je dociskając

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 202

makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej w grube plastry skórka cytrynowa pieprz cytrynowy sól 250 g ciemnych pieczarek czarny pieprz świeżo mielony 4 łyżki  oliwy z oliwek do smażenia(...)zredukować nieco sos. 4. Dodać creme fraiche i gotować dalej 10 minut. Dodać śmietankę i gotować do zgęstnienia, ok. 15 minut. 5. Doprawić ewentualnie, posypać natką, podawać z makaronem

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z gęsiną 208

trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek posiekać Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać roztopiony smalec. Jeżeli nadal farsz wydaje się nam za suchy, można wlać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze wymieszać, przyprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać

Stare Gary
Pyszny gulasz wołowy o mocno grzybowym smaku 179

Mięso wołowe pokroić na wąskie paseczki, suszone grzyby zaparzyć wrzątkiem i zostawić na godzinę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, aż lekko zmięknie. Dodać mięso i smażyć, aż straci kolor surowizny. Obsypać mięso mąką i wymieszać. Pieczarki umyć i pokroić na duże kawałki, jeśli macie małe pieczarki to przekroić tylko na pół. Wrzucić je do mięsa razem(...)pyszny jak powinien. Jeśli macie garnek elektryczny do wolnego gotowania, to wspaniale. Wlać wszystko z patelni do garnka i ustawić na wolne gotowanie. Gotować dwie godziny. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Było smaczne, polecam

Kuchnia Pokoleń